Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak čist poznámky v žákovské knížce - výkladový slovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová by canva

Učitelé píší sdělení rodičům, rodič si poklepe na čelo a život plyne beze změny dál. Rodiče občas nerozumí tomu, co jim učitelé napsali.

Článek

Zde jsou mé nevyžádané rady, jak číst zápisy v žákovské knížce:

Celé dopoledne opět ležel na lavici a spal – Je třeba upravit denní režim a hlavně na noc odebrat mobil. Dítě celé dopoledne na lavici spát nevydrží. Pokud se to stane jen jednou, asi bude nemocné, ale opakovaně, to už je problém.

Chodí opakovaně pozdě - Je třeba dohlédnou na to, aby si lépe zorganizoval odchod do školy. Učí se tím spolehlivosti.

Je drzý, dělá pošklebky - Určitě nic nového, doma to dělá taky. Zkuste ho napodobovat, reagovat stejně, přestane.

Mluví vulgárně - Pravděpodobně vám to nevadí, mluvíte tak také, a pokud s tím máte problém, najděte zdroj (příbuzní, řemeslníci, kamarádi) a udělejte patřičné kroky. Většinou to však odezní s věkem samo.

Nenosí pomůcky - Zapracujte na každodenní přípravě do školy, ve stejný čas, stejné úkony, udělejte z toho návyk. Po týdnu už dítě nesnese váš dohled a bude se chytat raději samo.

Nepřezouvá se - Buď jsou přezůvky rozbité a je třeba koupit nové, nebo to vaše dítě považuje za zbytečnost. Zkuste mu vysvětlit, že se takto alespoň nemusí pařit v botách, že mu nebudou smrdět nohy. To, že ve škole bude všude bláto, mu neříkejte, je mu to jedno.

Neustále si hraje s mobilem - Pravděpodobně je tu nějaká závislost na mobilu. Zkuste mu najít jinou formu zábavy. Zvažte, zda musí mít mobil 24/7.

Neustále vykřikuje - touží po pozornosti. Ujistěte se, že s dítětem podnikáte dostatek společných aktivit.

Ve škole měl… - Chtěl se jen pochlubit není to nic tragického. Pozor na cenu předmětu, škola se při ztrátě zříká odpovědnosti. Také různé typy zbraní nejsou moc vhodné.

Výrazně zhubl - Okamžitě zajděte za odborníkem. Když už to učitel napíše, je to vážné. Ve škole už jsme viděli řadu případů poruch příjmu potravy, není na co čekat. Vaše dítě může dříve či později zkolabovat.

Mimo žákovskou knížku:

Provozní doba školky/ družiny/školního klubu - Nejedná se o pracovní dobu vašeho dítěte, nemusí tu být od 6.30 do 17.00. Vaše dítě potřebuje také klid na odpočinek a trochu soukromí. Obě tyto věci jsou v těchto zařízeních vzácné.

Vážení čtenáři, uvědomuji si, že nejste cílovou skupinou pro tento text. Cílová skupina moje moudra číst nebude, ale zkuste jim o tom třeba povědět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz