Hlavní obsah
Psychologie

Proč lidé doopravdy potřebují zbrojní průkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Za potřebou sebeobrany může být strach ze světa

Potřebuji zbrojní průkaz. A proč vlastně? Za touhou mít zbraň mohou být i skryté důvody.

Článek

Zbrojní průkaz jako přání

V ordinaci adiktologické ambulance se pacientů také ptám, jaká mají budoucí přání. A čas od času se také objeví přání získání zbrojního průkazu. S každým pacientem toto přání poté důkladně rozebírám a společně hledáme i skryté důvody.

Důvody pro získání zbrojního průkazu

Mohou být i naprosto legitimní. Například návrat k původnímu koníčku, nebo práci.

  • Myslivost
  • Práce spojená s držením střelné zbraně
  • Sportovní střelba jako koníček

Ale při podrobném zkoumání přání vlastnit zbrojní průkaz a střelnou zbraň se často zjeví i skryté důvody. Potřeba zbraně na obranu bez zjevného důvodu nikdy není jen tak.

Skryté důvody

Obvykle se objevují tři nejčastější. Samostatně, nebo klidně i všechny. A jsou doopravdy skryté. Člověk o nich neví a neuvědomuje si je.

  • Primární strach ze světa

Ne strach z konkrétní události spojené například s povoláním při přepravě peněz, ale neurčitý všeobjímající strach. O schopnosti prožívat štěstí a nemít permanentní pocit ohrožení již bylo něco málo napsáno v článku: Šťastný/á budu až

Lidé se dělí do dvou skupin optimisty a pesimisty. Toto rozdělení se děje již v raném dětství. Tam se rozhodne, zda můžeme světu věřit. A kdykoli v průběhu života vlivem velkých vnějších okolností se může měnit. Optimisté věří, že svět je bezpečné a šťastné místo a naopak pesimisté vidí neštěstí a nebezpečí naprosto za vším. Většina z nás se pohybuje někde mezi těmito krajními póly. Ale čím více se člověk přibližuje k absolutnímu pesimismu, tím více nebezpečí kolem sebe vnímá. Všeobjímající strach může prožívat opravdu silně. Potřebu zbraně tito lidé vidí jako zcela legitimní na obranu před tím vším zlem.

  • Pocit bezmoci

Pocit bezmoci může souviset s vnitřním pesimistickým naladěním získaným v dětství. Svět je nebezpečné místo a já jsem tak slabý. Může být získaný i v dospělosti vlivem traumatizující události. Zbraň v tomto případě dodává pocit moci. Mám zbraň, už nejsem tak bezmocný.

  • Potřeba výjimečnosti

Zbrojní průkaz a vlastnictví zbraně může být spojeno i s pocitem výjimečnosti a privilegovanosti. Může za ní být i závist. Kamarád ji má a já to chci taky. Potřeba patřit do relativně úzké skupiny lidí může být lékem na pocit vlastní nedostatečnosti, nebo naopak naplněním narcistní potřeby výjimečnosti.

Zbraň by neměla být lékem

Zbrojní průkaz a držení zbraně by rozhodně nemělo být lékem na skryté důvody. Lidé vlastnící zbraň ze skrytých důvodů (nemusí o nich vůbec vědět) nebudou s největší pravděpodobností dostatečně psychicky vybaveni pro její použití. Mohou jednat naprosto neadekvátně a afektivně. Zbraň mohou použít i v případech, kdy to není naprosto adekvátní. Jejich vnitřní pocit ohrožení a nebezpečí je v rozporu s reálnou situací. Cítí se velmi ohroženě, ale reálná situace nedovoluje použití střelné zbraně.

Zkoumá někdo psychický stav držitelů zbrojního průkazu?

Ne nezkoumá

Tedy ne povinně. Podmínky pro získání zbrojního průkazu jsou popsány v článku: Zbrojní průkaz - o psychickém stavu žadatele rozhoduje pouze praktický lékař.

O zdravotní způsobilosti a tedy i psychickém stavu žadatele rozhoduje pouze praktický lékař. Může, ale nemusí požádat o vyjádření psychologa.

Jak již bylo napsáno v článku, každý profesionální řidič nákladního vozidla musí mít psychotesty povinně, ale držitel zbrojního průkazu ne.

Psychotesty jistě nejsou všemocné, ale těžké psychopatologie mohou doopravdy účinně odhalit. A jejich povinné opakování by mohlo přispět k větší bezpečnosti.

To zda mají mít držitelé zbrojních průkazů povinné a opakované psychotesty již nechám na uvážení každého z vás.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

LANGMEIER, Josef a KREJČÍŘOVÁ, Dana. Vývojová psychologie. 3.v, přeprac. a dopl. vyd. Psyché. Praha: Grada Publishing, 1998. ISBN 80-7169-195-X.

MATĚJČEK, Zdeněk. [Vývojová psychologie]. Psychologie dnes. 1998, roč. 4, č. 8, s. 22. ISSN 1212-9607.

OREL, Miroslav. Psychopatologie. Psyché. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3737-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz