Hlavní obsah
Aktuální dění

1. květen a tradice polibku pod rozkvetlou třešní, lidové zvyky a pověry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.ceskezvyky.cz

V některých krajích je také zvykem na 1. máje vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin spojí domy zamilovaných dvojic.

Článek

První máj je neodmyslitelně spjat s tradicí polibku pod rozkvetlou třešní. Žena, která pod ní bude políbena, by měla celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností a pokud se navíc šly dívky na 1. máje umýt do potoka, zajistilo jim to nejen osvěžení, ale i omlazení. Nepolíbené pak uschnou. I proto víc, než muži myslí na tuto tradici samotné ženy, které nechtějí přijít o žádnou přednost své ženskosti. Možná i proto se tato tradice dodržuje po staletí.

Polibek pod rozkvetlým stromem měl v prvé řadě páru zajistit plodnost. Pohanské tradice totiž byly úzce spjaty s přírodou a s přesvědčením, že lidé svou činností bezprostředně ovlivňují dění kolem sebe. S polibkem ale také úzce souvisí tradice stavění májek. Rozkvetlá májka se dříve stavěla ne uprostřed vesnic, jak je tomu nyní, ale u oken vyvolených svobodných dívek. Muselo jít ale o dívky zachovalé, a tedy panny. Ten, kdo májku stavěl, ji musel hlídat, stejně jako svou lásku před potenciální konkurencí, která ji mohla zničit.

Hubička, hubička, maličká lahůdka,
ale mnohem sladší nežli ta jahůdka.
Hubička, hubička na okamžiknutí,
jako dvou kvítečků slaďounké dotknutí.

V některých krajích je poté zvykem na 1. máje vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin spojí domy zamilovaných dvojic. Místy dodnes přetrvává tradice, že si milenci před svými domy kreslí v tento den srdce se svými jmény.

Zakázané májové svatby: „Na svatbu v máji do roka máry“

Paradoxní je, že ačkoli je květen považován za měsíc lásky, a právě jeho první den se slaví polibky, na svatby bývá chudý. K májovým svatbám se totiž váže pověra, která praví: „Na svatbu v máji do roka máry.“ Tato pověra asi vycházela z předpokladů našich předků, že po svatbě žena téměř okamžitě otěhotní, což by znamenalo, že by porod vycházel na měsíc únor. Hrozilo by tak, že v kruté zimě nepřežije matka ani dítě. Lékařská pomoc u chudých lidí v té době nebyla po ruce, zásoby jídla se ztenčovaly… To je ale naštěstí už jen historie.

zdroj: www.ceskezvyky.cz
báseň: Fr. L. Čelakovský, úryvek z básně Hubička
Jiřina Langhammerová - Čtvero ročních dob v lidové tradici
archiv: Antonín ViK, vyobrazení: pohlednice, autor neznámý

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz