Hlavní obsah
Jídlo a pití

Krkonošské kyselo z mé kuchyně: poctivá polévka, u které by i Trautenberk spráskl ruce

Foto: boyarkinamarina , Freepik

Kyselo

To kyselo je moc kyselé!“ brblal Trautenberk – ale právě v tom je kouzlo téhle horské polévky. Kvásková klasika, která voní po houbách, másle a poctivé české tradici.

Článek

To kyselo je moc kyselé!“ Ale právě tak to má být

Když jsem si poprvé doma vařil krkonošské kyselo, vzpomněl jsem si na slavnou větu Trautenberka z pohádky. „To kyselo je moc kyselé!“ bručel, ale pravda je taková, že právě ten řízný kváskový tón dělá z téhle polévky nezaměnitelný poklad české kuchyně.

Nečekejte žádný vývar z kostky. Tohle je poctivá polévka, která vás přenese na horskou chalupu – mezi sušené houby, praskající kamna a pach vařených brambor. A pokud ji uvaříte dobře, pochopíte, proč ji jedly celé generace horalů.

Recept na krkonošské kyselo podle mě

Co budete potřebovat:

  • 100 g žitného kvásku (můžete použít z pečení chleba)
  • 2 hrsti sušených hub
  • 4 střední brambory
  • 1 větší cibule
  • 4 vejce
  • máslo
  • kmín, sůl, pepř, majoránka
  • trochu octa (ne nutně, ale dělá divy)

Postup

  1. Houby si nejprve namočím do horké vody – ideálně na několik hodin.
  2. Cibulku osmahnu na másle, přidám houby i s vodou a kostičky brambor. Dochutím kmínem.
  3. Vařím, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Mezitím si v misce rozmíchám kvásek s trochou studené vody do hladka.
  5. Jakmile je vše uvařené, přiliju kvásek, chvíli provařím a dochutím solí, pepřem, majoránkou a kdo má rád, může přidat i pár kapek octa.
  6. Na závěr do každé porce přidám čerstvé vejce – jen tak, aby se zatáhlo – nebo ho uvařím natvrdo.

Polévka, co vás obejme

Krkonošské kyselo není polévka pro každého. Ale kdo jí dá šanci, ten získá spolehlivý recept na zahřátí i dobrou náladu. A pokud vám přijde „moc kyselé“, možná jste to uvařili správně – nebo máte v sobě trochu toho rozmazleného Trautenberka.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz