Hlavní obsah
Aktuální dění

Stát zavádí povinné terapeutické kurzy pro zlobivé řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: myshoun/Pixabay (generováno AI)

Pokud za volantem děláte neplechu, půjdete na terapeutický kurz a ten si zaplatíte.

Článek

Ministerstvo dopravy přišlo s další novinkou. Od 1. 4. 2024 jsou řidiči povinni se podrobit terapeutickému kurzu, pokud budou jezdit lidově řečeno jako hovada. Kurz vás nemine, jestli přijdete o papíry na dobu minimálně 18 měsíců nebo odmítnete test na alkohol či drogy anebo vám ho zkrátka nařídí soud z jiného důvodu například, když si o vás bude myslet, že jste psychopat.

Ministerstvo tvrdí, že to obkoukalo od vyspělých zemích Evropy a USA. Statistiky prý ukazují, že 25 % vážných dopravních nehod je způsobeno 8 % nejrizikovějších řidičů. Na ně přitom většinou nezabírají tresty ani zákazy a je vysoká pravděpodobnost, že budou své nebezpečné chování za volantem opakovat. Celkově by terapeutickými kurzy mělo projít přibližně 15 tisíc řidičů každý rok.

O co konkrétně jde

Terapeutické programy se mají zaměřovat především na oblast uvědomování si důsledků vlastního chování a motivaci k dodržování pravidel. Celkem 20 hodin rozdělených do pěti kurzů za 13.310 Kč, které si samozřejmě provinilí řidiči zaplatí ze svého. Kapacita jednoho kurzu bude maximálně dvanáct lidí. Po celé republice je v současnosti zhruba sto akreditovaných lektorů, které proškolilo Centrum dopravního výzkumu v Brně. Vše začíná zaregistrováním se na stránkách www.metodickecentrum.cz pomocí Identity občana a výběrem kurzu. Aktuálně se zobrazuje 63 otevřených terapeutických programů, do kterých se lze přihlásit ve městech napříč celou republikou. Úplně nakonec po úspěšném absolvování si klient stáhne certifikát.

„Dobrý den, jmenuji se XY, nejsem alkoholik, ale notorický vybržďovač“

Podle Centra dopravního výzkumu jde hlavně o to, aby program kurzu byl pro klienty opravdu zajímavý, poutavý. Aby měli možnost se zapojit a měli současně prostor uvažovat a mluvit o sobě a také poslouchat, jak to mají ostatní a porovnávat svoje postoje s postoji druhých.

Centrum dopravního výzkumu dále uvádí: „Terapeutický program mohou absolvovat rovněž lidé, kteří mají zájem o „vylepšení svého obrazu“ v očích soudce za situace, že si žádají o podmíněné upuštění od výkonu zbytku zákazu řízení po uplynutí poloviny trestu. Vhodný může být rovněž pro začínající řidiče, kteří mají sklony k riskování za volantem, jako prevence nebezpečného chování i budoucích problémů se zákonem. Dále pro všechny, jež chtějí rozvíjet řidičské kompetence na něž v autoškole často není kladen důraz – vnímání rizika, plánování a strategie, životní styl.“

Tak někdy na kurzu…

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz