Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo napsal oligarchickému prezidentovi projev?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: army.cz

V Česku patrně neexistuje nikdo s minimální přemýšlivostí, kdo by si myslel, že Petr Pavel si projevy píše sám. (Slyšeli jste jej přeci mluvit bez papíru, ne?)

Článek

Nejdříve si představte, že sami píšete projev prezidenta.

Musíte vědět, čí píseň zpíváte - což byste mohli poznat podle chleba, jejž jíte. Pak tam musí být něco optimistického do budoucna. A také věci, které by daná postava opravdu mohla pronést, aniž by to bylo zcela nerealistické. Tak by se to provedlo na dobrém divadle. Pojďme ale do Česka.

Peníze, ze kterých se pan Pavel zrodil

Na webu reklamní iniciativy „Spolu silnější“ čteme jakoby z pera pana nynějšího prezidenta:

Chci být kandidátem občanů, nikoli skupiny podnikatelů. Proto vybízím své příznivce z řad veřejnosti, aby mi přispěli na transparentní účet, který v průběhu prvního červencového týdne zveřejním na svém volebním webu generalpavel.cz.
Reklama z webu spolusilnejsi.cz

Předtím je odstavec, který přiznává: „Zastávám názor, že kandidát na prezidenta by měl být transparentní. Proto zveřejňuji jména dárců, kteří mi přislíbili finanční podporu. Jsou to známí filantropové a slušní podnikatelé z mnoha různých oborů. Za jejich podporu jsem vděčný, ale neznamená to, že mám hotovo.“

Na stránkách „transparentního účtu“ nelze již zobrazit platby starší než rok, ale na základě vzájemně porovnávaných zpráv z různých zdrojů jsem mezi 1. a 2. kolem prezidentské volby letos zaznamenal významné oligarchické sponzory Petra Pavla. Ten je označuje za „slušné podnikatele“ a „filantropy“ (či vlastně oni sami sebe), ale fakt je takový, že jde o extrémně zámožné vlastníky, kteří jsou mnozí přímo propojeni s médii - a co do politického a mediálního vlivu se plynule doplňují s oligarchy, o nichž je již veřejnosti známo, že nejsou úplně tak „slušní“. To podrobně dokazuji ve svém článku a snažím se proniknout za reklamní kýč o „slušných“ oligarších (pozdější vývoj mi myslím dále dává za pravdu).

Skuteční běžní občané tedy k oligarchickým penězům připojili příjemný - ač maličký - bonus. Pan prezident, respektive jeho „tým“, poděkoval. (Pak si vezměte, že také z něčeho musely vzniknout iniciativy jako „Spolu silnější“, být zaplaceni „dobrovolníci“ v kampani atd.)

A nebyl to Prchal?

„Na poli válečném se situace mění každým okamžikem“, říkalo se v hospodě U Kalicha i na nejednom školení důstojnictva.

Jestliže byl reklamní Goebbels (nebo Baarová) Prchal nejdříve hvězdou mimo dobro a zlo, aby se při prezidentské volbě přeci jen stal „malým Satanem“ vedle „velkého Satana“ Babiše, tak nedávno už zase poctivě makal pro „demokraty“.

Ale Prchal asi přeci jen projevy „slušného“ pana prezidenta nepíše, ne? Už proto, že to zvládne leckterý průměrně nadaný propagandista (což si rozebereme). Takže bez větší důležitosti konkrétní osoby můžeme spekulovat, že to třeba mohl být politolog Tomáš Lebeda najatý do „týmu“.

Anebo to taky mohl být Jan Osúch, mluvčí značky „Spolu silnější“ a předtím mluvčí a poradce všeho možného podporujícího mocenský status quo. Nebo to mohl být Petr Kolář, „šedá eminence“, která řešila, zda pan Pavel nebude příliš šedivý kandidát. Třeba právě pan Kolář alespoň do projevu připsal zmínku o Batmanovi. Nebo mu možná také radila „slušná reportérka“ Witowská, co na ten český národ mediálně funguje (odkaz z nejčtenějšího Blesku vlastněného oligarchou Křetínským spojeným např. s Mirkem Topolánkem z ODS).

Jistěže to také mohl být někdo od reklamního oligarchy Nýdrleho či jeho družky, kteří poctivými penízky i poctivou prací také pomohli panu prezidentovi ke zvolení. Mohl to být někdo, kdo dělá reklamní kampaň Spolu (které prezident volil)? Někdo z Konzervativních novin, kam často píšou taková esa jako Alexandr Tomský (a kteréžto médium pan Pavel podpořil)? Někdo, kdo na Slovensku „vytvořil Čaputovou“? Někdo z médií placených „Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky“, kterýžto „nadační fond“ má mezi plátci četné průniky s oligarchy financujícími také celou pětikoalici - a pana prezidenta. Například Jana Bartu, jenž si nyní ochočuje také sociální demokracii nebo tedy „SOCDEM“.

Tak co, stihli jste si mezitím jinou částí hlavy rozmyslet, co byste napsali do takového prvního projevu nově vykouzleného prezidenta o 28. říjnu?

Soulad chování a slov postavy s jejím charakterem

Dopadlo by vaše projevopisecké dílo nějak takto? S jakým pocitem byste to jako jeden ze členů projevopiseckého týmu (neboť jich asi bylo více) uzavřel? Zvládne pan prezident věty ze čtecího zařízení přečíst? Bude to uvěřitelné? Potěší muzika ty, co ji platí i jejich příbuzné a kamarády?

A je to tak důležité? Snad je hlavní neurazit potenciální odevzdavače hlasů, přidat cosi motivačního, cosi prázdného a cosi normalizujícího.

Vymyslel alespoň tu pasáž o Batmanovi?

Ale do jaké míry se podle vás na psaní projevu podílel sám herec? Někteří totiž občas režisérům a scénáristům něčím přispějí do textu. Vymyslel alespoň tu pasáž o Batmanovi - která jistě zapůsobí na některá dítka a jednodušší lidi?

Nebo tam zapsal pozitivní zmínky o NATO, když už v něm dělal kariéru? Vymyslel také pasáž o tom, že naše země leží „v srdci Evropy“? Byl to on, kdo v záchvatu určitého romantismu vložil formulaci o tom, že „společný evropský projekt není bez chyb, ale je to projekt, který má ty nejlepší motivace a cíle“? Myslel tím vlastně uhlí a ocel nebo iniciaci ze strany USA nebo určující roli korporací a oligarchie? Myslíte, že by vám to na vyžádání okomentoval?

Přece jen politika

Václav Havel si vymyslel fintu „nepolitické politiky“ - a politiky se pochopitelně zcela politicky účastnil. Václav Klaus byl součástí skupiny architektů vlastnické nadvlády, které Havel dodával moralistní aureolu. A Miloš Zeman byl cynickým karieristou, který použil sociální demokracii podobně, jako ji nyní používají někteří její členové (či předsedové) spolu s takovým oligarchou Bartou.

Ani při omezených pravomocích prezidenta nebude jeho funkce v ČR nijak „nepolitická“. Dokonce i některé „dobré skutky“ a „nadace“ jsou politické (jak potvrdí třeba paní Tykačová).

Píši ve svém primárním analytickém textu o mocenské funkci Petra Pavla a jeho potvrzující úloze vzhledem k pravicové pětikoaliční vládě a obecně nadvládě vlastnické třídy. On má „sjednocovat rozdělený lid“ - ale prý aniž by byl „populista“. Co je nyní nejhlavnější? Zisky vlastnické třídy - a geopolitické zájmy úzce propojené s těmito zisky. Jde také o ideologickou přípravu na mocenské kroky jak české vlády, tak bloku a frakcí uvnitř něj, které čeští vykonavatelé posilují.

Takže kromě reklamy na NATO a „volný obchod a pohyb v EU“ se od pana prezidenta dozvíte třeba o „islamistickém teroru, na který musí reagovat Izrael“ (bez bližšího popisu). Dozvíme se též, že bychom my Češi - kterým většinově klesly reálné mzdy, zatímco zisky oligarchie za vlády „demokratů“ explodují - bychom neměli být takoví škarohlídi a:

V naší historii jsou ale i temné události, na které nemůžeme být hrdí. Řešením není zavírat před nimi oči. Musíme sebrat odvahu přijmout je a jít dál. Jedině otevřené přijetí minulosti v její pravdivé podobě nás přivede k úplnému vyrovnání se s ní a k pocitu vlastního osvobození.

I přes mlhavost by se takováto slova mohla obrátit proti jejich autorovi - kolektivnímu. Po motivačních ozdůbkách je třeba opět zavelet a potěšit kamarády (ne vaše) ze zbrojního průmyslu: „Zároveň se ale nemůžeme spoléhat jenom na vnější záruky našich spojenců. I v NATO totiž platí: nejdříve sami a pak společně. Proto musíme posilovat naši bezpečnost především vlastními silami.“

Uhlazovací a sjednocovací práce pro české ideology

Při sebetrapnějším proláknutí, co je pan prezident opravdu zač, je zde celá armáda „markeťáků“ (propagandistů a placených vykonavatelů) a mocenských spojenců v politice a médiích, kteří se to i bez přímého vyzvání pokusí nějak zahladit.

Prezident Pavel je jedním z nejlepších vyjádření konsolidace a normalizace nadvlády vlastnické třídy nad českou společností. On sám je politickou figur(k)ou, kterou jsou případně zahlazovány neukočírované projevy dalších „demokratů“.

Je před námi (vlastně již započala) částečná privatizace důchodů ve prospěch finančnických vlastníků. Mrkněte na „poradce“ pana Pavla a odhadněte, jakou pozici bude „slušný“ pan prezident zastávat. V Evropě existují různé proudy, které se buď zcela servilně podřazují pod zájmy USA, jiné vidí jinou cestu. Odhadněte, ke kterým bude mít „slušný“ pan prezident blíže.

Odhadujte - a později to porovnejte s realitou. A nemyslete si, že mnohé lži nevyplují na povrch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz