Hlavní obsah

Středomořská dieta může snížit riziko Alzheimerovy choroby i u lidí s nejvyšší genetickou zátěží

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Životní styl má šanci zvítězit nad nepřízní genetického osudu.

Článek

V návaznosti na obávanou Alzheimerovu chorobu je každá dobrá zpráva vítána. A nejinak tomu je i v případě zjištění, s nímž přišli nedávno odborníci. V rámci rozsáhlé studie byli sledováni lidé, u nichž genetické vyšetření odhalilo dvě kopie genové varianty apolipoproteinu E4 (APOE4).

Krátké a výstižné vysvětlení pro nás všechny, kteří nejsme odborníci na genetiku:

Apolipoprotein E (APOE) je bílkovina, která organismu napomáhá zpracovávat tuky a cholesterol. Gen pro tuto bílkovinu může mít několik variant. Těmi nejčastějšími jsou E2, E3 a E4. Varianta E4 se pojí se zvýšeným rizikem propuknutí Alzheimerovy choroby.

Pokud má člověk jednu kopii genu APOE4(tzn. zděděnou od jednoho rodiče), je u něj riziko rozvoje onemocnění vyšší než u běžné populace.

Jestliže má ale dvě tyto kopie genu APOE4(tzn. zděděné od obou rodičů), riziko ještě více narůstá a navíc hrozí, že se u něj nemoc projeví dříve.

Než se vydáte na genetické vyšetření, je dobré si uvědomit, že gen APOE4 není sám o sobě příčinou Alzheimerovy choroby, ale pouze rizikovým faktorem. Zcela jistě jsou mezi námi lidé, kteří mají dvě kopie tohoto genu a přitom nikdy neonemocní. Stejně tak bude dost pacientů, u nichž již nemoc propukla a současně by u nich genetické vyšetření APOE4 neprokázalo.

Ale zpět k provedené studii. Ta totiž přišla s velmi zajímavými výsledky. Ukázalo se, že lidé se dvěma kopiemi genové varianty APOE4, kteří se stravovali podle zásad středomořské diety, dosáhli v kognitivních testech lepších výsledků a čelili podstatně nižšímu riziku demence. Riziko vypuknutí Alzheimerovy choroby u nich kleslo zhruba o třetinu.

I pro odborníky bylo velkým překvapením, že právě ti jedinci, kteří jsou k Alzheimerově chorobě nejnáchylnější, mohou současně z této diety nejvíce těžit. Ukazuje se podle jejich názoru, že správně sestavený jídelníček je v prevenci demence zcela zásadní.

O jaké dietě vlastně mluvíme?

Středomořská dieta vlastně není tak úplně dietou, spíše jde o stravovací systém. A to systém, jehož historie sahá až do starověku. Národy žijící kolem Středozemního moře se takto stravovaly od nepaměti. V roce 1975 ovšem celý koncept středomořské diety shrnuli a představili nejširší veřejnosti manželé Ancel a Margaret Keysovi. Za zmínku jistě stojí, že Ancel se dožil stovky, Margaret zemřela v 97 letech. V jejich případě tedy strava přispívající k dlouhověkosti rozhodně přinesla své ovoce.

Středomořská dieta je založena na konzumaci čerstvých potravin, celozrnných produktů, luštěnin a olivového oleje. Maso v ní nechybí, základ této složky tvoří drůbež a ryby. Kvalitním zdrojem bílkovin jsou také mléčné výrobky. S červeným masem (hovězí, vepřové atd.) ale tento stravovací systém zachází s velkou opatrností. Neznamená to, že si nemůžete nikdy dát hovězí steak, ale mělo by se jednat o jídlo, jaké si dopřejte příležitostně.

Foto: Pixabay.com

Jedním z pilířů středomořské diety je olivový olej.

Zásady středomořské diety

Základem jsou potraviny ve své přirozené, ideálně čerstvé formě.

Co jíst pravidelně

  • Zelenina a ovoce – snažte se o co nejpestřejší výběr, konzumujte je denně.
  • Luštěniny a celozrnné obiloviny – fazole, čočka, cizrna, oves, celozrnný chléb či těstoviny, sacharidů se nemusíte bát, dobré je ohlídat si dávku.
  • Ryby – alespoň 2× týdně, ideálně tučné ryby (losos, sardinky, makrela), kdo má možnost, chuť (a finance) může určitě přidat i mořské plody.
  • Olivový olej – ten má ve středomořské stravě opravdu výsostnou pozici.
  • Ořechy a semínka – hrst denně jako zdroj zdravých tuků.
  • Bylinky a koření – jako hlavní ochucovadla, umožní vám omezit sůl.
  • Mléčné výrobky – hlavně ty kysané, tedy jogurt, kefír atd., můžete i sýry. Tyto produkty konzumujte spíše v menším množství.
  • Drůbež a vejce – nemusí být na denní bázi, důraz je kladen na stravu rostlinného původu.

Co jen příležitostně

  • Červené maso – hovězí a vepřové jen výjimečně.

Čemu se vyhýbat

  • Průmyslově zpracované potraviny – sladkosti, slané snacky, uzeniny, fast food.
  • Nasycené a trans tuky – margaríny, ztužené tuky, smažené pokrmy.
  • Nadbytek soli a cukru.

Jak tato dieta zahání demenci?

Ačkoliv dnes už víme, že za rozvojem demence stojí až z 80 % dědičnost, přesto se ukazuje, že životní styl může zvítězit nad nepřízní genetického osudu. V rámci zmíněné studie prováděli lékaři pravidelné krevní testy u sledovaných jedinců. Jasně se prokázalo, že středomořská dieta má příznivý vliv jak v tom smyslu, že snižuje hodnoty látek, které by přispívaly k rozvoji onemocnění, tak naopak zvyšuje množství těch, jež mají ochranný charakter. A tyto příznivé změny dieta zaručí i lidem s genetickou variantou APOE4, tedy s vysokým rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby.

Studie tedy přišla s velmi zajímavými závěry a cennými poznatky. Jasně vidíme, že když si to v boji o zdravý rozum rozdá životní styl a genetika, není ten prvně jmenovaný žádným outsiderem. Tvrzení, že svoje zdraví máme svých rukách, tedy rozhodně nijak nepřehání. Byť přesnější by asi mohlo být, že:

svoje zdraví máme na talíři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz