Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volíte STAN, nebo Stanjuru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: region.rozhlas.cz

Fialova vláda je jako metro dezert. Dvě alternativy jsou jen na povrchu, uvnitř je obvyklý piškot a většina je stejně cukr, jenž škodí.

Článek

Každý si přeci může najít na současné vládě to své, ne? (Podobně jako ve smíšeném zboží.)

Komu nechutnají „konzervativci“, má v ní „liberály“. Komu nechutná pravice, má v ní „střed“. Komu nechutná sociální darwinismus, má v ní „sociální svědomí“. Nebo ne?

Falešné a skutečné protiklady

Nemůžeme samozřejmě tvrdit, že vláda je zcela jednotlitá a že se v ní někdy nevyskytnou rozdílnosti prosazovaných politických kroků; ty zaznamenáváme. Na čem se však tyto rozdílnosti zakládají? Mají nějaké skutečné dlouhodobé ukotvení v myšlenkových směrech vyznávaných jednotlivými stranami, v rozdílných skupinách obyvatelstva?

Jaký je vůbec světonázor takových Pirátů nebo STANu? „Slušnost“? A lidovců? Křesťanství? Vždyť uvažují, že si odstraní z názvu „křesťanská strana“. A TOP 09 je „liberální“, nebo „konzervativní“? A jak se vlastně liší od ODS, která je dominující stranou vlády?

Jakmile je sňat intelektuálně směšný závoj marketingu a tradovaného mínění, co se to před námi vlasně zjeví, když dále prozkoumáme pět „alternativ“ zastoupených v současné vládě?

Musíme začít od základních, jednoduchých a nesporných věcí.

Vláda peněz s demokratickou fasádou

Politici a političky mají vysoce nadprůměrné platy. K tomu můžete připočíst pravděpodobné uplácení vlastníky, kteří potřebují „zařídit“ to či ono. Přidejte dále různé dozorčí rady po politickém vysloužení, lukrativní posty ve firmách atd. Politici, zejména, ale nejenom ministři, rovněž zaměstnávají nejrůznější „poradce“. Straníci jsou zastoupeni v nejrůznějších radách atd. Chodí tedy lidé do politiky jednoduše vydělávat peníze? Rozhodně ano.

Nyní se zeptejte, kdo vlastní média, sponzoruje různé „think tanky“, má nejvíce peníze na lobbing, prostředky na uplácení politiků, žurnalistů, soudců. Případně kdo má takovou moc, aby jeho rozhodnutí přesunout výrobu, danit v daňových rájích, spekulovat proti měně atd. vytvářela dostatečný tlak na změnu politiky.

Na průměrný plat nedosáhnou dvě třetiny zaměstnaných. Reálné mzdy klesají o desetinu kupní síly a více. Ona průměrná mzda je aktuálně kolem 43 tisíc, více vypovídající mediánová (tedy přesně ta prostřední: polovina lidí má méně, polovina více) činí dnes asi 37 tisíc Kč.

Byly zavedeny nové poplatky na léky. Vyhrožuje se snižováním důchodů a nutností spořit si (v soukromých fondech, které z toho mají peníze). Peníze, které má člověk k dispozici, rozhodují o tom, jaké bude jeho zdraví, vzdělání, jaký bude jeho odpočinek, rozvoj, připravenost na výjimečné situace.

Na druhé straně jsou zde lidé, jejichž majetek dosahuje třeba 100 miliard (a více). To je dvě stě tisíc ročních průměrných mezd (na něž dvě třetiny lidí nedosáhnou). Mezi miliardáři najdete vlastníky, kteří dominují českým médiím, platí politické strany, prezidentské kandidáty, různé vlivové organizace a jednotlivce atd.

Je zřejmé, že naše „demokracie“ je fraška a fasáda? Že vládnou jednoduše bohatí, respektive superbohatí a jejich různě odstupňovaní služebníci? Pouze se hodí předstírat „demokracii“ a „svobodu“, aby se poddaní příliš nebouřili.

Takže jaké jsou rozdíly mezi STANem a Stanjurou?

Můžete sledovat různá mediální vystoupení té či oné strany a toho či onoho jejího zástupce. Důležité ale je, jaká je reálná mocenská stopa dotyčných politických stran a aktérů. Na druhé straně je zde marketing, povrchové jevy (že např. jeden nosí dready a druhá drahé brože), tradované domněnky.

Oba tyto aspekty - protože lidé v politice získávají hlasy nejen podle toho, jací jsou, ale též jaké jsou o nich domněnky - jsem podrobněji popisoval v tomto textu o vztahu strany STAN a oligarchie, zde se zmínkou předsedy Rakušana, zde ve vztahu k současnému prezidentovi. Obecně jsem o povaze současné moci psal zde. A co se týče ODS, rozebíral jsem, kdo je zač premiér Fiala, Jana Černochováposlankyně za ODS Decroix.

Ano, různé strany současné pětikoalice volili lidé patřící do rozdílných skupin, jak ukazuje například tento podrobnější rozbor volebních výsledků z voleb 2021. Nejdůležitější je majetkové rozlišení. A zde je klíčová otázka: nakolik jednotlivé strany a vláda hájí zájem té které majetkové vrstvy?

O tom příště. Zatím si na to můžete odpovídat sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz