Článek
Budeme potřebovat:
- 40 g sádla (1-2 vrchovaté polévkové lžíce, případně lze nahradit olejem nebo máslem)
- 50 g hladké mouky
- drcený kmín
- 1,25 litru vývaru (může být i z kostky)
- 4-5 brambor
- sůl
- pažitka/petrželka na ozdobení
Příprava:
Nejraději vždy začínám loupáním brambor. Mám je následně připravené a nemusím u škrábání a krájení hlídat bublající hrnec. Brambory očistíme od slupky a nakrájíme na drobnější kostky či plátky, aby dobře padly strávníkům na lžíci. Aby brambory na vzduchu netmavly, vložíme je do misky s vodou.
Na středním plamenu si v rozehřejeme sádlo (případně máslo, nebo olej) a osmažíme v něm kmín. Směs následně zasypeme moukou a rozmícháme v jíšku. Ta může být tekutá, nebo vypadat jako nesourodé hrudky, velmi záleží na poměru sádla a mouky. Ať už jíška vypadá jakkoli, na finální podobu polévky to nemá vliv. Jíšku krátce osmažíme, zalijeme ji vývarem a metličkou důkladně rozšleháme.
Z brambor slijeme vodu, ve které na nás čekaly a přisypeme je do rodící se polévky spolu se solí. Vaříme přibližně 20 minut do změknutí brambor.
Pokud byste chtěli polévku ještě o kousek povznést, můžete přidat vejce - v misce rozšlehejte jedno vejce, tenkým pramínkem ho přilijte do polévky a nechte srazit.
Polévku ochutnejte, případně dosolte. Pro větší estetičnost ji při podávání můžete posypat trochou pažitky nebo petrželky.