Hlavní obsah
Jídlo a pití

Přesolili jste vývar? Už naše babičky znaly způsob, jak ho zachránit

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Vývar

Přesolený vývar nemusí být konec světa. Stačí pár jednoduchých triků a zachráníte celé jídlo!

Článek

Přiznám se bez mučení – i mně se už párkrát stalo, že jsem při vaření rosolu ztratil míru a skončil s přesoleným hrncem. Naštěstí jsem si připomněl staré rady, které kdysi používaly naše babičky. A fungují dodnes!

Jedním z nejjednodušších triků je přidat do přesoleného vývaru kousek syrové brambory. Oloupanou bramboru vložím přímo do polévky a nechám ji krátce povařit. Brambora totiž sůl krásně natáhne. Pokud je vývar extrémně slaný, bramboru pak vyměním za novou a postup opakuji.

Další skvělou metodou je naředit vývar trochou vroucí vody. Ano, tím chuť trochu zjemníte, ale pokud jste polévku připravovali z kvalitních surovin, neztratí tím na intenzitě. Přidáním nové zeleniny, například pár koleček mrkve nebo kousku celeru, se chuť ještě víc vyrovná a polévka bude opět harmonická.

Když je situace opravdu vážná a jinak to nejde, uvařím zvlášť druhý, úplně nesolený vývar, a oba pak smíchám dohromady. Není to sice nejrychlejší řešení, ale určitě lepší než servírovat hostům polévku, kterou nejde jíst.

Na závěr malá rada: při vaření vývaru solím vždy až ke konci. Během vaření se totiž tekutina odpařuje a koncentrace soli se tím zvyšuje. Když počkáte až na finální dochucení, riziko přesolení se téměř vytratí.

Takže pokud se vám někdy stane, že vám polévka ujede na soli, nezoufejte. I zkušeným kuchařům se to občas přihodí – a babičkovské triky fungují i dnes jako kouzlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz