Hlavní obsah

Dokonalý domácí boršč: Hustá polévka plná vitamínů, kterou si okamžitě zamilujete!

Foto: timolina , Freepik

Vyzkoušejte osvědčený recept na klasický boršč, který zahřeje a dodá energii. Tajemství tkví v kvalitním vývaru a červené řepě – chutná naprosto božsky!

Článek

Klasický domácí boršč

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo přední)
  • 2 středně velké červené řepy
  • 2 větší brambory
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl, pepř podle chuti
  • zakysaná smetana (na servírování)
  • čerstvý kopr nebo petrželka
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • olej na smažení

Postup:

1. Vaření masa

Hovězí maso očisti, dej do většího hrnce, zalij asi 2,5 litry studené vody, přidej bobkový list, nové koření, osol a vař zhruba 1,5 hodiny na mírném ohni doměkka. Hotový vývar sceď, maso nakrájej na menší kostky a dej stranou.

2. Příprava zeleniny

Řepu oloupej a nakrájej na tenké proužky nebo ji nastrouhej nahrubo. Mrkev a brambory oloupej a nakrájej na kostky. Zelí nakrouhej na tenké proužky. Cibuli a česnek nakrájej nadrobno.

3. Základ boršče

V hrnci na oleji osmahni cibuli dozlatova, přidej česnek a krátce orestuj. Přidej červenou řepu a mrkev a restuj dalších 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne. Pak přidej rajčatový protlak, promíchej a ještě chvíli opékej.

4. Dokončení boršče

Základ zalij připraveným vývarem, přidej nakrájené brambory, zelí a vař asi 25 minut, dokud zelenina nebude měkká. Do hrnce vrať nakrájené maso, provař dalších 5 minut. Podle chuti přidej citronovou šťávu, dosol a opepři.

Servírování:

Boršč podávej horký, na každý talíř dej lžíci zakysané smetany a posyp nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou. Skvěle se hodí s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz