Hlavní obsah

Tahle polévka vás postaví na nohy! Mrkvová klasika, kterou zvládne i úplný začátečník

Foto: Adam Podroužek

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka, která vás zahřeje od první lžičky. Jemná, voňavá a plná chuti – ideální volba na lehký oběd nebo večeři, když toužíte po klidu a domácí pohodě.

Článek

Jemná mrkvová polévka, kterou vařím, když potřebuji pohladit žaludek i nervy

Ingredience (4 porce):

  • 500 g mrkve
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo voda a kostka)
  • 1 menší brambora (pro zahuštění)
  • sůl, pepř podle chuti
  • špetka mletého zázvoru nebo kari (volitelně)
  • trochu citronové šťávy na dochucení
  • 100 ml smetany nebo kokosového mléka (dle chuti)

Postup:

Na másle si v hrnci zesklovatím cibuli a přidám na kousky nakrájený česnek. Jakmile se vůně rozvoní, přihodím očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev i bramboru. Chvilku restuju, aby zelenina získala trochu barvy, a poté zaliju vývarem. Přivedu k varu a vařím asi 20 minut, dokud není vše měkké.

Když je zelenina uvařená, rozmixuju ji tyčovým mixérem dohladka. Dochutím solí, pepřem, případně trochou zázvoru nebo kari. Nakonec vmíchám smetanu, prohřeju a zakápnu citronem. Podávám s opečeným chlebem, krutony nebo třeba lžící zakysané smetany navrch.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz