Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přihlášky na střední - digitalizace - pátá morová rána - jak to vidí učitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Inkluze, CERMAT přijímačky, covid-19, válka na Ukrajině, online přihlášky - to je pět morových ran pro školství za poslední roky. Na morové rány učitele a školy nikdo nepřipravil a museli se s tím naučit žít

Článek

Když firma zavádí nové technologie, své zaměstnance proškolí. Ve školství to však neplatí.

Inkluze

Byly tu náznaky, že přijde, ale naivně jsme očekávali, že nás - učitele na inkluzi někdo proškolí. Neproškolil. Děti přicházely postupně a my jsme se plynule seznamovaly s termíny jako ADD, o ADHD jsme tušili, PAS -porucha autistického spektra, Aspergerův syndrom a další. Školení pro učitele nebyla a nebyla ani po dvou, ani po pěti letech. V rámci samostudia jsme studovali. Rodiče spolužáků inkludovaných dětí informovaní nejsou a nestačí se divit. Už dva roky máme ve škole speciální pedagožku, která nám pomáhá, ale vždy končí větou: každé dítě je jiné.

Jednotná přijímací zkouška - CERMAT

Pro mladší čtenáře připomínám, že existovala i doba před JPZ a CERMAT neexistoval. Školy si organizovaly přijímačky samy a v testech bylo to, co bylo důležité pro studium na dané škole. Uvědomuji si však důležitost dovedností typu, ve které větě jsou větné členy v tomto pořadí, nebo najdi čtyři chybně zapsaná slova ve třech odstavcích a v průměru na to máš jen dvě minuty. CERMAT dlouhou dobu školení nedělal. Před dvěma lety jsem absolvovala online diskusi se zástupcem této firmy. Celá debata se točila kolem toho, že vše mají ověřené a chyby nedělají. Testové otázky do letošních testů se ověřovaly zhruba před pěti lety a během té doby se i ten jazyk vyvíjí. Došlo k drobným úpravám pravopisu, např. jíme nejen štrúdl, ale i štrůdl.

COVID 19

V první fázi uzavření škol probíhala taková podivná online výuka, pře e-mail. Málo kdy si uvědomí, že to bylo proto, že jsme měli staré notebooky a počítače, které programy pro online výuky prostě nerozjely. Můj notebook byl z roku 2005. V září jsme dostali nové notebooky (pravděpodobně už další nikdy nedostanu) a rozjela se online výuka. S kolegyněmi jsme si telefonovaly a navzájem jsme se učily, natáčela jsem i videa, jak na to. Úsměvné.

Válka na Ukrajině

Do naší školy postupně od března přicházely děti z Ukrajiny, bylo jich tu v jeden okamžik i padesát. A jak přicházely, tak zase beze slova odcházely a my jsme se snažili pomoci. Ruštináři pomáhali komunikovat s rodiči a my ostatní jsme oprašovali základní fráze. Mladší kolegové nerozuměli vůbec. Místní farnost, která se o uprchlíky dodnes stará, nám zajistila slovníky a učebnice. Od státu pokyny přicházely s křížkem po funuse.

Online přihlášky na střední

Školství je takové podivné, rok začíná 1.9. První leden nic neznamená, nás je rok už rozjetý. Od září byly náznaky, v listopadu polojistota, v prosinci jistota a týden před spuštěním přihlášek první videonávod, letos to bude elektronicky. Školení probíhala, ale když program nebyl hotový, byly to jen vyhozené peníze a nebylo jich málo. Spuštění se odložilo, ale spustilo se.

Ve škole mám na starosti přihlášky já. Ne všichni rodiče jsou počítačově gramotní, a tak jsem pomáhala. Očekávala jsem, moje chyba, nemám očekávat, že v systému už uvidím přihlášky na školy s talentovou zkouškou (podávaly se v listopadu papírově), nebyly tam. Pokyny k tomu nejsou, tak jsem to tam nahrála znovu. Když to bude špatně, snad se někdo ozve. Dnes to prý už půjde opravit. Bez registrace jsem posílala dvě přihlášky a nevím, zda se tam přílohy nahrály správně. Stejný problém měla i jedna maminka, která mě poprosila o pomoc. Psala jsem tedy na SŠ (v pátek 9. 2.), ale tam vidí jen jména registrovaných a nemají přístup do systému, zatím.

Vůbec se nedivím, že někteří poslali přihlášku víckrát, od odeslání přihlášky po potvrzující e-mail uběhlo více než pět minut. Při čekání jsou delší. Jsme v polovině doby vyhrazené pro podávání přihlášek a stále jsou problémy.

A to jsou teprve přihlášky, ještě bude vyhodnocení testů.

Ve škole opravdu vše začíná v září, nikdo by se přece nezlobil, kdyby se to odložilo. Když vstupujete do nějakého procesu, máte právo vědět, jak to bude probíhat. Není etické měnit to za pochodu, a to se letos děje s přijímačkami.

Digitalizace přijímacího řízení je 100% správná věc, ale musí to fungovat hned.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz