Hlavní obsah

Nečekal jsem, že z obyčejné cukety udělám takový chuťový zázrak

Foto: timolina , Freepik

Plněná cuketa

Plněné cukety jsou pro mě sázka na jistotu. Skvěle voní, krásně vypadají a chutnají tak, že zmizí z pekáče, než stihnete připravit přílohu. Ukážu vám, jak je dělám doma já – jednoduše, poctivě a s velkou chutí.

Článek

Plněné cukety podle Adama: Recept, který si zamilujete

Cukety mám na zahradě každé léto doslova na kila. A když už nevíte, co s nimi, přichází na řadu tohle osvědčené jídlo. Plněné cukety se dají připravit na stovky způsobů – já si oblíbil variantu s mletým masem, zeleninou a sýrem. Žádné složitosti, jen dobré suroviny a trocha trpělivosti. A výsledek? Luxusní!

Co budete potřebovat:

  • 2 střední cukety (nejlépe rovné a ne příliš přerostlé)
  • 300 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix – podle chuti)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 hrst nastrouhaného sýra (eidam, gouda nebo mozzarella)
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, majoránku
  • trochu oleje na smažení

Postup krok za krokem:

  1. Cukety omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu tak, aby vznikly jakési „lodičky“. Dužinu nevyhazujte – použijeme ji do náplně.
  2. Připravíme si směs na plnění. Na pánvi zpěníme cibulku na troše oleje, přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme. Pak přihodíme mleté maso a restujeme dohněda.
  3. Do směsi vmícháme nadrobno nakrájené rajče, vydlabanou cuketovou dužinu, lžíci protlaku a vše okořeníme. Já přidávám sůl, pepř a trochu majoránky, která celé směsi dodá ten správný šmrnc. Směs necháme chvíli probublat.
  4. Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce a část sýra. Promícháme a naplníme připravené cuketové lodičky.
  5. Pečeme na 180 °C asi 30 minut. Pět minut před koncem posypeme zbytkem sýra, který krásně zezlátně.

Tip navíc:

K tomuto jídlu se skvěle hodí lehký zeleninový salát nebo bramborová kaše. Pokud chcete verzi bez masa, stačí mleté maso nahradit rýží a fazolemi nebo houbami – vyzkoušeno!

Závěrem:

Plněné cukety patří mezi ty recepty, které si přizpůsobíte přesně podle sebe. Já je dělám pokaždé trochu jinak – podle toho, co zrovna najdu v lednici. Ale tahle verze je moje nejoblíbenější. A kdo jednou ochutná, ten pochopí proč.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz