Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Cvrčky nežeru.“ Kulturní válka o hmyz na talíři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wk1003mike/Shutterstock

GLOSA-Dezinformátoři zaveleli k boji se zlem a poslušný lid se zvedá k odporu. Tentokrát to odnáší cvrčci, u kterých se český „maloměšťák“ bojí, že nahradí jeho oblíbený salám na talíři a ještě ho obere o svobodu.

Článek

„Nežeru brouky“

Kulturní válka o hmyz na talíři je v plném proudu a dokonce vznikla skupina na Facebooku „Cvrčky nežeru.“ Hned v závěsu nepřekvapivě přitakává dezinformační web Parlamentní listy, který se hrdě a svazácky hlásí k mottu „Nežeru brouky.“

Nejdříve pesticidy v ukrajinské mouce, teď máme zase cvrčky. „Strážci“ naší vlasti a našeho zdraví mají opravdu napilno. A cože jim to nedá spát? Evropská unie rozhodla, že se může přidávat cvrččí prášek na bázi mouky do potravin. A odpůrci hned zamořují každou skupinu, příspěvek i weby obchodníků posty o „hnusu a humusu.“ „Necpěte nám hmyz,“ volají hystericky. A celkově doufají, že pojídači nutričně bohatých cvrčků „na to chcípnou.“ Krása, střídá nádheru. Tolik tolerance a milých lidí s otevřenou myslí, aby člověk pohledal. Příspěvky jsou dle mého jen ukázkou maloměstského a rigidního myšlení.

Přestože dotyční evidentně nic takového do úst nevložili, to by si raději dali žhavým drátem do oka, v rámci nějaké nepodložené „dojmologie“ zkrátka jen škodí a mají za to, že pojídáním cvrčků přijdou o svoji svobodu. Takový příspěvek z Twitteru pod nickem Nautilus eskaluje kulturní válku ještě dál a píše následující:

„Propagátory pojídání hmyzu je třeba zničit všemi prostředky. Je to součást programu odstavení občanů ob skutečných potravin. Zlikvidovat každého, kdo nás chce obrat o maso!!! Bez milosti!!!“

Hmyz v salámu

Odpůrci pojídání hmyzu za vším vidí diktát Bruselu, přestože jim nikdo nic nenutí, cvrčky přirovnávají k diktátu zavádění elektromobilů. Jak že to spolu souvisí? Nevím, zřejmě opakují jen vyžilé fráze svých vzorů. Každopádně, společnost už se nám štěpí na „cvrčkaře“ a „necvrčkaře,“ neboli „milovníky salámu,“ nejlépe Kosteleckých uzenin. Což mi připomíná, jestli kritici nutričně bohatých brouků ví, že v jejich oblíbených salámech je také část hmyzu?

Široce používané červené barvivo, známé jako karmín, se objevuje v cukrovinkách, salámech (zdravíme Kostelecké uzeniny), mléčných výrobcích, nápojích, sušenkách i rtěnkách, se totiž vyrábí ze sušených brouků. Má označení E120 a vyrábí se z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus.

Žádný diktát Bruselu

Chtěla bych upozornit na to, že se nejedná o žádný komplot Iluminátů ani spiknutí Bruselu, kteří by se rozhodli lidstvo vyhladit, případně ho obrat o jeho svobodu. Každý potravina musí být z nařízení EU označena ohledně toho, co obsahuje. Cituji: „Výrobci musejí EU žádat o schválení pro každý hmyz, který chtějí uvést na trh. Pokud se hmyz používá v potravinách, musí to být označeno-název druhu musí být uveden v seznamu složek.“

Pokud si tedy někdo dá tu práci, že bude zkoumat, odkud je mouka nebo olej, aby si to ještě různě fotil a dával to internet, kvůli výzvě k hromadnému bojkotu ukrajinských potravin. Jistě si dá i práci s tím, aby si přečetl, jestli daná potravina obsahuje hmyz nebo ne. A nikdo ho nenutí, aby si ji kupoval. Bylo by tedy více než uvědomělé od některých našich spoluobčanů, aby přestali zamořovat prostor dezinformacemi a demagogií a podsouvat zase ostatním jejich mantry a verbální útoky. Kdo cvrčky jí, ať si je dá, kdo ne, ať si dá nezdravý salám nebo párek. Žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může učinit rozhodnutí ohledně toho, co bude jíst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz