Článek
Každá pralinka chutná jinak, ale všechny mají něco do sebe. Pojďme se podívat na historii těchto malých pochoutek, která je zajímavá jako náplň každé z nich.
Pralinka se zrodila ve… Francii
Zajímavé je, že kořeny pralinek původně nesahají do Belgie, první zmínky o pralinkách se totiž objevují v 17. století, a to ve Francii. Tamní šéfkuchař Clément Lassagne (ano, pořád mluvíme o čokoládě, i když příhodnější by byly možná lasagne, že?) připravil pro vévodu de Choiseul-Praslin dezert z mandlí obalených v karamelizovaném cukru. Dezert si vysloužil označení „praslines“ podle jména šlechtice. Malé mandlové jednohubky měly k dnešním pralinkám s náplní ještě poměrně daleko, ale jejich název přetrval.
A potom se do toho vložili Belgičané
Opravdovou revoluci v oblasti pralinek přinesla až Belgie – konkrétně lékárník Jean Neuhaus, který v roce 1857 otevřel ve slavné bruselské Galerii sv. Huberta svou lékárnu. Léky měly velmi hořkou chuť, pacientům vůbec nechutnaly, a proto hledal Neuhaus způsob, jak svým zákazníkům trochu ulevit. Nakonec přišel s nápadem obalit léčiva tenkou vrstvou čokolády. Z pohledu farmacie to byl praktický krok – ale v gastronomii se zrodila legenda.
Jako největší vizionář se ukázal Jeanův vnuk, také Jean Neuhaus, kterého v roce 1912 napadlo nahradit léčiva v čokoládě krémy, ganache a nugátem. A my mu tak můžeme poděkovat za pralinky, jaké známe dnes a na kterých tak ujíždíme.
Záchrana pralinek
Jean měl hotovou pralinku. No jo, ale co teď s ní, když je tak křehká, jen tenká skořápka čokolády s náplní? Nebylo možné je jen tak nosit v papírových sáčcích, drtily se.
Na pomoc přispěchala jeho žena s krabičkou zvanou ballotinka. Spatřila světlo světa tři roky po vynálezu samotných pralinek a najednou z nich udělala něco víc než pochoutku, v krabičce byly ideálním dárkem pro milované osoby. Ballotinka se brzy stala standardem v balení pralinek a zůstalo tomu tak dodnes.

Pralinky s krabičkou zvanou ballotinka (vpravo)
Láska na celý život
To, co vymyslela jedna belgická rodina, znamená dnes společně s čokoládou jeden z nejznámějších vývozních artiklů Belgie. Belgie ročně vyprodukuje více než 584 000 tun čokolády a průměrný Belgičan jí sní osm kilogramů ročně. Pralinky od značek jako Neuhaus, Godiva, Leonidas nebo Guylian najdeme po celém světě.
V Belgii existují školy specializované na výrobu pralinek, například Brusel Chocolate Academy Centre. Pralinky doslova prostupují celou belgickou identitou, turisté, kteří míří do Belgie z celého světa, se dokonce vydávají na takzvané „čokoládové trasy“. V rámci těch navštěvují čokoládovny, účastní se workshopů na výrobu pralinek, procházejí muzea čokolády a samozřejmě na každém kroku ochutnávají.
Jestli jste dostali při čtení článku chuť na pralinku, určitě si ji běžte dát. Dnes máte totiž na výběr z mnoha příchutí, od těch klasických přes levandulovou náplň a slaný karamel až po výstřednosti, jako jsou pralinky s belgickým pivem či sýrem.
A pokud potřebujete čokoládu něčím zapít, podívejte se sem, jak se pod rouškou nacismu zrodila Fanta.
Zdroje
Southern Candymakers, Oficiální stránky čokoládovny Neuhaus – Náš příběh, Coeur De Xocolat, The Brussels Times