Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovenské volby v režii slovenských a českých oligarchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fabius Maximus website, CC

Přiléhavou paralelou pro slovenské volby jsou české prezidentské ze začátku letoška. Poddaní si vybírají pouze mezi různými oligarchickými partami. Dělení „Východ"-„Západ“ zde také není podstatné.

Článek

Volební reklamu na stranu Progresivní Slovensko jste mohli v Česku opakovaně číst například v Respektu oligarchy Bakaly, který je historicky významným sponzorem pravicových stran hájících zájem bohatých (pro příklady článů viz I, II, III, IV).

Slovenská strana Progresivné Slovensko se staví jako „středová“, avšak máme nejpádnější důvody se domnívat, že to s její „středovostí“ bude stejné jako například s českými Piráty či STANem (viz financování těchto stran).

Kdo nahlédne do programu Progresivního Slovenska, najde tam různá hesla o „budoucnosti“ (ty z české volební reklamy také dobře známe) a hned v prvním bodě kapitoly „daně“ a „příjmy rozpočtu“ formulaci: „Našou prioritou je stabilita a nezvyšovanie daní“.

K tomu stejnému se dušovali Piráti před českými volbami 2021. Znamená to, že bohatí se nemusejí bát, že by byla zavedena nějaká podstatná daňová progrese cílící na přerozdělení extrémně nespravedlivě rozděleného bohatství. Proto se také např. čeští Piráti těší finanční a mediální přízni české oligarchie.

Kterou oligarchickou partu si vybereš?

Asi nejlépe to bylo vidět letos a koncem loňska při českých prezidentských volbách. Volil se „slušný“ prezident pro „budoucnost“. Bakalův pan Švehla psal o „civilizační změně“. No, a podívejte se, co hollywoodský pan generál dělá dnes.

Máte oligarchické vlastnictví drtivé většiny médií (zaháčkovaná máte i ta veřejnoprávní a "nezávislá"), platíte a vodíte si politické strany, prezidentské kandidáty a stejně tak i houf žurnalistů, z nichž některým možná nemusíte dát tolik a oni se stejně budou lísat k moci.

Pak jedna strana začne o té druhé říkat, že je „ohrožením bezpečnosti“, hotovou pohromou, že nás odtáhne buď příliš na Východ nebo na Západ (ať to vlastně znamená cokoli).

A máte zástupy jen minimálně placených či zcela neplacených snaživců ze „střední třídy“, kteří jsou v očekávání, že si je „lovci talentů“ vyberou do nějaké reklamy pro tu či onu oligarchickou partu, že dostanou nějaký post, prostě že se vyšvihnou, když budou papouškovat ideologická hesla lidí, kteří jsou doslova ještě tisíckrát bohatší nežli oni.

Slovenští i čeští poddaní, přemýšlejte a čtěte programy!

Domyslete si do konce všechny ty hrozné hrozby, které jsou vám předkládány. Myslíte, že se Zemanem, Babišem, Ficem byste skončili na "Východě"? Ano, některé zakázky by snáze získali ruské a čínské firmy (se kterými se stejně obchoduje), ale drtivou převahu by nadále měl americký a evropský kapitál.

Ano, s nějakými odhodlanými fašisty by hrozilo nebezpečí. Ale Babiš či Fico jsou celkem běžní političtí karieristé, respektive ten jeden je plně integrovaný evropský oligarcha. Ano, je zde určité riziko vyostření rasistických a homofobních nálad - to nelze brát na lehkou váhu. Ale podívejte se, jaké postoje nakonec zastávají (a do hlasování promítají) čeští „prozápadní demokraté“. A na Slovensku by to mj. znamenalo: 1) jít odhodlaně proti katolické církvi a 2) ve prospěch romské menšiny. Čekáte toto od takového Progresivného Slovenska?

Do programu si sice můžete napsat leccos, ale určitým minimálním způsobem vás zavazuje. Respektive poddaní (voliči) mají potom v ruce důkaz, k čemu jste se upsali. Nedá také až takovou intelektuální námahu si zkusit přečíst program politické strany očima někoho jiného. Na jedné straně si zkuste přečíst program takového PS očima slovenského milionáře (eurového). Ten se zaraduje, že se mu nebudou jeho miliony a stamiliony nijak podstatně danit a pokud se vejde do správné dotační kategorie, bude nadále podporován.

Na druhé straně si vezměte člověka pobírajícího minimální mzdu - třeba za setsakramentsky důležitou práci - a ptejte se, jaké konkrétní závazky ke zlepšení jeho života v programu nacházíte. Zjistíte, že ona „budoucnost“ není tak úplně pro něj - a možná ani pro vás.

Máte to jako když se vám reklama snaží prodat nějaký produkt, který je špatný, škodlivý, nepotřebný. Jelikož bohatá vlastnická třída má tak nesrovnatelně větší majetek a moc, je tato reklama všudypřítomná. Podobné je to s volební propagandou.

Po koupi pitomých produktů se člověk často cítí jako hlupák. Myslím, že takto to začínají mít mnozí ne tolik zámožní voliči českých „demokratů“ a „slušného prezidenta“. Česko i Slovensko jsou směšně malé země, jež se dají poměrně lehce koupit, ale i popsat a jejich mocenské fungování pochopí leckdo. Trochu detailnější popis slovenské moci a toků peněz ku „zlé“ i „hodné“ části oligarchie jsem podnikl zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz