Hlavní obsah

Důchody lidi zbytečně rozmazlují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: cottonbro studio / Pexels

Starobní důchody jsou zbytečné a vlastně jsou lidem spíše na škodu než k užitku. Kdyby nebyly, lidé by se konečně naučili se o sebe plně postarat a na stará kolena by nekončili jako chudí, bezmocní a závislí na tom, co jim stát dá.

Článek

Pro jednu skupinu lidí jsou důchody příliš vysoké, pro druhou skupinu lidí jsou příliš nízké. Já patřím do třetí skupiny, která je nejmenší, ale na její slova, podle mě, jednou určitě dojde. Podle nás jsou důchody v první řadě zbytečné. Proč má zdravé, svéprávné lidi, kteří mohli celý život pracovat, vydělávat a investovat dle libosti, na stará kolena živit stát? Vždyť měli celý život na to, aby se pohodlně zajistili.

Bez důchodu budou lidé zodpovědnější

Často se setkávám s tím, že lidé odmítají spoustu komplikovaných situací řešit s tím, že se o ně přece postará stát. Je to pro ně berlička, která jim pomáhá a vodí je za ručičku jako malé děti. Jak moc by se přístup stejných lidí k životu změnil, kdyby věděli, že jsou v tom sami, a když se o sebe nepostarají oni, nikdo jiný to za ně neudělá? To by ubylo nákupů zbytečností, předražených dovolených, nezdravých jídel nebo oblečení, které se po jedné sezóně vyhodí, protože už není „trendy“.

Ubylo by finanční negramotnosti

Dneska si lidé nad finanční gramotností více méně myjí ruce s tím, že je to nezajímá, nemají čas na to se vzdělávat, nebaví je to, vymlouvají se, že stejně jsou to všichni zloději a za investování považují uložení peněz na spořicí učet.Tam jim peníze vesele požírá inflace a na stáří tam mají v podstatě jen o trochu víc, než kolik tam sami vložili. Jak moc jiný by byl jejich přístup, kdyby věděli, že na stará kolena budou mít jen ten příjem a ty peníze, které si sami zajistí? To by se najednou hned začali zajímat o možnosti investování do ETF, akcií, řešili by dividendy nebo nákupy nemovitostí, aby se na stará kolena zajistili. Státu by se tak ulevilo od zátěže a i oni sami by ze sebe určitě měli lepší pocit, kdyby se na stáří zajistili sami a nebyli závislí na státu a tom, co jim kdo dá.

Bez starobních důchodů by bylo lidem líp

Osobně si myslím, že bez starobních důchodů by bylo lidem líp a rozhodně podporuji jejich zrušení. Sice by to ze začátku bylo pro lidi šok, ale nakonec by se přizpůsobili, jak vždy, a naučili by se v tom fungovat. Celkově by vzrostla finanční gramotnost a zase bychom se o po řádný krok přiblížili vyspělejším zemím. Jsme sice malá zemička, ale máme být na co pyšní. Jen je potřeba, aby na sebe začali být v první řadě pyšní její obyvatelé a pochybuji, že to dokážou, když se většina z nich po celý život schovává státu „pod sukně“a pořádně se do ničeho na „vlastní pěst“ nepustili.

Informace jsou všude okolo vás

Pokud si chcete svou finanční gramotnost zvýšit, není nic lehčího. Nemusíte ani utrácet za speciální učební materiály, protože informace jsou všude okolo vás a zdarma. Projděte si sociální sítě, youtubové kanály nebo podcasty známých investorů a dozvíte se vše, co budete potřebovat. Kdo chce vědět ještě víc, může si vyřídit kartičku do knihovny a knížky, o kterých investoři často mluví nebo, ze kterých se učili oni sami, si může přečíst úplně zdarma. Proč to tedy lidé nezkusí? Ten čas by vynaložili, aby získali lepší budoucnost nejen pro sebe, ale i pro své děti. Takhle se totiž mimo jiné buduje i mezigenerační bohatství. To je přece mnohem lepší než starobní důchod, se kterým těžko vyjdou a rodině po nich nic nezůstane, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz