Článek
Klasický domácí boršč
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo přední)
- 2 středně velké červené řepy
- 2 větší brambory
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl, pepř podle chuti
- zakysaná smetana (na servírování)
- čerstvý kopr nebo petrželka
- citronová šťáva (dle chuti)
- olej na smažení
Postup:
1. Vaření masa
Hovězí maso očisti, dej do většího hrnce, zalij asi 2,5 litry studené vody, přidej bobkový list, nové koření, osol a vař zhruba 1,5 hodiny na mírném ohni doměkka. Hotový vývar sceď, maso nakrájej na menší kostky a dej stranou.
2. Příprava zeleniny
Řepu oloupej a nakrájej na tenké proužky nebo ji nastrouhej nahrubo. Mrkev a brambory oloupej a nakrájej na kostky. Zelí nakrouhej na tenké proužky. Cibuli a česnek nakrájej nadrobno.
3. Základ boršče
V hrnci na oleji osmahni cibuli dozlatova, přidej česnek a krátce orestuj. Přidej červenou řepu a mrkev a restuj dalších 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne. Pak přidej rajčatový protlak, promíchej a ještě chvíli opékej.
4. Dokončení boršče
Základ zalij připraveným vývarem, přidej nakrájené brambory, zelí a vař asi 25 minut, dokud zelenina nebude měkká. Do hrnce vrať nakrájené maso, provař dalších 5 minut. Podle chuti přidej citronovou šťávu, dosol a opepři.
Servírování:
Boršč podávej horký, na každý talíř dej lžíci zakysané smetany a posyp nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou. Skvěle se hodí s čerstvým pečivem.
Dobrou chuť!