Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chápete, jakou funkci má a bude mít strana ANO - a její novější verze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: io9.com

V článku tvrdím, že zdánlivá opozice mezi „demokraty“ a různými Babiši, Okamury, Rajchly apod. je z největší části falešná. Jedná se o podobně povrchní a reklamní propagandou překroucené spory jako u dvou pravicových stran v USA.

Článek

Je to přeci skvěle vidět na amerických prezidentských volbách: při bližším zkoumání sociální a ekonomické politiky, vedení válek a obchodu se zbraněmi, způsobu manipulace poddaného obyvatelstva atd. najdeme nevelké či žádné změny kurzu, ať se díváme na Reagana, George Bushe seniora, Billa Clintona, George Bushe jr., Baracka Obamu, Donalda Trumpa, či Joe Bidena.

„Kulturní“ a „hodnotová“ témata jako potratová politika, cenzura knihoven, role náboženské indoktrinace, stejnopohlavní sňatky aj. mohou být předmětem (ostrých) sporů mezi oběma pravicovými stranami, ale je přeci zřejmé, že opravdu mocensky rozhodující věci jsou jinde. A tam panuje dalekosáhlá shoda.

Čím „markeťákům“ věříte více?

Uvědomte si - a nejlépe do detailu prozkoumejte -, jak je to v Česku. Ano, oligarcha Babiš držel politiku lehce vyšších důchodů nežli současní „demokraté“, aby získal volební hlasy seniorů. Ale stavěl se nějak proti plíživé privatizaci zdravotnictví (z níž coby majitel soukromých klinik profituje), proti nuzným mzdám a rostoucím sociálním nespravedlnostem, proti zbrojnímu průmyslu a vazalství vůči NATO?

Veřejně šířené představy „lepších lidí z (vyšší) střední třídy“ - kteří jsou velmi důležití k roztleskávání pro ještě mnohem bohatší a mocnější oligarchii - o politice a mocenském souboji jsou v ČR jak z mateřské školy. Naštěstí snad roste počet lidí, kteří jsou schopni prohlédnout např. propagandu pro pětikoaliční „vládu demokratů“, oligarchického prezidenta a další nepříliš zábavné herce v režii skutečně bohatých a vlivných lidí.

S naučenými frázemi těchto úžasných lidí ze „střední třídy“ popisuje oligarcha Dušan Šenkypl, proč se spolu s dalšími rozhodl platit současného prezidenta. Svěřuje se s „nadějí, že když se politika dělá zodpovědně a dobře, kvalitní názory mají šanci převážit totálně populistickou propagandu Andreje Babiše a hnutí ANO“. Jeho kolega Jan Barta spoluplatil leckteré „nadační fondy“ spojené s aktuálně vládnoucími politickými vykonavateli, včetně médií. Nyní se jím nechává ochočit i Socdem. V rozhovoru se pan Barta vyjadřuje, že by podpořil i Zelené. U nich se dá nyní alespoň dokázat, že spolupracují s týmem reklamní propagandy používaným „prezidenty slušných lidí“ na Slovensku a v Česku. Babišův reklamní propagandista Prchal se naposledy odebral při volbách na Slovensko dělat pro „demokraty“. Předtím prý překročil nějaké meze. Ale spíš je to fachman jako jiní - kteří rádi budou pracovat pro coca colu i pro pepsi, tedy pardon: pro ty „hodné“ i ty „zlé“ na pravici.

Takže jak se pravicová nadvláda - a její pseudoopozice - upečou do budoucna?

Kolem prezidentské volby jsem navrhoval zkusit volit jako dočasnou a minimální protiváhu oligarchu Babiše proti ostatním oligarchickým kandidátům. Rozebíral jsem zároveň mocenské ukotvení a peníze okolo současného prezidenta - na což reagovali buďto s nezájmem, či disciplinovaně osvojenou podrážděností i zástupci lehoučkého úkroku doleva.

Neměl jsem iluze, že např. Babiš nepůjde na ruku zbrojní oligarchii, popřípadě do určité míry také vlastníkům důchodovým fondů, kteří si brousí zuby na probíhající částečnou privatizaci českého důchodového systému. Chtěl jsem pouze ze své pozice víceméně bezmocného poddaného v naší „demokracii“ vytvořit lehké tření mezi oligarchickými „demokraty“ a oligarchickým „ďáblem“. Mám zato, že většinová část oligarchie je větší riziko nežli menšinová.

Rozebíral jsem také s odkazem na řadu zdrojů úlohu, jakou sehrávají např. „opoziční“ CNN Prima News oligarchy Zacha - kam jsou někdy zváni dokonce i sociální demokraté. A ve stejném textu se právě také zamýšlím o podobách kombinace a rekombinace současných pravicových sil ("hodných" i "zlých") a nástupnictví po odchodu Babiše. Připomeňme si věc zjevnou minimálně přemýšlejícím lidem: Babiš prokazuje vlastnické třídě obrovskou službu tím, že bere voliče (formálně, lehce, občasně) levicovým stranám, které se sice nesčetněkrát zachovaly z hlediska třídního zájmu drtivé většiny obyvatelstva příšerně, ale občas alespoň maličko hájí zájmy poddaných či „házejí písek do soukolí stroje“.

Přemýšlející stratégové pravicové moci a vlastnické třídy si samozřejmě kladou otázku, jak tento stav prodloužit - a případně mít nějakého ještě trochu více spřízněného Babiše. Je docela jedno, zda to bude pan oligarcha Tykač, jehož žena dělá již pár let „nezištnou charitu“, či se zapojí oligarcha Valenta (který má „zlé“ Parlamentní listy, ale zároveň je významným sponzorem „hodné“ strany STAN), vlastník nejčtenějšího Blesku, D. Křetínský, či ještě někdo jiný. Studujte síť moci a pravicové nadvlády v ČR - a u našeho „vyspělého vzoru“, v USA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz