Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život žen ve Třetí říši. Pečovat o muže a být jeho doplňkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Everett Collection/Shutterstock

Třetí říše redukovala ženy na hloupoučká stvoření s omezenými právy. Měly jediný úkol, být továrnou na děti a poskytnout zemi nové vojáky. Za trvání na své propagandě nakonec Německo zaplatilo.

Článek

Jak si Adolf Hitler představoval ideální ženu? Jako „hloupoučké a naivní stvoření“, které má být továrnou na děti, moc nepřemýšlí, a hlavně slouží mužskému světu. A skutečně k naplnění takového obrazu ideální ženy, která je submisivní a zotročená, ve Třetí říši došlo. Neposlušnost se tvrdě trestala.

Ženy byly doplňkem muže a reprodukční jednotkou

„Děti, kostel, kuchyně,“ to je heslo, podle kterého musely žít ženy v nacistickém Německu. Jejich hlavním úkolem bylo zajistit zemi budoucí generace nacistů a tahle myšlenka byla uváděna do praxe s naprostou důsledností. Nacističtí pohlaváři byli v souladu se svým Vůdcem přesvědčeni, že žena je nižší bytostí a rozhodně jí nepřísluší stejná práva jako mužům.

„Německá žena se podílí na životě německého národa, který byl pověřen velkým posláním. Jejím úkolem je pečovat o muže, jeho duši, tělo i mysl…V manželství se od ní očekává, že bude svému muži pomocnicí, družkou a doplňkem jeho mužství,“ taková byla práva žen z úst Gertrudy Scholtz-Klinkové, která vedla ženské hnutí a nabádala ženy, aby se vrátily k ručním pracím a rození dětí.

Ženy představovaly pro nacisty především reprodukční jednotky, které měly tisícileté třetí říši rodit nové vojáky. Za účelem zvýšení porodnosti se pohlaváři postarali o to, aby v běžném životě neměly ženy stejné příležitosti jako muži a zbytečně se nerozptylovaly a nebyly tak rušeny v hlavním a jediném poslání – mateřství. Na příkaz Hitlera byly vytlačeny z právnických profesí, později z pedagogiky a z lékařství s tím, že „nejsou schopny objektivně myslet.“ Neměly právo žádat antikoncepci, ani jít na interrupci. Odměnou jim byl čestný kříž odstupňovaný podle počtu dětí – bronzový kříž za 5 dětí, stříbrný kříž za více než 6 dětí a zlatý kříž pro matky s více než 8 dětmi.

Od matek se očekávalo, že své děti odevzdají do rukou státu, který si je vychová podle svého. Od toho sloužily mládežnické organizace, zejména Hitlerjugend. Pokud to státní aparát považoval za nezbytné, poštval členy rodiny proti sobě. Jakmile začaly mít děti rozum, podporovalo je gestapo v udávání a donášení na vlastní rodiče. Zaplnit říši budoucími vojáky čisté rasy měl za úkol i program Lebensborn.

Milenky nacistů a ženské koncentrační tábory

Sami představitelé třetí říše byli sukničkáři a od jejich žen se neočekávalo nic jiného, než shovívavost. Gerda Bormannová musela přijmout manželovo (Martin Bormann) chlubivé doznání, že se mu konečně podařilo svést slavnou herečku a jeho žena zpracovaná propagandou mu navrhla, aby tedy žili ve trojici. A samozřejmě Magda Goebbelsová, žena jednoho z prvních mužů třetí říše, se musela smiřovat s vydržovanými milenkami svého manžela. Nutno říci, že se neustálému tlaku ženy podřizovaly dobrovolně a sehrávaly tak přesně tu roli, kterou jim nacisté načrtli.

Když začala v roce 1939 válka, nacisté řešili problém nedostatku dělníků ve výrobě. K udržení chodu zbrojní výroby ženy potřebovali, ale to nezapadalo do celkového obrazu nacistické politiky. Výsledkem bylo polovičaté řešení a i ty ženy, které do práce nastoupily, neustále zažívaly mužskou nadřazenost a vykonávaly podřadné práce. Když se podíváme do Velké Británie nebo Francie, kde byly ženy povolány do továren, Německo těžce zaostávalo. A jak uvádí publikace Hitlerovo Německo – Život v období třetí říše, právě neochota změnit ideologické návyky a zaměstnat ženy v masovém měřítku do zbrojní výroby, byl jedním z důležitých faktorů, který spolu s dalšími vedl k porážce Německa v roce 1945.

A co ty ženy, které se nacistickému diktátu odmítly podřídit? Velmi rychle se ocitly ve speciálních ženských koncentračních táborech. První byl založen už v roce 1933 v Moringenu a kromě Židovek se jeho obyvatelkami staly i ženy, které se klasifikovaly jako „nehodící se a nepřizpůsobivé.“ Později se tábor z ženského přeměnil na koncentrační tábor pro děti.

Foto: courtesy of Anna Hassa Jarosky and Peter Hassa/United States Holocaust Memorial Museum

Politická vězenkyně v Ravensbrücku, kde se dělaly pokusy na lidech

Dalším nechvalně proslulým ženským táborem byl Ravensbrück, byly sem například deportovány i ženy z vypálené obce Lidice. V táboře prováděli němečtí lékaři nechvalně známé pokusy na lidech. Za necelých šest let v něm našlo smrt 92 700 žen.

Zdroj: Wikipedia, Holocaust, Druhasvetova

Matthew Hughes, Chris Mann: Hitlerovo Německo – Život v období třetí říše, nakl. Columbus. 2002

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz