Článek
Avokádový toast s pošírovaným vejcem a listovým salátem
Tip na skvělou snídani, která tě nakopne na celý den. Kombinace avokáda, křupavého chleba a jemného vejce je prostě neodolatelná.
Ingredience (pro 2 porce):
- 2 krajíce kvalitního kváskového chleba
- 1 zralé avokádo
- 2 vejce
- Jablečný ocet (na pošírování)
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Hrst čerstvého listového salátu (např. baby špenát nebo polníček)
- Volitelné: jarní cibulka, špetka chilli nebo uzené papriky na ozdobu
Postup:
- Chleba opeč na sucho na pánvi nebo v toustovači do křupava.
- Avokádo rozpůl, vyjmi pecku, nakrájej na plátky a lehce osol.
- Pošírované vejce: Do většího hrnce nalij vodu, přidej lžíci octa a přiveď téměř k varu. Vajíčko rozklepni do malé misky. Pomocí lžíce vytvoř ve vodě vír a jemně vejce vlij doprostřed. Vař 2–3 minuty, bílek by měl být tuhý, žloutek tekutý. Vyjmi děrovanou lžící.
- Sestavení: Na každý opečený krajíc dej pár lístků salátu, plátky avokáda a navrch pošírované vejce. Dochucuj solí, pepřem a pár kapkami olivového oleje.
- Dekorace: Ozdob třeba jarní cibulkou nebo špetkou chilli pro lehký říz.
Rychlé, výživné a nádherně fotogenické! Perfektní snídaně pro pomalé ráno nebo jako brunch s přáteli.
Zdroj:Adam Podroužek / Vlastní zkušenost