Hlavní obsah

První „Čech“, kterého dějiny znají jménem, byl vůdce Marobud

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gaurav Sood / Pexels

Byl to první Čech, kterého zná historie jménem. Vedl Markomany a nikdy se nezbavil obdivu k Římu, kde vyrostl. Říkali mu rex Marobud a je pohřbený v italské Ravenně.

Článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se jmenoval první skutečný, žijící Čech, kterého dějiny znají? Já ano, uvědomila jsem si totiž, že to nevím. Takže jsem zapátrala v chytrých knihách i internetu a můžu vás seznámit s vůdcem Markomanů Marobudem (lat. Maroboduus).

Drsná doba plná velkých změn

Jak už to, tak v těch časech bylo, přesná data nemáme. Bavíme se ale o době cca 9-8 př.n.l. V této době už neutlačoval Kelty G. J. Caesar, ten už nějaký ten pátek prděl do hlíny, ale římský vůdce Claudius Drus. Markomani (nepleťme si s narkomany) byli nuceni před římským tlakem ustupovat, a nakonec obsadili Boiohaemum, kde jsme už vegetili my. V té době je vedl již zmiňovaný Marobud.

Vůdce Markomanů Marobud

Marobud nebyl úplně typický představitel germánů. Podle všeho totiž pocházel ze svébské aristokratické rodiny a aby toho nebylo málo, dostalo se mu vzdělání, na tu dobu nevídaného. Vyrostl totiž v Římě na dvoře císaře Augusta, kam se dostal zřejmě jako rukojmí. Mládí strávené v Římě na něm zanechalo velké stopy a z Marobuda vyrostl horlivý obdivovatel Říma. Fascinovala ho zejména známá římská organizovanost. (Germánský původ evidentně nezapřel.)

Inspirace v Římě

Marobud byl Římem natolik fascinovaný, že se po návratu do vlasti rozhodl vybudovat si vlastní „malý Řím“, tedy hlavní město, které pojmenoval po sobě Marobudon. (Evidentně typický, skromný chlap.) Sice dodnes nevíme, kde Marobudon přesně leželo, ale víme, že zde žili i římští kupci. Marobudovi se podařilo zkrotit řadu dalších germánských kmenů a stal se králem (rex). I přes Marobudovu snahu se Germánům přesto nepodařilo se dotáhnout ani na Kelty, natož pak na samotné Římany. Úroveň jejich civilizace totiž nebyla příliš vysoká. Stále byli primárně lovci a jejich zemědělství stálo za starou bačkoru - bylo zaostalé a primitivní.

Špatný pták, který kálí do vlastního hnízda

Marobud se neustále snažil kámošit s Římany, zejména kvůli obchodním stykům. Bohužel ale napodoboval římskou vojenskou organizaci, správu, mravy i luxus tak moc, až tím nakrkl stále významné, germánské aristokraty, kteří se začali obávat o svoji moc. Rozkol mezi Marobudem a šlechtou začali podporovat i Římani, kterým došlo, že není úplně dobrý nápad, aby jim na severních hranicích vyrostla silná germánská říše. Nakonec to došlo až tak daleko, že v roce 6. n. l. se adoptivní syn císaře Augusta, Tiberius, vypravil za Marobudem na trestní výpravu. K žádné pořádné bitvě ale nedošlo, protože v Pannonii vypuklo velké povstání a římská armáda byla potřebnější tam.

Říman není kámoš

V roce 9 n. l. vypuklo na Rýně další povstání proti Římu. Tentokrát byli hlavními "rebely"Cheruskové v čele s Arminiem. Ti dokázali v Teutoburském lese pořádně naklepat římanům šunky. To bylo dobře pro Arminia, ale ne pro Marobuda. Arminius totiž počítal s Marobudovou podporou, jenže ten ve sporu zůstal neutrální, a proto ho germánské kmeny obvinily ze zrady. Na tuhle příležitost dlouho čekaly, protože kmenové náčelníky štvalo, že jim Marobus přitahuje uzdu a omezuje jejich moc. Pod tenhle doutnající papiňák mezitím tiše přikládali i Římané, kteří dostali v roce 15 n. l. od Artemia zase na frak. V roce 17 n. l. už vypukla neskrývaná válka mezi Marobudem a Artemiem, kterou Marobud projel na celé čaře. Jeho postavení utrpělo a vypukla vzpoura, která ho přinutila utéct. Uchýlil se zpět k Římanům, kteří mu slíbili azyl v dnešní Ravenně. Když však dorazil, tak ho internovali a strávil zde cca 18 let, než zemřel a je tam i pohřbený.

Docela lituju, že jsem tohle nezjistila dřív. V Ravenně jsem byla už xkrát a nikdy jsem netušila, že má takovou spojitost s našimi dějinami, vždyť je tam pochovaný první Čech, kterého zná historie jménem.

Jaké historické zajímavosti znáte vy?

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marobud

https://www.stoplusjednicka.cz/obavany-kral-proc-se-mocny-rim-trasl-pred-marobudem

https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/historicke/marobud-kral-markomanu-a-prvni-obyvatel-ceskych-ze

https://www.antickysvet.cz/26066n-marobud

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz