Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Klokan ve škole. Inkluze v praxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Společné vzdělávání všech dětí bez ohledu na jakákoliv kritéria je krásná myšlenka, ale…

Článek

„Paní učitelko, já jsem klokan.“

„Péťo, nejsi klokan, jsi kluk a jsi ve škole, tady nemůžeš dělat klokana, tady si ublížíš.“

„A chcete uvidět ještě zebru?“

V tu chvíli se po úzké dlouhé chodbě prohání stádo klokanů ze šesté třídy a mně nezbývá nic jiného než je posadit na místo. Už minulý týden jeden z žáků spadnul na radiátor a rozsekl si čelo. Vím, že tomu úplně nezabráním, ale prevence je prevence.

Péťa má podpůrná opatření skupiny tři, a proto se díky/kvůli podpůrným opatřením dostal i se svým slabým intelektem do šesté třídy. V šesté třídě jeho chování ještě nijak zvlášť nevybočuje z řady. Kluci jsou hraví a berou ho jako sobě rovného, tedy o přestávkách.

V hodinách je to horší. Obtížně čte, většinou nerozumí slovům, která přečte, téměř nepíše. Podle paní z poradny u něj můžeme jít i pod minimální výstupy. Při skupinové výuce ho děti ve skupině strpí, protože je s ním sranda, ale práci neudělá žádnou. Nejvíc ho baví dějepis, v učebnici je hodně obrázků a tomu rozumí. Péťovým společníkem je však i neklid. Nevydrží sedět a tabuli taky nemůže mazat nonstop. Péťa zažívá ve škole úspěch jen v tělocviku, a to je zatraceně málo. Příští rok se má začít učit druhý jazyk - ruštinu nebo němčinu. Chemii bude mít až v osmičce, kam tedy dojde, protože můžeme jít i pod výstupy a opakování ročníku mu nic nepřinese, navíc by to znamenalo i změnu kolektivu a ten by ho nemusel přijmout.

Je tu i možnost speciální školy. Výhodou jistě je, že by se učil více praktických věcí, posilovala by se jeho manuální zručnost. Zažíval by úspěch. Nehledě na počet žáků ve třídě. O tom však rozhodují rodiče. Ti jen přikývnou a vše zůstává tak, jak je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz