Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech Proč dostávají narkomani injekční stříkačky zdarma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

inzulínky - injekční stříkačky narkomanů

Narkomani dostávají injekční stříkačky zdarma. Je to zbytečné vyhazování peněz, nebo to má vážný důvod?

Článek

Všechny děti mají sny

Ano, všechny děti mají sny čím jednou budou. Výčet povolání je velmi široký podle zájmů dítěte a jeho věku. Ale můžete mi věřit, že ani jedno dítě na světě neřekne já bych jednou chtěl/a být feťákem. A přesto se to někdy stane. Něco málo o tom co můžeme udělat proti tomu, aby se to nestalo bylo řečeno v článku: Co mohu udělat, aby moje dítě nezačalo brát drogy. Pokud už se to stalo a člověk začne brát drogy, existují naštěstí místa první pomoci pro uživatele.

Kontaktní centra

Je strašně jednoduché říkat, ať přestanou brát. Mělo by se to zakázat a další jednoduché a chytré rady. Závislost je opravdu těžká nemoc a nemá rychlé a jednoduché řešení, ale o tom až někdy příště.

Pokud už člověk drogy bere má naštěstí možnost přijít do poměrně husté sítě kontaktních center. Takzvaných „káček“. To jsou vlastně místa první pomoci pro závislé, kde lze získat i anonymně pomoc rozličného druhu. Od poradenství všeho druhu, přes motivaci k léčbě, po léčbu samotnou, ale nikdo tady nikoho k ničemu nenutí. Pomoc umožňuje klientům kontaktních center rozhodnout se kdykoli v budoucnu k dobrovolné léčbě. Alkoholika také nedonutíte násilím, aby se léčil. K jedné z těchto pomocí patří i bezplatná výměna použitých injekčních stříkaček za nové. Výměna je dobrá k tomu, aby uživatelé přinesli použité stříkačky zpět a neodhazovali je po veřejných prostranstvích. Funguje to vlastně stejně jako zálohování lahví. Vymění se kus za kus.

Proč jsou injekční stříkačky zdarma?

Hodně z nás si řekne, že je to hrozné plýtvání penězi na feťáky. Řekneme si pár dobrých důvodů proč je přesný opak pravdou.

Injekční stříkačky pro narkomany zdarma:

  • Chrání nás všechny před šířením smrtelných nemocí
  • Jsou mnohonásobně levnější než léčba těchto nemocí
  • Umožní injekčním uživatelům drog zůstat naživu v relativně lepším zdravotním stavu do doby, než se rozhodnou k léčbě závislosti.

Nemoci šířené krví

Je jich celá řada. Mezi nejnebezpečnější patří infekce HIV s následným rozvojem nemoci AIDS a několik typů žloutenek hlavně žloutenka typu C. Obě tyto nemoci se velmi dobře šíří sdílením použitých injekčních stříkaček mezi narkomany. Důsledná a stále opakovaná osvěta mezi uživateli uskutečňovaná prostřednictvím kontaktních center a výměna stříkaček zdarma umožňuje šíření těchto nemocí značně omezit.

A jak se to tedy týká většinové populace? Opět hodně lidí si může říci, že jich se to netýká, když se to šíří mezi narkomany. Opak je pravdou. Většina nemocí šířených krví, a tedy i sdílením stříkaček, se šíří i pohlavním stykem. A opravdu ne každý narkoman má na čele napsáno, že bere drogy injekčně. Ta představa je naivní. Každý injekční uživatel opravdu nevypadá, aspoň v počátcích, jako troska. Při žádném náhodném sexu nemůžete vědět (nebo vaše děti), zda ten druhý před chvilkou nesdílel injekci s nakaženým. Ano, řešením by bylo náhodný sex vůbec nemít, nebo ho mít bezpečný s použitím kondomu, ale opravdu to všichni vždy dokážeme?

Řetězec je jednoduchý. Narkoman při sdílení použité stříkačky může snadno dostat některou vážnou nemoc. A tu pak může předat dál i do většinové populace prostřednictvím nechráněného pohlavního styku. Pokud tento řetězec přerušíme už na počátku - narkoman bude mít k dispozici vždy sterilní stříkačku - nedojde k přenosu do většinové populace.

Cena léčby HIV a žloutenky typu C

Naštěstí už dnes i díky českým objevům týmu profesora Holého umíme až 99% nemocných se žloutenkou typu C vyléčit a většině pacientů s HIV prodloužit život o desítky let až takřka k normálnímu věku úmrtí. Ale tato léčba je extrémně drahá.

Léčba žloutenky typu C stojí statisíce na jednu osobu jednorázově. Cena je podle typu léčby od desítek tisíc až po více než milion korun.

Léčba HIV stojí asi 210 000 korun ročně. Ovšem pozor každý rok, pořád až do smrti pacienta. Pokud se nakazí ve 20 letech a dožije se 80, to dnešní léky už umožňují, bude jeho léčba stát 12 milionů a 600 tisíc. Jen VZP zaplatí za léčbu HIV více než 400 milionů korun ročně.

Cena jedné injekční stříkačky je do 2 Kč.

Počty jsou jednoduché a může si je spočítat každý sám. A opravdu každá jedna injekční stříkačka za necelé 2 koruny může zabránit šíření nemoci s léčbou za miliony i do většinové populace.

HIV a žloutenku C máme díky tomu pod kontrolou

V České republice je něco kolem 4 000 HIV pozitivních pacientů a přibývají pouze asi o 200 za rok.

Počet diagnostikovaných pacientů se žloutenkou typu C se pohybuje kolem 1 000 ročně a jsou průběžně léčeni.

V přepočtu na počet obyvatel máme jedny z nejnižších čísel na světě. Například v Rusku je počet nakažených HIV na počet obyvatel více než desetinásobný.

Velmi nízké počty nakažených jsou z velké části také zásluhou programu výměny injekčních stříkaček zdarma. A vložené prostředky se mnohonásobně vyplatí.

Závislost je nemoc

Závislost je opravdu vážná, chronická a recidivující nemoc a nikdo z injekčních uživatelů o ní v dětsví nesnil. K léčbě nemůžeme nikoho donutit. Stejně jako se každý z nás u jakékoli jiné nemoci může rozhodnout, že se nebude léčit. A léčba z donucení stejně moc nefunguje. Daleko efektivnější je pokud se k ní nemocný rozhodne sám. Ale můžeme ho průběžně motivovat. Do doby, než se tak stane, mu výměna injekčních stříkaček umožní vážně neonemocnět, a udržet si tak život a relativní zdraví do doby než se začne léčit.

Obézní lidi také léčíme zdarma

Pro všechny pochybovače, které předcházející řádky ještě nepřesvědčily a stále si myslí, že si feťáci pomoc nezaslouží a můžou si za to sami.

V České republice je skoro 1/3 lidí obézních včetně dětí. To jsou 3 milióny lidí, kteří na své zdraví kašlou, cpou se bůčkem a zákusky a berou jako naprostou samozřejmost, že mají léčbu zdarma. To, že obezita způsobuje mnoho nemocí, ví snad už každé malé dítě. Čekárny lékařů jsou plné tlustých lidí s vysokým tlakem a cukrovkou. U většiny z nich by stačilo zhubnout a nemoc by zmizela, nebo by se velmi zmírnila.

Že to není tak jednoduché zhubnout? Není tak snadné vzdát se uzenin, bůčku a zákusků?

A proč si tedy myslíte, že pro závislé to jednoduché je a mohou lusknutím prstu hned přestat?

Platíme léčbu mnoha nemocí 3 miliónům lidí, kterým by stačilo „jen zhubnout“.

Injekčních uživatelů drog je asi 45 tisíc a číslo je dlouhodobě stabilní. Injekční stříkačka stojí necelé dvě koruny.

Závěrem

Injekční stříkačky výměnou zdarma opravdu mají velký smysl a jsou to dobře investované peníze. Šetří obrovské částky za léčbu nejen narkomanů, ale nás všech. I díky tomuto programu máme jedno z nejmenších rozšíření HIV a žloutenky typu C na světě (přepočteno na počet obyvatel).

Závislost uživatelů nelze vyřešit proti jejich vůli, ale lze je průběžně motivovat a výměnou stříkaček je udržet v relativním zdraví do jejich rozhodnutí léčit se.

Závislost je nemoc jako každá jiná a nemocní závislostí si zaslouží stejnou pomoc jako obézní lidé, kteří také ve své obezitě setrvávají a zatím nic proti ní nedělají.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Institut klinické a experimentální medicíny

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

Státní zdravotní ústav

VZP

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
HIV
Žloutenka
Hepatitida

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz