Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čechy historie nezajímá. Zásadní data z historie vlastní země jim nic neříkají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kostiantyn Klymovets / Pexels

Naprosté většině Čechů je historie země úplně ukradená. Dějepis si vytrpěli ve škole a pak vesele vše vypustili z hlavy. Myslíte si, že jste na tom lépe? Které z dat v článku dokážete identifikovat?

Článek

Nebyla jsem zbytečně přísná a vybrala jsem ty opravdu základní a zásadní data. Hodně z nich je spojeno i se státními svátky. Jenže zatímco, to, že lidé budou mít den volna si pamatují naprosto přesně, proč tomu tak je jim velmi často uniká. Stačí se podívat i na různé průzkumy, které dělají moderátoři v ulicích. Jen málokdo, dokáže na jejich otázky správně odpovědět a neztrapnit se. Napište do komentářů, jak jste si vedli vy a kolik datumů jste dokázali určit.

28. 9. 935  

V pondělí ráno, 28. září 935 byl při cestě na mši zavražděn český kníže, Václav. Aby toho nebylo málo, v čele vrahů stál jeho vlastní bratr, Boleslav. Co se tenkrát mezi bratry stalo se už dohledat nedá. POdle většiny zdrojů vypukl mezi bratry spor a souboj, který Václav vyhrál a chtěl se ukrýt v kostele. Tam mu byl ale znemožněn vstup a tak ho útočníci dostihli a zabili přímo na prahu kostela. A Boleslav se do historie zapsal jako „Boleslav Bratrovrah“.

26. 9. 1212  

V roce 1212 byla vydána Zlatá bula sicilská (Bulla Aurea Siciliæ). Tento dokument, potvrdil dědičně královskou hodnost pro české krále. Byl vydán římským císařem Fridrichem II. Štaufským ve městě Basileji. Zlatá bula sicilská nejenže upevnila postavení českého panovníka jako suverénního krále, ale také zajistila českému království významnou míru autonomie v rámci Svaté říše římské. Zlatá bula sicilská se tak stala klíčovým dokumentem pro české dějiny a symbolickým momentem posílení národní identity a nezávislosti.

6. 7. 1415   

Upálení mistra Jana Husa po kostnickém koncilu. Hus byl významný reformátor a kritik církevních praktik. I přes příslib bezpečné cesty do Kostnice byl zatčen a souzen. Jeho odmítnutí odvolat své učení o nápravě církve (Kritizoval zejména prodávání odpustků a fakt, že církev přestala sloužit svému účelu.), vedlo k jeho upálení na hranici. To vyvolalo rozsáhlé reakce a nakonec vedlo k husitským válkám, které výrazně ovlivnily české dějiny. Hus se stal symbolem boje za pravdu a spravedlnost a jeho odkaz je dodnes připomínán jako významný moment odporu proti církevnímu a politickému útlaku.

1618

23. května 1618 proběhla 3. pražská defenestrace. Skupina českých protestantských šlechticů vtrhla do Pražského hradu a vyhodila z oken české dvorské kanceláře na Pražském hradě dva císařské místodržící, Viléma Slavatu z Chlumu a Košumberka a Jaroslava Bořitu z Martinic, spolu s jejich písařem Filipem Fabriciem. Tato událost byla reakcí na rostoucí napětí mezi katolickou vládou Habsburků a protestantskými stavy v Českém království. Všichni tři bez následků přežili, přesto defenestrace znamenala počátek třicetileté války, která se postupně rozšířila po celé Evropě a způsobila obrovské politické, náboženské a sociální otřesy, které výrazně ovlivnily další vývoj kontinentu.

27. 5. 1942

27. května 1942 v Praze-Libni provedli Jozef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Oba parašutisté byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii a šlo o nejvýznamější odbojový čin. Příčina atentátu byly popravy předních členů vojenské ilegální organizace Obrana národa, která se odehrála hned po příchodu Heydricha do Prahy. Útok proběhl v pražské Libni, kde byl Heydrich zraněn bombou vrženou na jeho automobil. Těžká zranění vedla k jeho smrti 4. června 1942. Tento čin vyvolal brutální nacistické represe, včetně vyhlazení vesnic Lidice a Ležáky, a měl výrazný dopad na morálku odboje i vnímání československého boje za svobodu.

Zdroje:

https://www.denik.cz/z_domova/tajemna-smrt-svateho-vaclava-nevime-presne-kdy-probehla-ani-jak-20200927.html

https://radiozurnal.rozhlas.cz/pred-800-lety-byla-vydana-zlata-bula-sicilska-diky-holobradkovi-z-apulie-7187858

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_bula_sicilsk%C3%A1

https://mzv.gov.cz/brussels/cz/krajane_skolstvi_kultura/aktuality/ceske_svatky/x6_cervence_den_upaleni_mistra_jana_husa.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Heydricha

https://www.vhu.cz/treti-prazska-defenestrace-a-zacatek-tricetilete-valky/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz