Článek
Jemná mrkvová polévka, kterou vařím, když potřebuji pohladit žaludek i nervy
Ingredience (4 porce):
- 500 g mrkve
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo voda a kostka)
- 1 menší brambora (pro zahuštění)
- sůl, pepř podle chuti
- špetka mletého zázvoru nebo kari (volitelně)
- trochu citronové šťávy na dochucení
- 100 ml smetany nebo kokosového mléka (dle chuti)
Postup:
Na másle si v hrnci zesklovatím cibuli a přidám na kousky nakrájený česnek. Jakmile se vůně rozvoní, přihodím očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev i bramboru. Chvilku restuju, aby zelenina získala trochu barvy, a poté zaliju vývarem. Přivedu k varu a vařím asi 20 minut, dokud není vše měkké.
Když je zelenina uvařená, rozmixuju ji tyčovým mixérem dohladka. Dochutím solí, pepřem, případně trochou zázvoru nebo kari. Nakonec vmíchám smetanu, prohřeju a zakápnu citronem. Podávám s opečeným chlebem, krutony nebo třeba lžící zakysané smetany navrch.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost