Článek
Na těsto na lívanečky pro 3-4 osoby budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 pytlíček prášku do pečiva (cca 8 g)
- 2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
- 3 vejce
- 25 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- olej na smažení
Kuchyňské potřeby:
- větší mísa
- mixér
- naběračka
- pánev na smažení/lívanečník
V míse smícháme všechny sypké ingredience - 200 gramů hladké mouky, dvě vrchovaté polévkové lžíce cukru, pytlíček prášku do pečiva a špetku soli. Uprostřed sypké hroudy vytvořte prstem nebo lžící prohlubeň. Sem přijdou zbylé ingredience - 25 g rozpuštěného másla, 3 vejce a 200 ml mléka. Vše smíchejte za pomoci mixéru dohromady - vznikne vám řídké těsto.
Na pánvi si na středním plameni rozehřejeme cca 1-2 polévkové lžíce oleje. Pokud preferujete na smažení máslo, určitě směle do toho. Do horkého oleje postupně nalévejte menší množství těsta a krouživými pohyby rozprostřete. Nezapomeňte, že lívanečky trochu nabydou, takže pokud budete mít po nalití těsta na pánev pocit, že je lívaneček moc plochý, nezoufejte. Pokud máte doma lívanečník, máte krásné symetrické placičky zaručeny. Před pár měsíci jsme stěhovali a lívanečník mi bohužel někam zmizel, pánev proto musí postačit.
Lívance smažte z jedné strany do doby, než se na jeho povrchu začnou objevovat a praskat malé bublinky.
Placku otočte a smažte z druhé strany další minutu až dvě. Barva, které se snažíte docílit, je zlatavě hnědá. Pokud nejsou dezerty na pánvi symetrické a jako ze žurnálu, vůbec to nevadí.
Podávejte ještě teplé s dochucovadly dle libosti. U nás je nejpopulárnější malinová marmeláda, med, javorový sirup, nutella nebo obyčejný moučkový cukr prosetý skrz sítko. Osobně si k nim ráda přidávám pár kousků ovoce. Pokud připravujete lívanečky k večeři, je šance, že budete mít pár zbytků. Ty stačí na talíři přikrýt fólií a uložit do lednice. Lívance totiž výborně chutnají i studené např. ke snídani nebo jako svačina do práce či školy.