Hlavní obsah
Názory a úvahy

Majitelé aut SUV nejsou nepřátelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herr Loeffler/Shutterstock

Co stojí za nenávistí vůči SUV autům? A proč aktivisté raději nevypouští pneumatiky starším vozům, která znečišťují vzduch víc?

Článek

Nenávist vůči větším autům SUV se naplno rozjela. Jak už proběhlo médii, aktivisté, kteří si říkají Tyre Extinguishers, vypustili pneumatiky u nás i v zahraničí u 600 aut. Došlo i na Brno, kde se 25. dubna ráno vzbudilo několik desítek majitelů aut SUV a už nikam nejeli. Kdo neumí vyměnit píchlé kolo nebo dofouknout sám, musí si zavolat neekologickou odtahovací službu. Těžko říct, jestli tohle skupina aktivistů domyslela. Každopádně se svým počinem k pochlubila na sociálních sítích.

Jinak aktivisté sami sebe popisují následovně:

„Bráníme se změnám klimatu, znečištění ovzduší a nebezpečným řidičům… Děláme to pomocí jednoduché taktiky: vypouštíme pneumatiky těchto obrovských a zbytečných vozidel, čímž jejich majitelům způsobujeme nepříjemnosti…. změníme drobnou nepříjemnost v podobě propíchnuté pneumatiky v obrovskou překážku pro jízdu masivních vozidel zabijáků po našich ulicích.“

S tím, že na své webu dávají návod k tomu, jak SUV poznat (je větší a vyšší) a jak pneumatiku vypustit (odšroubujte víčko ventilu).

Nejprve bych ráda upozornila, že jsem si vědoma, jak si planetu ničíme, a veškeré logické a smysluplné kroky, které povedou k tomu, že tu našim dětem a vnukům nenecháme spoušť, vítám. Poctivě třídím odpad, auto používám jen v nutných případech, jinak chodím pěšky nebo jezdím městskou dopravou a lomím rukama nad tím, do kolika plastových a zbytečných obalů jsou schopni výrobci zabalit potraviny.

A co stará auta s vyššími emisemi?

Ale výše zmíněné poškozování majetku je naprosto zbytečné. V Česku máme 15 let starý vozový park. Každé starší benzínové auto nebo diesel vypustí do vzduchu více emisí než novější SUV. Vždyť i na starší auta platí jiné emisní normy, jako je například EURO 4 a níž. A v takovém voze vás pak dokonce ani nepustí do některých evropských měst. Ale chápu, že vypouštět pneumatiky starým autům není tak „líbivé.“ A ono píchnout gumy nějaké staré Fabii, kterou vlastní důchodce, jenž jednoduše na nové auto peníze nemá, je mediální smrt a to aktivisté vědí.

Ale SUV vozy jsou znakem určitého buržoazního luxusu, už proto řadě lidí leží v žaludku. A aktivisté si jsou toho dobře vědomi, protože tak se jim daří oslovit více příznivců.

Možná by bylo také dobré při takových akcích rozlišovat, která SUV jsou hybridy nebo jezdí na plyn. Podle neověřených informací ze sociálních sítí si totiž někteří lidé stěžovali, že byli vypuštěny pneumatiky právě u hybridních vozů.

Pokud by chtěli aktivisté odstavit auta, která jsou pro životní prostředí nejškodlivější, museli by si nejdříve zjistit, jak je auto staré, na co jezdí a jaký je jeho celkový stav, třeba takový stav filtru pevných částic je významným komponentem, jestli auto „smrdí“ nebo ne. A ne to brát šmahem a z majitelů SUV udělat symbol zla.

Auta zabijáci a na pohotovost autobusem

Dalším jejich argumentem je, že velká auta jsou zabijáci. Tady aktivisté asi narážejí na to, že zejména dopředu je z nich horší výhled a snáz můžete srazit třeba dítě na tříkolce, protože ho třeba neuvidíte. S tím souhlasím, ale mám za to, že to je věc známá, která se už u novějších typů řeší tím, že se dává kamera i dopředu.

A co třeba rodiče malých dětí? Větší rodina bude mít zřejmě větší auto. A s dětmi se bohužel pravidelně jezdí na pohotovost, tu horečka, kdy omdlévají, tu kašlou krev nebo se snaží někde zmrzačit skoky ze stromů. Neumím si představit situaci, kdy jsem nedávno vezla dceru do Motola téměř v bezvědomí, že přiběhnu k nepojízdnému autu s dcerkou v náručí a vezmu ji autobusem. Ano, druhá varianta je sanitka, která je ale rozhodně méně ekologická než kterýkoliv osobní vůz.

Jak se říká, osobní svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého. Ať si hlásají, co chtějí, ale nikdo nemá právo sahat druhým na majetek a případně ho poškozovat. Nevím, jak by se ochráncům planety líbilo, kdybych přišla k nim domů, třeba někam na vesnici, kde se topí vším možným a v zimě se tam kvůli tomu nedá dýchat, a ucpala jim nebo zbourala komín. Asi by moc radostní nebyli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz