Hlavní obsah
Jídlo a pití

Těstoviny carbonara: rychlá večeře s minimem surovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by takedahrs from Pixabay

Foto je ilustrační. Jídlo bylo pryč, než jsem ho stihla nafotit.

Většina z nás si pojí jídla s těstovinami s létem, dovolenou, nebo Itálií. Já si je pojím s tím, že se mi po dlouhém dni nechce nic vyvařovat a mám představu, že mám jídlo do půl hodiny hotové.

Článek

Protože mám pocit, že máme všichni čím dál méně času, připravíme si dnes těstoviny carbonara. Ty můžou s přehledem konkurovat boloňským špagetám a zároveň jsou za půl hodiny na stole.

Na 4 porce potřebujeme:

350 g špaget (pokud máte oblíbený tvar těstovin, směle špagety vyměňte třeba za farfalle nebo linguine)

100 g pancetty (případně šunky)

3 větší vejce (nebo 4 menší)

2 větší stroužky česneku

50 g sýru pecorino

50 g parmezánu

50 g másla

sůl a mletý pepř na dochucení

Pokud neseženete parmezán nebo pecorino, nezoufejte. Těstoviny chutnají velmi dobře i se sýrem Gran Moravia, který obstojně nahradí i oba zmíněné sýry. Dá se tedy pracovat i „jen“ se 100 g sýru Gran Moravia.

Postup:

Do většího hrnce nalijeme studenou vodu. Osobně jsou mi na těstoviny carbonara nejsympatičtější linguine (placaté špagety), takže pokud hledáte změnu, linguine jsou úplně ideální. Navíc oproti špagetám lépe drží namotané na vidličce. Univerzální poučka říká, že na 100 g těstovin potřebujete 1 litr vody. Těstoviny pak mají možnost v hrnci hezky tancovat a probublávat. Vodu přivedeme k varu a solíme až když voda vře. Bublající voda rozpouští sůl rychleji. Zároveň platí pravidlo „méně je více“, přesolené těstoviny už se moc zachránit nedají a vždy je možnost dosolit finální produkt. Do vroucí vody vložíme těstoviny a řídíme se pokyny na jejich obalu. Naším cílem jsou špagety al dente, doslova „na patro“, tzn. nejsou úplně měkké, ale nesmí uvnitř křupnout.

Zatímco se těstoviny vaří, nakrájíme si pancettu (případně šunku) na drobné kostičky. Pokud máme sýry v celku, nastrouháme je nadrobno a smícháme dohromady. Pokud máme Gran Moravia jako zástupce obou sýrů, nastrouháme pouze ten a odložíme stranou.

Do misky si vyklepneme všechna vejce a rozšleháme je metličkou. Do rozšlehaných vajec přidáme pepř dle libosti a chuti. Následně do vajec přidáme většinu (mixu) sýru. Necháváme si jen trošku na případné posypání těstovin na talíři. Vejce se sýrem důkladně promícháme. Maso, zbytek sýru a rozšlehaná vejce (se sýrem) odložíme stranou.

Oloupeme si stroužky česneku a rozmáčkneme je plochou nože. Pokud se vám nedaří stroužky česneku rozmáčknout, můžete je prohnat lisem na česnek, případně nožem pokrájet na velmi drobné kousky.

Připravíme si pánev, ve které budeme vše mísit dohromady. Ideální je hlubší pánev s větší plochou. Plamen/výkon indukční desky nemusí být nijak velký, máslo se jinak začne pálit. Na pánvi rozpustíme máslo a v momentě, kdy se máslo úplně rozpustí, přihodíme nakrájenou pancettu a česnek. Směs necháme probublávat s máslem, dokud není pancetta dozlatova a křupava. Česnek postupně uvolňuje do másla aroma a pokud chcete, můžete ho v tento moment vyndat a vyhodit (platí pouze při drcení nožem, preparovat prolisovaný česnek z pánve nepůjde). Osobně česnek v pánvi nechávám, protože česnek je láska.

Anketa

Jaká je podle vás nejlepší večeře?
Teplá
19,4 %
Studená
12,9 %
Ta, kterou někdo připraví za mě
67,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Teplotu pod dozlatova opečenou pancettou snížíme na minimum. Teď přichází čas na uvařené těstoviny, které budeme z hrnce přendávat do pánve k masu. Ideální je použít kuchyňské kleště, nebo naběračku na těstoviny. Vůbec nevadí, pokud při přendávání těstovin do pánve přeneseme i trochu vody, ve které se těstoviny vařily (je to naopak žádoucí a chceme, aby se přeneslo i pár kapek vody). Vodu po těstovinách ještě nevylíváme!

Pánev, ve které na nás nyní čekají i těstoviny, sundáme z plamene/přendáme na nepoužívanou indukční desku. Následující trik spočívá v tom, že pánev není moc horká. Co nejrychleji přilejeme do pánve směs vajec a sýra. Důkladně promícháme za použití kuchyňských kleští/podběračky na těstoviny/vidliček. Pokud jsme použili špagety nebo linguine, těstoviny podebereme, nadzvedneme, položíme a pustíme. Opakujeme několikrát, díky čemuž se směs rovnoměrně rozprostře. Omáčka by měla lehce zhoustnout, nikoli však do bodu míchaných vajíček. Naším cílem je hustý, krémový potah na každém kousku. Pokud byste preferovali něco víc „do omáčky“, teď je čas využít vodu z těstovin. Pár lžiček by mělo stačit. Těstoviny by neměly být mokré, v omáčce plovoucí, ale hezky obalené a kluzké.

Ihned po dokončení servírujeme. Podle chuti můžeme na talíři posypat zbylým sýrem. Pokud by těstoviny před podáváním trochu oschly, je možné je zakápnout trochou vody z těstovin a lesk a vlhkost budou zpět.

Teď už jen zbývá připravit talíře, nalákat strávníky ke stolu a bon appetit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rychlá večeře

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz