Hlavní obsah

30 květů, voda a citron: Letní hit mezi domácími sirupy!

Foto: wirestock , Freepik

Bezová štava

Vůně bezových květů mi vždy připomene léto u babičky. A tak si každoročně vařím tuhle zlatavou šťávu, která v sobě ukrývá vzpomínky i skvělou chuť. Připravíte ji snadno a vydrží celé léto.

Článek

Domácí bezová šťáva podle vlastní zkušenosti

Ingredience:

  • 30–40 květů černého bezu (čím víc, tím aromatičtější chuť)
  • 2 litry převařené vody
  • 2 citrony (ideálně bio)
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 40 g kyseliny citronové

Postup:

  1. Sbírání květů:
    Bez sbírám za suchého dne, ideálně dopoledne, kdy je květ plný pylu. Květy neoplachuji, jen je jemně protřepu – právě pyl dodává šťávě aroma.
  2. Louhování:
    Do velkého hrnce vložím květy a zaliji je převařenou, ale už vychladlou vodou. Přidám na kolečka nakrájené citrony (se slupkou) a zakryji poklicí. Nechám louhovat 24 hodin na chladném místě.
  3. Scezení a dochucení:
    Po 24 hodinách směs přecedím přes jemné sítko nebo plátno. Přidám cukr a kyselinu citronovou, dobře promíchám, dokud se vše nerozpustí.
  4. Lahvování:
    Nalévám do čistých lahví. Pro delší trvanlivost doporučuji sterilovat nebo skladovat v lednici. Otevřenou lahev vždy spotřebujte do týdne.

Tip z kuchyně:
Pokud máte místo v mrazáku, zkuste část šťávy nalít do tvořítek na led – vzniknou voňavé bezové kostky ideální do vody, limonád nebo prosecca.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz