Článek
Křupavá Pavlova s malinami a ostružinami
Když toužím po dezertu, který vypadá jako z vitríny luxusní cukrárny, ale chutná jako nebe na jazyku, sáhnu po Pavlově. Křehký sněhový korpus, vanilkový krém a svěží ovoce – tentokrát v hlavní roli maliny a ostružiny – tvoří kombinaci, kterou milují děti i dospělí.
Ingredience na korpus:
- 4 bílky (z velkých vajec)
- 220 g krupicového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička bílého vinného octa
- špetka soli
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 200 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- vanilková pasta nebo extrakt (dle chuti)
Na ozdobu:
- hrst malin
- hrst ostružin
- lístky máty (volitelně)
Postup:
- Troubu předehřeju na 120 °C (horkovzdušná na 100 °C). Na pečicí papír si načrtnu kruh o průměru cca 20 cm a papír položím na plech.
- Bílky vyšlehám do pevného sněhu, přidám špetku soli a po lžících zašlehávám cukr. Šlehám, dokud není sníh pevný, lesklý a tvoří špičky. Na závěr krátce vmíchám škrob a ocet.
- Sníh navrstvím na plech a vytvaruji korpus s lehce prohloubeným středem. Peču 90 minut, poté troubu vypnu a nechám korpus vychladnout uvnitř – nejlépe přes noc.
- Na krém vyšlehám smetanu, přidám mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Krém má být jemný, ale dobře držet tvar.
- Korpus ozdobím krémem a ovocem – maliny, ostružiny a lístky máty dodají dezertu svěžest a barevný kontrast.
Tip na závěr:
Pokud Pavlovu připravíte dopředu, krém i ovoce přidávejte až těsně před podáváním. Jen tak zůstane korpus krásně křupavý.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost