Článek
To kyselo je moc kyselé!“ Ale právě tak to má být
Když jsem si poprvé doma vařil krkonošské kyselo, vzpomněl jsem si na slavnou větu Trautenberka z pohádky. „To kyselo je moc kyselé!“ bručel, ale pravda je taková, že právě ten řízný kváskový tón dělá z téhle polévky nezaměnitelný poklad české kuchyně.
Nečekejte žádný vývar z kostky. Tohle je poctivá polévka, která vás přenese na horskou chalupu – mezi sušené houby, praskající kamna a pach vařených brambor. A pokud ji uvaříte dobře, pochopíte, proč ji jedly celé generace horalů.
Recept na krkonošské kyselo podle mě
Co budete potřebovat:
- 100 g žitného kvásku (můžete použít z pečení chleba)
- 2 hrsti sušených hub
- 4 střední brambory
- 1 větší cibule
- 4 vejce
- máslo
- kmín, sůl, pepř, majoránka
- trochu octa (ne nutně, ale dělá divy)
Postup
- Houby si nejprve namočím do horké vody – ideálně na několik hodin.
- Cibulku osmahnu na másle, přidám houby i s vodou a kostičky brambor. Dochutím kmínem.
- Vařím, dokud nejsou brambory měkké.
- Mezitím si v misce rozmíchám kvásek s trochou studené vody do hladka.
- Jakmile je vše uvařené, přiliju kvásek, chvíli provařím a dochutím solí, pepřem, majoránkou a kdo má rád, může přidat i pár kapek octa.
- Na závěr do každé porce přidám čerstvé vejce – jen tak, aby se zatáhlo – nebo ho uvařím natvrdo.
Polévka, co vás obejme
Krkonošské kyselo není polévka pro každého. Ale kdo jí dá šanci, ten získá spolehlivý recept na zahřátí i dobrou náladu. A pokud vám přijde „moc kyselé“, možná jste to uvařili správně – nebo máte v sobě trochu toho rozmazleného Trautenberka.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost