Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přeplněné, nebo nepřeplněné? Otázka za všechny prachy (13 miliard ročně)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přeplněnost věznic = ohrožení bezpečnosti.“

Článek

Přeplněné, nebo nepřeplněné? - otázka za všechny prachy (za 13 miliard ročně)

Odněkud se začít musí, a protože se stavím do role „chlápka, co ví“, pokusím se začít trefou přímo do desítky.

„Přeplněnost věznic = ohrožení bezpečnosti.“

Tato kouzelná mantra je úhelným kamenem řídícím jednání a požadavky každého nového generála na postu Generálního ředitele VS ČR, který každoročně navyšuje nároky na rozpočet Vězeňské služby ČR. Bylo to 12 miliard, nyní se již požaduje miliard 13.

Třináct devítimístných cifer ze státního rozpočtu, kdy při deseti miliónech obyvatel ČR, připadá na každého z nich, včetně miminek, 1300 Kč za rok.

Vše se souhrnně schovává pod politicky děsivé tvrzení, že: „Jeden den vězně stojí cca 1.500,- Kč“.

Bohužel, jedná se o jednu z největších LŽÍ posledních několika let.

Uvedené číslo totiž představuje zjednodušení celého problému, neboť v oněch 13 miliardách jsou i tři miliardy za sociální, zdravotní a důchodové pojištění zaměstnanců VS ČR, včetně důchodů a výsluh bývalých bachařských plukovníků a generálů

Jak to tedy je, pokud jde o souvislosti mezi miliardami ročně, a věznicemi praskajícími ve švech, avšak podle tabulek (neustále upravovaných) je naplněnost věznic vždy těsně okol 100 %, což je zvláštní s ohledem na stoupající ohrožení obyvatelstva důsledky přeplněnosti českých věznic.

Někde se totiž asi krade.

Podle Evropských vězeňských pravidel, má mít každý vězeň minimálně 4 metry čtvereční „volného osobního prostoru“, aby nebylo věznění lidí označitelné, jako „nelidské či kruté zacházení“, nebo dokonce „mučení“.

Všimněte si, prosím, použitého termínu, a chcete-li, Wikipedie, a vězte, že TENTO POJEM („volný osobní prostor“) VS ČR NEPOUŽÍVÁ.

V čem tedy spočívá kouzlo čarování s čísly?

VS ČR, pro stanovení dostatečných kapacit, používá pojem „podlahová plocha“.

Takže, když začne VS ČR počítat, dojde vždy k číslům, která v zásadě nemohou odpovídat Evropským standardům. Každý vězeň v ČR má totiž k dispozici 4 metry „podlahové plochy“. Skutečnost, že na 1,7 metru je postel, na 0,3 metru je skříňka, a pak že tam jsou stoly a židle, znamená, že čeští vězni jsou nahuštění tak, že každý z nich má tak 1,5 metru „volného osobního prostoru“.

Každý, kdo v tuto chvíli začne bagatelizovat tuto skutečnost tím, že to jsou přeci vězni, je rovnou poslatelný někam, neboť Evropská vězeňská pravidla nestanoví tyto standardy tak, že by si je „někdo vycucal z prstu“, ale proto, že byly konzultovány s vězeňskými odborníky, psychology a kriminology.

A v Evropě v současnosti existuje země, která se od 50. let drží těchto standardů, a v současnosti Holanďané prostě pronajímají své věznice sousedním zemím, protože jejich kapacity jsou natolik volné, že by museli vězeňská zařízení zavírat.

Takže, základní otázka, která se nabízí, je: „Opravdu souhlasí daňoví poplatníci s tím, aby se do věznic sypalo 12-13 miliard ročně?“

A teď POZOR, tyto peníze NEJSOU „náklady na vězně“, ale „provozní náklady VS ČR“ – ozbrojené složky, a v jejich rozpočtu jsou i položky, zmíněné výše, tedy „výsluhy a důchody bývalých generálů“, a to včetně všech bývalých bolševických bachařů, kteří mrzačili lidi v komunistických lágrech.

Opravdu tedy není namístě věřit POLITICKÉ LŽI, že jeden den vězně stojí 1.500,- Kč.

Dnešní informaci zakončím slovy: „České věznice jsou ve skutečnosti přeplněny tak na 400-500 %. A takto kolabující systém nikdy nemůže plnit svůj účel“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz