Článek
Přiznám se bez mučení – i mně se už párkrát stalo, že jsem při vaření rosolu ztratil míru a skončil s přesoleným hrncem. Naštěstí jsem si připomněl staré rady, které kdysi používaly naše babičky. A fungují dodnes!
Jedním z nejjednodušších triků je přidat do přesoleného vývaru kousek syrové brambory. Oloupanou bramboru vložím přímo do polévky a nechám ji krátce povařit. Brambora totiž sůl krásně natáhne. Pokud je vývar extrémně slaný, bramboru pak vyměním za novou a postup opakuji.
Další skvělou metodou je naředit vývar trochou vroucí vody. Ano, tím chuť trochu zjemníte, ale pokud jste polévku připravovali z kvalitních surovin, neztratí tím na intenzitě. Přidáním nové zeleniny, například pár koleček mrkve nebo kousku celeru, se chuť ještě víc vyrovná a polévka bude opět harmonická.
Když je situace opravdu vážná a jinak to nejde, uvařím zvlášť druhý, úplně nesolený vývar, a oba pak smíchám dohromady. Není to sice nejrychlejší řešení, ale určitě lepší než servírovat hostům polévku, kterou nejde jíst.
Na závěr malá rada: při vaření vývaru solím vždy až ke konci. Během vaření se totiž tekutina odpařuje a koncentrace soli se tím zvyšuje. Když počkáte až na finální dochucení, riziko přesolení se téměř vytratí.
Takže pokud se vám někdy stane, že vám polévka ujede na soli, nezoufejte. I zkušeným kuchařům se to občas přihodí – a babičkovské triky fungují i dnes jako kouzlo.