Hlavní obsah
Zdraví

Kluci a holky s vysokou váhou, jak to vidím ze školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

O poruchách příjmu potravy a o zdravé výživě se s dětmi bavíme už od školky. Děti dobře vědí, co se má či nemá. Většinou to vědí i jejich rodiče, nebo se to velmi brzy dozví od lékařů svého dítěte, ale ke změnám nedochází.

Článek

Už po nástupu do školy vypadají někteří prvňáčci starší, jsou vyšší a mohutnější než většina spolužáků. Bývají trochu neohrabanější, ale vybíjenou hrají výborně, mají pořádnou ránu, s běháním už je to horší. Naneštěstí v dnešní době tráví děti minimum času venku, takže dítko nebývá vystaveno posměchu na hřišti, jako tomu bylo za našeho dětství. Odpoledne si sedne k počítači, Péesku nebo k mobilu a hraje si s vrstevníky z celého světa. Rodiče jsou spokojeni, učí se anglicky a nebojí se mluvit.

S rodiči, většinou s maminkami se potkáváme na třídních schůzkách, většinou si řekneme, že má být po kom velký. Neadresně promluvíme o velikosti svačinek, o nutnosti pohybu u dětí, ale problém spíše jen tušíme. Bývá častěji nemocný, takové ty nevolnosti, bolesti bříška či jednodenní teploty. Takto jde čas až do páté, šesté třídy.

Během šesté třídy začnou chodit stále častěji omluvenky typu: Ortopedie - kontrola; Diabetologie - konzultace; Byl na odběrech apod. A to je ten lepší případ, rodiče to řeší. Nenápadně, poočku začnete sledovat svačiny. U jedné skupiny dětí část svačiny představují vzorně připravené krabičky s ovoce, zeleninou, pečivem se šunkou či se sýrem, sice je toho hodně, dítě je ve škole od 7.45 do 13.30, ale dobré. Druhá část svačiny je stejná i u těch dětí, které svačinu nemají vůbec, a to 2l kolového nápoje a chipsy - počet balení se liší.

Každý rok chodí do školy nabídka lázní pro děti s poruchami příjmu potravy, pro astmatiky, děti s ekzémy a s poruchami imunity. Rodiče obvykle tuto možnost neodmítají. Během šesti týdnů se dítě učí pravidelně jíst, pohybovat se, volný čas trávit jinak než ve virtuálním světě. Nejde o okamžitou ztrátu hmotnosti, ale o změnu životního stylu. Dítě se vrátí do školy, trochu ze své váhy ztratilo, ale hlavně už nemá na sobě tepláky, které zakrývají faldíky. Odložilo i mikinu a je veselejší, společenštější plné energie. Domů už nejezdí autem s maminkou, ale chodí pěšky nebo jezdí MHD. Po víkendu sděluje své zážitky z výletu do hor.

Pak přijdou prázdniny, září a říjen a vše je pryč. Děcko opět přibírá, obrovské svačiny opět doplňují slazené nápoje a smažené brambůrky, sladké pečivo. Odpoledne tráví doma na mobilu. Opakují se krátkodobé nevolnosti a pravidelné návštěvy lékařů. Maminka nechápe, co se děje, je nešťastná. Společně se svým dítětem obíhá lékaře.

Je to začarovaný kruh, do lázní může jet dítě i několikrát, ale efekt je jen krátkodobý. Na to, aby se změnila rodinná dynamika, aby fungovala jinak, na to žádné lázně nejsou.

To je ten lepší případ. Jsou rodiny, kde se nadváha a zdravotní problémy dětí neřeší vůbec. Ve škole můžeme o zdravém životním stylu učit stále dokola, ale vše vychází z rodiny, a to neovlivníme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz