Článek
Domácí bezová šťáva podle vlastní zkušenosti
Ingredience:
- 30–40 květů černého bezu (čím víc, tím aromatičtější chuť)
- 2 litry převařené vody
- 2 citrony (ideálně bio)
- 1,5 kg cukru krystal
- 40 g kyseliny citronové
Postup:
- Sbírání květů:
Bez sbírám za suchého dne, ideálně dopoledne, kdy je květ plný pylu. Květy neoplachuji, jen je jemně protřepu – právě pyl dodává šťávě aroma. - Louhování:
Do velkého hrnce vložím květy a zaliji je převařenou, ale už vychladlou vodou. Přidám na kolečka nakrájené citrony (se slupkou) a zakryji poklicí. Nechám louhovat 24 hodin na chladném místě. - Scezení a dochucení:
Po 24 hodinách směs přecedím přes jemné sítko nebo plátno. Přidám cukr a kyselinu citronovou, dobře promíchám, dokud se vše nerozpustí. - Lahvování:
Nalévám do čistých lahví. Pro delší trvanlivost doporučuji sterilovat nebo skladovat v lednici. Otevřenou lahev vždy spotřebujte do týdne.
Tip z kuchyně:
Pokud máte místo v mrazáku, zkuste část šťávy nalít do tvořítek na led – vzniknou voňavé bezové kostky ideální do vody, limonád nebo prosecca.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost