Hlavní obsah

Petr Kramný aneb vlámání se „revizí do paskvilu „obnovy řízení“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Albert Žirovnický

V rámci rozhodování o „návrhu na obnovu řízení“, tzv. „české obnovy řízení“, není „revize přípustná“.

Článek

Česká republika

V rámci rozhodování o „návrhu na obnovu řízení“, tzv. „české obnovy řízení“, není „revize přípustná“. Toto je základní východisko, které bylo do českého trestního řádu vtěleno v roce 1961.  Prostě, velice jednoduše, stále zde platí a ze strany soudců je vychvalován do nebes, totalitní relikvie, alias „trestní řád“, základní procesní kodex pro trestní řízení. Samozřejmě, že je systémově zcela dysfunkční.

Drzé vlámání se

A co se vlastně událo v případě Petra Kramného? Vystoupil zde doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc. a jednoznačně zde obhájil svůj znalecký posudek, který stojí a padá se zcela novou vědeckou metodou: „Aplikací barvení kongo červení ve forenzní histopatologii“. Do českého kurníku trestního řízení se nám vlámal světově uznávaný lékař a vědec, se zcela novou vědeckou metodou. Tato metoda, je v české kotlině srovnatelná s aplikací metody srovnávání DNAve Spojených státech Amerických.

Rolling Stones na zábavě v Horní Dolní

Uvedený lékař, svým způsobem „vědecká celebrita světového kalibru“, dne 16.6.2022 tuto přednesl na 8. česko-slovenském sjezdu soudního lékařství. A, ano, jedná se nepochybně o novou vědeckou metodu. Jestliže však nastavení „obnovy řízení“ v ČR nepřipouští „revizi řízení“, a je nesporné, že jestliže se na původní důkazy z trestního řízení aplikuje nová vědecká metoda, která nebyla k dispozici v době původního odsouzení, pak toto nastavení umožňuje takovou absurditu, jakou je výrok Vrchního soudu v Olomouci ve věci obnovy Petra Kramného, kterýžto „soud raději konstatoval, že se nejedná o nový vědecký poznatek“, než aby se zhroutil základní kámen „nedotknutelnosti neomylné nespravedlnosti“, kterou zde lidu, předkládají soudci ve svých „odsudcích“.

Dovede si někdo představit, že by na české zábavě v Horní Dolní, kam by omylem zabloudila kapela Rolling Stones, a rozhodli by se zahrát, že by na tyto muzikanty nastoupila česká chasa s tím, ať vypadnou, že neumějí hrát? Tak přesně k tomuto došlo v případě Petra Kramného.

Kde je „zakopán pes“?

V tomto, dle mého názoru je „zakopán pes“. Nechutné „kouzlo“ uvedeného řízení o obnově spočívá v tom, že se jedná o tzv. „návrhové řízení“, v rámci kterého se nikdo nemůže spoléhat na práva obviněného například na „presumpci neviny“. A proto jakýkoliv soudce, když „zamítá návrh“ má na vybranou dvě únikové právní floskule, a to buď „nejedná se o nový důkaz“, anebo „se sice jedná o nový důkaz, ale tento není schopen změnit původní verdikt“. Proč? Protože pak by vyšlo najevo, že většina všech původních odsouzení nestojí na důkazech, ale na spekulacích či dokonce neexistujících a nemožných nesmyslech, protože podle českého trestního řádu, jako „důkaz“ může sloužit vše, tedy i „tvrzení soudu“.

S ohledem na takový stav české (ne)spravedlnosti nastal čas, aby do českého práva vstoupila pravidla pro „revizi trestních řízení dob minulých“ po vzoru „Projektu Innocence“.

„Project Innocence“

„Project Innocence“ je významná nezisková organizace, jejímž cílem je bojovat proti justičním omylům a pomáhat nespravedlivě odsouzeným lidem získat zpět svobodu. Organizace byla založena v roce 1992 renomovanými právníky Barrym Scheckem a Peterem Neufeldem na základě myšlenky, že moderní vědecké metody, jako je například analýza DNA, mohou zásadně přispět k odhalení nespravedlnosti v soudních procesech. Jejich práce se zaměřuje na případy, kde by mohlo dojít k přehodnocení důkazů a prokázání neviny.

Jedním z klíčových momentů, které vedly k založení této organizace, bylo zjištění, že mnoho lidí bylo odsouzeno na základě falešných důkazů nebo chybných svědeckých výpovědí. Těmito případy se Project Innocence začal intenzivně zabývat a nabízet těmto nespravedlivě odsouzeným lidem právní zastoupení zdarma. S postupujícím vývojem technologií, jako jsou DNA testy, které nebyly v době původního soudního řízení k dispozici, získala organizace významný nástroj k revizi starších případů.

Projekt se soustředí nejen na využití vědeckých metod, ale také na systémové problémy v justici, které vedou k chybným rozsudkům. Mezi hlavní příčiny justičních omylů patří například nevhodné nebo nekvalitní právní zastoupení, nátlak na svědky, falešná přiznání, špatná identifikace pachatelů, nesprávná forenzní analýza či policejní pochybení. Project Innocence se snaží upozornit na tyto problémy a prosazuje reformy, které by vedly k spravedlivějšímu soudnímu systému.

Organizace si získala širokou podporu veřejnosti a odborníků díky svým úspěchům při osvobozování nevinných lidí, kteří strávili roky, někdy dokonce i desetiletí, ve vězení za zločiny, které nespáchali. Jeden z nejznámějších případů, kterému se Project Innocence věnoval, je případ Williama Dillona, který byl osvobozen po 27 letech vězení díky novým důkazům a testům DNA, které prokázaly jeho nevinu.

Příčiny

Od svého vzniku pomohla organizace osvobodit více než 375 nespravedlivě odsouzených osob pouze ve Spojených státech. Každý z těchto případů představuje nejen úspěch pro jednotlivce, ale také zásadní posun v přístupu k justici jako takové. Případy osvobozených osob navíc přinášejí důležité poznatky o tom, jak se mohou chyby v justičním systému opakovat a jak jim lze v budoucnu předcházet.

Kromě právní pomoci se Project Innocence zaměřuje na vzdělávání a osvětu. Organizace pořádá semináře, školení a kampaně zaměřené na odbornou i laickou veřejnost, aby zvýšila povědomí o problémech spojených s justičními omyly. Důležitou součástí jejich činnosti je také legislativní lobby za zákony, které by usnadnily opětovné projednávání případů, kde existují nové důkazy o nevině, a za zlepšení podmínek pro odsouzené osoby, které se snaží o přezkum svého případu.

Project Innocence také iniciuje změny v oblasti forenzní vědy. Podporuje vznik nezávislých forenzních institucí a prosazuje standardizaci postupů, aby se minimalizovalo riziko chyb při analýzách důkazů. Tím se snaží zajistit, aby budoucí generace měly k dispozici spolehlivé metody a aby se snížila pravděpodobnost, že nevinní lidé budou nespravedlivě odsouzeni.

Další významnou částí činnosti Project Innocence je pomoc propuštěným osobám při jejich návratu do běžného života. Po dlouhých letech ve vězení mnozí z osvobozených čelí vážným problémům, jako je absence pracovních zkušeností, ztráta sociálních vazeb a psychologické trauma. Organizace jim poskytuje podporu a pomoc při integraci zpět do společnosti, včetně poradenství, zajištění bydlení a rekvalifikace.

Díky své rozsáhlé práci se Project Innocence stal vzorem pro další podobné iniciativy po celém světě. Inspirace z USA vedla k zakládání dalších neziskových organizací zaměřených na revizi justičních omylů, a to nejen v západních zemích, ale i v rozvojových regionech. Celosvětově tak roste snaha o reformu trestního práva a o zajištění spravedlnosti pro všechny, bez ohledu na jejich sociální nebo ekonomický status.

Vize a poslání Project Innocence jsou silně zakořeněny v přesvědčení, že spravedlnost by měla být dostupná pro všechny a že žádný člověk by neměl být nespravedlivě uvězněn. Organizace se snaží bojovat za ty, kteří byli opuštěni systémem, a za zlepšení celkového fungování justice, aby se v budoucnu minimalizovaly chyby, které mají tak tragické následky pro lidské životy.

Co dělat?

Velmi to zjednoduším, protože už zase píšu hromadu slov. Odstranit absurdní nesmysl zvaný „stížnost pro porušení zákona“, jejíž podání ze strany „Ministra (ne)spravedlnosti- tedy politika“ je NEVYMAHATELNÉ, a s využitím pojmu „podstatná vada v předchozím řízení“ (čl. 4 odst. 2 Protokolu č. 7 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod) na uvolněné místo kodifikovat pravidla pro REVIZI ŘÍZENÍ, anebo hodit trestní řád do stoupy, kde má být již minimálně 30 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz