Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odejdou z vlády Piráti, nebo Blažek (nebo nikdo)?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr

U Blažka je to kvůli indoktrinaci a mediálnímu obrazu ve prospěch vlády bohatých představitelnější.

Článek

Piráti nyní hlasují na svém fóru - k čemuž jsem již líčil některé podrobnosti -, zda budou jaksi požadovat, možná i trvat na odvolání nutně pochybného „zařizovače“ Blažka z postu ministra spravedlnosti.

Pirátský předseda, pan Bartoš, již v minulosti na vyzvání mládežníků z ODS odsoudil účast pirátky Michailidu na levicovém festivalu a byl srozuměn s jejím sesazením z vedení strany. Nyní pan Bartoš - který nastupoval s heslem „Pusťte nás na ně!“ - říká, že „je pro“, aby Blažek odešel z vlády. Myslí to pan Bartoš stejně vážně jako odsouzení spolustraničky Michailidu?

Nikdo se nebude smát!

Disciplinovanou reakcí na kunderovské udání kvůli Trockému vyslali Piráti „signál“ - několikátý po jejich nejneškodnějším až nijakém odporu vůči záměrně odkládanému a děravému zastropování cen energií, stejně podvodnému zdanění tzv. mimořádných zisků, nevalorizaci důchodů a přípravě k jejich částečné privatizaci atd.

Nyní to tedy ale prý už opravdu myslejí vážně. Avšak copak jim nedostačuje „žlutá karta“ pana premiéra z ODS?! (Jako stačí ostatním stranám a většině oligarchických médií.)

Proč Piráti neodejdou

Psal jsem již také o nedávném bezzubém happeningu Milionu chvilek pro demokracii a vyslovil domněnku, že by při skutečném tlaku - tj. i vás, milí čtenáři - mohl být Blažek obětován pro zachování iluzí o „slušné vládě demokratů“ (jež taková není právě pro své zaměření ve prospěch zámožného zlomku obyvatelstva a na úkor ostatních).

Milion chvilek si dává záležet, aby se z jeho strany jednalo o protest-neprotest a aby se právě udržely iluze a fikce o „vládě demokratů“. Nejhodnější skauti od MChD to dělají v souladu se svým (zaplaceným) posláním, jak líčím a doptávám se v otevřeném dopise jim adresovaném.

Piráti mají pouze čtyři poslance - a dva ministry. Ale jejich úloha je v pětikoalici bohatých extrémně důležitá: jsou právě tím tzv. liberálním pozlátkem s falešně levicovými tóny, mladou krví, dredatými hlavami a potetovanýma rukama s jointem pomáhajícíma posílení moci vlastnické kapitalisticko-rentiérské třídy. Piráti vůbec nejsou bariérou proti výrazně prooligarchické politice vlády, naopak jí poslušně napomáhají. Kdyby ale vládu opustili - či byli vypuzeni -, stála by tu ve své třídní pravicové nahotě. A poddaní by byli vyděšeni, jak by dredy zahučely v soukromém jezírku s aligátory.

Pirátské důvody v bodech

Nejen pro oblbnutí poddaných ze „střední třídy“, již mají bezmála už holou zadnici, jsou „pokrokoví“ (v sekundárních mocenských otázkách) Piráti nadále ve vládě, nýbrž i pro sebe.

Důvody spadají do tří oblastí: a) Takzvaná „prestiž“. Což můžeme kromě větší mediální viditelnosti chápat také jako toleranci ze strany českých většinově oligarchizovaných médií, pro něž jsou Piráti v důsledku své stopové levicovosti z minulých dob stále trochu podezřelí. A rovněž by nemuseli získat podporu ze strany oligarchie kvůli své, alespoň deklarativní a občas uplatňované, „transparentnosti“. (To je však spíše budoucí hrozba. Piráti již dostali tučné oligarchické peníze přes různé „Spolky pro obranu liberální demokracie“ apod. a vůbec si na poli legálních úplatků „nevedou špatně“; viz např. zde na Hlídači státu).

b) Zadruhé to jsou pochopitelně zisky z mandátů a pozic. Nejen z lukrativních platů ministrů, ale též všech těch, které by zůstaly i v případě odchodu Pirátů z vlády. Jako jsou příjmy poslanců, mnoha místních zastupitelů, senátorů a další nemalé příspěvky, které rozepisuji např. zde v článku o bratrech Okamurových. Zde platí obdobné věci jako v předchozím bodě ohledně ztráty důvěryhodnosti pro vlastnickou třídu, což by vedlo k nepřijímání Pirátů do místních koalic apod.

c) Úplatky. Naprosto máme důvod podezírat a spekulovat, že pirátští či jiní ministři, poslanci atd. jsou příjemci peněz, služeb nebo protislužeb za to, co odkývají, či naopak zablokují, zdůrazní nebo upozadí. Nepřeberné množství podobných případů od nás i odjinud - a pochopení struktury nadvlády - poskytuje pro spekulace dostatečný základ. Hranice mezi „legální“ a „nelegální“ korupcí je v kapitalistické politice nutně zcela plynulá a vysmívající se různým moralistním brigádám à la Milion chvilek. Navíc pomyslete třeba na pana Bartoše inkasujícího peníze za reklamu pro oligarchu Zuckerberga. To všechno by Piráti mohli ztratit.

Takže nečekejte nic jiného než jen takové pšouknutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz