Hlavní obsah

Stačí 5 surovin a kouzlo je na světě: Nejlepší ovocný dort na světě? Ano!

Foto: Image by Aline Ponce from Pixabay

Křupavá Pavlova s krémem, malinami a ostružinami je letní sen, který zvládne upéct každý. Osobní recept, který se na oslavách vždy sní do posledního drobečku.

Článek

Křupavá Pavlova s malinami a ostružinami

Když toužím po dezertu, který vypadá jako z vitríny luxusní cukrárny, ale chutná jako nebe na jazyku, sáhnu po Pavlově. Křehký sněhový korpus, vanilkový krém a svěží ovoce – tentokrát v hlavní roli maliny a ostružiny – tvoří kombinaci, kterou milují děti i dospělí.

Ingredience na korpus:

  • 4 bílky (z velkých vajec)
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • vanilková pasta nebo extrakt (dle chuti)

Na ozdobu:

  • hrst malin
  • hrst ostružin
  • lístky máty (volitelně)

Postup:

  1. Troubu předehřeju na 120 °C (horkovzdušná na 100 °C). Na pečicí papír si načrtnu kruh o průměru cca 20 cm a papír položím na plech.
  2. Bílky vyšlehám do pevného sněhu, přidám špetku soli a po lžících zašlehávám cukr. Šlehám, dokud není sníh pevný, lesklý a tvoří špičky. Na závěr krátce vmíchám škrob a ocet.
  3. Sníh navrstvím na plech a vytvaruji korpus s lehce prohloubeným středem. Peču 90 minut, poté troubu vypnu a nechám korpus vychladnout uvnitř – nejlépe přes noc.
  4. Na krém vyšlehám smetanu, přidám mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Krém má být jemný, ale dobře držet tvar.
  5. Korpus ozdobím krémem a ovocem – maliny, ostružiny a lístky máty dodají dezertu svěžest a barevný kontrast.

Tip na závěr:

Pokud Pavlovu připravíte dopředu, krém i ovoce přidávejte až těsně před podáváním. Jen tak zůstane korpus krásně křupavý.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Dort Pavlova

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz