Hlavní obsah
Jídlo a pití

Fascinující příběh belgických pralinek: Jak se z léku stala pochoutka

Foto: Pixabay

Žádnému milovníkovi čokolády nejsou pralinky cizí. Taky milujete ten pocit, když vejdete přímo do „pralinkárny“ a vybíráte si nejlepší kousky z táců a stojanů do krabičky? A co teprve když krabičku doma otevřete a jednu po druhé si je vychutnáváte.

Článek

Každá pralinka chutná jinak, ale všechny mají něco do sebe. Pojďme se podívat na historii těchto malých pochoutek, která je zajímavá jako náplň každé z nich.

Pralinka se zrodila ve… Francii

Zajímavé je, že kořeny pralinek původně nesahají do Belgie, první zmínky o pralinkách se totiž objevují v 17. století, a to ve Francii. Tamní šéfkuchař Clément Lassagne (ano, pořád mluvíme o čokoládě, i když příhodnější by byly možná lasagne, že?) připravil pro vévodu de Choiseul-Praslin dezert z mandlí obalených v karamelizovaném cukru. Dezert si vysloužil označení „praslines“ podle jména šlechtice. Malé mandlové jednohubky měly k dnešním pralinkám s náplní ještě poměrně daleko, ale jejich název přetrval.

A potom se do toho vložili Belgičané

Opravdovou revoluci v oblasti pralinek přinesla až Belgie – konkrétně lékárník Jean Neuhaus, který v roce 1857 otevřel ve slavné bruselské Galerii sv. Huberta svou lékárnu. Léky měly velmi hořkou chuť, pacientům vůbec nechutnaly, a proto hledal Neuhaus způsob, jak svým zákazníkům trochu ulevit. Nakonec přišel s nápadem obalit léčiva tenkou vrstvou čokolády. Z pohledu farmacie to byl praktický krok – ale v gastronomii se zrodila legenda.

Jako největší vizionář se ukázal Jeanův vnuk, také Jean Neuhaus, kterého v roce 1912 napadlo nahradit léčiva v čokoládě krémy, ganache a nugátem. A my mu tak můžeme poděkovat za pralinky, jaké známe dnes a na kterých tak ujíždíme.

Záchrana pralinek

Jean měl hotovou pralinku. No jo, ale co teď s ní, když je tak křehká, jen tenká skořápka čokolády s náplní? Nebylo možné je jen tak nosit v papírových sáčcích, drtily se.

Na pomoc přispěchala jeho žena s krabičkou zvanou ballotinka. Spatřila světlo světa tři roky po vynálezu samotných pralinek a najednou z nich udělala něco víc než pochoutku, v krabičce byly ideálním dárkem pro milované osoby. Ballotinka se brzy stala standardem v balení pralinek a zůstalo tomu tak dodnes.

Foto: Pixabay

Pralinky s krabičkou zvanou ballotinka (vpravo)

Láska na celý život

To, co vymyslela jedna belgická rodina, znamená dnes společně s čokoládou jeden z nejznámějších vývozních artiklů Belgie. Belgie ročně vyprodukuje více než 584 000 tun čokolády a průměrný Belgičan jí sní osm kilogramů ročně. Pralinky od značek jako Neuhaus, Godiva, Leonidas nebo Guylian najdeme po celém světě.

V Belgii existují školy specializované na výrobu pralinek, například Brusel Chocolate Academy Centre. Pralinky doslova prostupují celou belgickou identitou, turisté, kteří míří do Belgie z celého světa, se dokonce vydávají na takzvané „čokoládové trasy“. V rámci těch navštěvují čokoládovny, účastní se workshopů na výrobu pralinek, procházejí muzea čokolády a samozřejmě na každém kroku ochutnávají.

Jestli jste dostali při čtení článku chuť na pralinku, určitě si ji běžte dát. Dnes máte totiž na výběr z mnoha příchutí, od těch klasických přes levandulovou náplň a slaný karamel až po výstřednosti, jako jsou pralinky s belgickým pivem či sýrem.

A pokud potřebujete čokoládu něčím zapít, podívejte se sem, jak se pod rouškou nacismu zrodila Fanta.

Zdroje

Southern Candymakers, Oficiální stránky čokoládovny Neuhaus – Náš příběh, Coeur De Xocolat, The Brussels Times

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz