Hlavní obsah
Lidé a společnost

20 000 Kč měsíčně normálnímu důchodci stačí v pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Měsíční kapesné 20 000 Kč vůbec není špatné.

Soudný důchodce po celoživotní práci s 20 000 Kč měsíčně vyjde bez potíží. Má totiž vlastní peníze i majetek. Nezačíná od nuly na rozdíl od mladých lidí, kteří občas musí pracovat za minimální mzdu, která je nižší než průměrný důchod.

Článek

Vážení, nalijme si čistého vína. Sice si tu řada věčných kverulantů neustále stěžuje, jak je průměrný důchod 20 000 Kč ubohý, ale ve skutečnosti s ním „normální“ důchodce vyjde naprosto v pohodě, a ještě může potěšit vnoučata sem tam nějakým dárečkem.

Kdo je normální důchodce

Normálním důchodcem myslím úplně průměrného člověka, kterému je mezi 68-85 lety. Pokud takový člověk svůj život neproflákal a choval se finančně rozumně můžeme s celkem vysokou jistotou, předpokládat, že si během života pořídil vlastní bydlení, auto, něco naspořil a někteří se třeba zmohli i na nějakou rekreační nemovitost. V každém případě takový člověk disponuje majetkem v hodnotě několika milionů, protože pokud nebydlíte v nějaké vyloučené lokalitě, tak i malý domek nebo byt přesahuje v naprosté většině případů hodnotu jednoho milionu. Má tedy kde bydlet, finanční rezervu a celý svůj důchod může v klidu utratit.

Měsíční náklady nestojí za řeč

Jídlo pro důchodce se měsíčně vejde do 5 000 Kč. Jednak starší člověk nemá takový apetit a druhak si buď vaří sám nebo odebírá odněkud obědy za zvýhodněnou cenu. A kus pečiva, ovoce nebo buchty k snídani a svačinám už nejsou žádné vyšší položky. Co se týká energií, tak lidé ve vlastním platí jen to, co skutečně spotřebují. Ve městě v zateplených bytech je to méně než v rodinných domech, na druhou stranu na zahradách u rodinných domů mívají lidé ovocné stromy, záhonky a slepice, takže si přilepší zase jinde a myslím, že celkově to vyjde víceméně na stejno. Počítejme měsíčně 5 000 Kč a je to značně přestřelená částka. U nás se nijak neomezujeme a nepřibližujeme s k ní ani z dálky. Další častou položkou jsou léky. Ano, starší lidé mají obvykle vyšší spotřebu léků než ti mladší, ale nemusí to tak být vždy. Doplatky na léky dokážou s peněženkou zamávat, ale v každé kategorii léků by měl být vždy k dispozici i nějaký bez doplatkový, takže to tak zásadně vysoká suma není a ve většině případů se podle mě vejde do 3 000 Kč. Oblečení u důchodců není nijak zásadní položka. Málokomu se chce na stará kolena lítat po obchodech, navíc mají ze svého produktivního života plné skříně a tak spíš dokupují to, co potřebují. Počítejme jim 1 000 Kč měsíčně, protože určitě nenakupují každý měsíc a spíš si nárazově koupí dražší věc. Na drogerii a kosmetiku jim počítejme další tisícovku a tím jsme ve finále. Celkem jsme se dostali na částku 15 000 Kč, což znamená, že měsíčně mají volných 5 000 Kč, které mohou spořit nebo věnovat na zábavu či navýšení životního standardu. To nezní tak špatně, ne? Rozhodně i to nepřijde jako důvod ke stížnostem.

Finanční rezerva je pro důchodce maličkost

Každému, kdo si chce stěžovat, jak zrovna on si nemohl finanční rezervu našetřit mám strašně jednoduchý tip: 1 rok. Stačí, když jako starobní důchodce zůstanete ve své práci ještě jeden rok navíc. Po celou tu dobu, budete žít jako jste žili dosud a hospodařit se stejnou hromádkou peněz z výplaty. Mezi tím vám ale bude už chodit starobní důchod, který si budete celý odkládat. Při průměrném důchodu odkládaném na spořící účet si za rok ušetříte finanční rezervu ve výši skoro čtvrt milionu korun. To není nezní špatně, že? A teď si představte, že byste v práci pokračovali místo jednoho roku 4. Tak máte doma rovný milion.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz