Hlavní obsah

Podporují Izrael dezoláti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dana Drábová, FB

Zapamatujte si, kdo jak nyní reaguje na „vojenskou operaci“ Izraele a počet mrtvých palestinských civilistů ve výši deset tisíc, brzy bohužel patrně výše. Chápete, jakou etickou úroveň má česká moc? Dokážete uchopit kontext v Palestině-Izraeli?

Článek

Míváte někdy obavy o jadernou bezpečnost?

V souvislosti s jadernými reaktory u nás a jinde i odpalem jaderné munice omylem či záměrně?

Na pozici šéfky „Úřadu pro jadernou bezpečnost“ byla nedávno potvrzena Dana Drábová. To by vás mohlo narozdíl od pana Leschtiny znepokojit.

Jsem antisemitské hov*do či radikální demagog?

Paní Drábová se 1. 11. zúčastnila demonstrace na Staroměstském náměstí zaměřené bez dalšího na „podporu Izraele“, kde vystoupil i premiér Fiala s projevem a další spojenci současného mocenského statu quo.

Na Facebooku pod svou fotografií a heslem: „Stay strong Israel, you are not alone [zůstaň silný, Izraeli, nejsi sám]. Díky všem, kdo přišli“ se paní Drábová také zapojila do diskuze. Sdílel jsem svůj článek k tématu z 9. 10. 2023.

Na což „normální“ paní Drábová reagovala:

Jste to známé antisemitské hov*do, nebo je to nomen omen? Tak jako tak: Hanba Vám.

Zeptal jsem se za připojení ironické invektivy, zda můj článek četla. Na to opáčila:

Bohužel četla. Abych se ujistila, co jste zač. Ujistila jsem se, že opravdu jste antisemitské hov*do.

Čtenáři mohou posoudit, zda se shodnou s „normální“ paní Drábovou. A mohou také posoudit, zda na mě sedí označení, jež mi připsal veřejně známý epidemiolog Zdeněk Hel, který trochu „kultivovanější“ a taktičtější formou sdílí na Facebooku texty vyjadřující „podporu Izraeli“ - arci s utopeným dodatkem na okraj, že se Izrael při své „odpovědi“ a „obraně“ má vyvarovat civilních obětí na straně Palestinců.

Pan Hel mě bohužel zablokoval (a předtím označil za „radikálního demagoga“), takže se sám nedozvím, jak reagoval na mé otázky: 1) jak to chce skloubit a 2) zda jednoznačně odsoudí izraelskou vládu i její horlivé české roztleskávače za to, že jím údajně zastávaný požadavek je příkře pošlapáván.

K plastickému vykreslení „podpory pro Izrael“ - tedy okupantský a civilisty vraždící stát - je zajímavé sdílet komentář jednoho z hlavních „veřejnoprávních“ zpravodajů z regionu, Jakuba Szántó:

Foto: Zdeněk Hel, FB

398703122_6234628369970166_7170599482231332954_n

Pochopitelně, že Putin je zde nechutně pokrytecký a nelze ho brát vážně jako alespoň přibližně eticky konzistentního (tedy neprotiřečícího si) člověka. Ale jak je to u našich chrabrých „demokratů“ od předsedy vlády, jeho kamarádů, až po stádo fanoušků na Facebooku?

Dezoláti

Ve svých článcích se také zabývám tím, jakou politickou hodnotu má mezinárodní „podpora Izraele“ a od jakých lidí přichází.

Věděli jste například o pohybech na neofašistické scéně, kdy takříkajíc „přirození antisemité“ najednou urputně podporují stát Izrael, protože momentálně o trochu více rasisticky nenávidí Araby a muslimy?

Mezi Tommy Robinsonem (zmiňovaným v citované zprávě) a Zdeňkem Helem jsou jistě některé podstatné rozdíly. Fašistovi Robinsonovi otevřeně konvenují fašistické a ultrapravicové elementy v izraelském establišmentu. Ale co kritika Hela vůči výrokům ministra Gallanta (viz můj druhý článek) či k posunu na extrémní až fašizující pravici za Benjamnina Netanjahu? Kde je?

V souvislosti se zostřenými mnohačetnými krizemi české společnosti se jako nadávka od ještě relativně zajištěných (ale chudnoucích a nervózních) zástupců „střední třídy“ - a jejich zajištěných navaděčů - pro ty sociálně pod nimi uchytilo slovo „dezolát“. Jeho význam je volně plující právě od chudých lidí po skutečné či domnělé podprovatele ruské invaze na Ukrajinu a protiukrajinské rasisty.

Toto slovo se dosti často objevuje například ve výplodech „hlasu demokracie“ v podobě Fóra24 - které dostalo nemalé peníze (spolu s dalšími) například od „Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky“. Budou toto slovo dále používat myslící lidé a přisuzovat mu nějakou obecnou významovou platnost? Nepasovalo by pak slovo „dezolát“ třeba také na výše zmíněné zástupce české moci? Nebo jsou na to příliš bohatí?

A co čeští konformisté?

Jistě: toto je možná „extrém“. Avšak nezapomeňte, kým vším je reprezentován.

Je tu ale ještě „mlčící většina“. Myslíte, že je ve svém mlčení „moudrá“? A že je dobré, že je nyní stvrzováno krédo českých tichošlápků vyjádřené obraty jako „moudřejší ustoupí“, „radši se do ničeho nemíchat“, „co já na tom změním“ apod.?

Pasivní poddaní by alespoň mohli klást pasivní odpor. To znamená nevolit nejtuctovější pravicové karieristy, spojence extrémně bohatých a mocných, jakož i vyznavačů bezpráví silnějších. Ale oni je zase zvolí, protože prý je tady ještě horší Babiš a Okamura. Jste si tak jistí, že jsou horší? Kdo je podle vás problematičtější: pan Okamura, nebo paní Černochová?

Ale možná jenom pasivita nestačí. Možná se všechno nevyřeší samo, zatímco čeští tichošlápkové budou dál nemyslet, konzumovat, vymlouvat se.

Je možnost protestovat, jako to dělají lidé po celém světě - z nichž mnozí velice dobře poznali vražedné pokrytectví našich „hodnot“.

Pak ale buďte připraveni, že vás „normální“ paní Drábová označí za „antisemitská hov*da“ a málokdo pro vás cekne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dana Drábová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz