Hlavní obsah
Bydlení

Vše pro pokožku a zdravý spánek. Jak často bychom měli měnit ložní prádlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Spánkem strávíme přibližně třetinu našeho života.

Prát povlečení není žádná legrace. Při běžné velikosti pračky to zabere nejméně dva cykly, než jsou všechny cíchy vyprané, a pak je ještě potřeba celou postel převléknout. Nehledě na to, že velká část domácností má postelí více.

Článek

Přesto, kdybyste na vlastní oči viděli, kolik odumřelých kožních buněk, mikroskopických živočichů, oleje a potu vám každou noc prosakuje do povlečení, určitě byste souhlasili s radou „měnit nebo prát jednou týdně“. Každý rok vyloučíme přibližně 3,9 kilogramu kožních buněk a běžně používaná matrace je také domovem 100 000 až 10 milionů roztočů.

Nutnost výměny ložního prádla je závislá na mnoha faktorech, např. kolik času člověk v posteli tráví, jak moc se ve spánku potí, nebo jestli si do postele rád vezme něco k zakousnutí. Pravidelná výměna ložního prádla však přispívá ke zdraví pokožky, zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá při alergiích a astmatu.

V průzkumu portálu YouGov.co.uk z roku 2014 napříč Spojeným královstvím bylo nejčastější odpovědí každé dva týdny, přičemž 35 % lidí souhlasilo, že to je optimální doba mezi jednotlivými výměnami povlečení. Pouze 33 % respondentů tvrdilo, že pere každý týden, zatímco 10 % odpovědělo, že každé čtyři týdny.

V roce 2016 položil průzkum stejnou otázku lidem v USA a odpovědi se mírně lišily. 44 % žen, které se průzkumu účastnily, mění své povlečení každý týden. 32 % mužů odpovědělo stejně, tedy že poctivě mění ložní prádlo každý týden. Muži častěji přiznávali, že mění povlečení méně často, a to napříč věkovými skupinami. Zbylých 6 % respondentů (mužů i žen) tvrdilo, že se neobtěžují povlečení měnit častěji než zhruba jednou za 7 týdnů.

Pokud vás to zajímá, americká nadace The Sleep Foundation doporučuje měnit povlečení jednou týdně. Nic se samozřejmě nestane, pokud ho budete měnit jednou za dva týdny. Přesto, pokud mohou vaši čtyřnozí miláčkové do postele s vámi, je nejlepší měnit ložní prádlo každé 3-4 dny.

  • Pokud máte doma děti a domácí zvířata, perte povlečení častěji.
  • Pokud trávíte většinu času doma v posteli, měňte lůžkoviny dvakrát týdně.
  • Pokud jste nemocní nebo je nemocný váš partner, zvyšte frekvenci výměn na 2-3krát za týden.
  • Také pokud se během spánku hodně potíte, doporučuje se měnit prostěradlo a povlaky na polštáře 2-3krát týdně.
  • Stejně jako prostěradla je potřeba udržovat v čistotě i přikrývky a deky. Nemusí se však prát tak často jako ložní povlečení. Zde záleží ne jejich materiálu, možnostech sušení a instrukcích výrobce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz