Hlavní obsah
Rodina a děti

Když doma nazvete učitelku „kozou“, co čekáte od dítěte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ksenia Chernaya / Pexels

Je důležité, co před dětmi říkáme, protože nasávají každé naše slovo, a to jak pozitivní, tak i negativní. Výchova začíná u každodenní komunikace, a to, jak se chováme k druhým, se odráží i v našich dětech.

Článek

Článek o tom, jak rodiče nazvali učitelku ve školce „kozou“ a byli překvapeni, když to jejich čtyřleté dítě zopakovalo, poukazuje na zajímavý jev výchovy – děti nás skutečně poslouchají a učí se nejen to, co chceme, ale i to, co bychom možná raději chtěli skrýt. Je to velmi výmluvný příklad toho, jaký vliv má rodinné prostředí na dětskou mysl a jejich chování.

Děti nasávají atmosféru

Výchova dětí je neustálý proces, při kterém děti vstřebávají vše kolem sebe – ať už jde o pozitivní nebo negativní chování. V předškolním věku fungují jako malé houbičky, které absorbují každou informaci. Takže, když rodiče mezi sebou vedou lehce nepříjemné rozhovory, kde padne přirovnání „koza“, dítě to bez zábran převezme. To není ojedinělý jev – mnoho rodičů zažije situaci, kdy dítě začne používat slova nebo fráze, které slyšelo doma, aniž by chápalo jejich význam. Ačkoliv je to zábavné, je to i připomínka, jak pečliví musíme být v tom, co doma říkáme.

Humorem proti trapasu

Na druhou stranu, reakce učitelky v článku je obdivuhodná. Místo toho, aby se urazila nebo konflikt vyostřila, využila vtip a kreativitu – nechala dítě nakreslit obrázek kozy a s humorem se k situaci postavila. To je zralý přístup k nepříjemným situacím a zároveň skvělý příklad, jak děti učit, že i z problémů se dá vtipně vybruslit. Taková reakce může děti naučit, že chyby nejsou katastrofální a že se z nich dá poučit. Což je samo o sobě cenná lekce pro výchovu.

Co si z toho odnést?

Rodiče v článku končí svou zkušenost pocitem úlevy a poučením. Možná by ale bylo užitečné se zamyslet ještě o krok dál. Namísto toho, aby šlo jen o situaci, kdy se „vyřešil trapas“, je zde prostor pro hlubší reflexi: děti si pamatují všechno, a proto je důležité dávat pozor na to, co před nimi říkáme. Učit děti hodnotám, respektu a slušnosti začíná doma, a to ne skrze morální lekce, ale každodenním chováním a komunikací.

Jak se chovat před dětmi?

To, co učíme děti, se neomezuje jen na to, co jim říkáme přímo. Děti vnímají náš přístup k ostatním lidem, jak řešíme konflikty, jak respektujeme nebo nerespektujeme druhé. Když slyší, že někoho nazveme negativním přívlastkem, jako je „koza“, učí se, že je v pořádku mluvit o druhých s despektem. Ačkoliv to rodiče nemusí myslet špatně, důsledky pro dítě mohou být zmatečné. Výchova k respektu a empatii začíná u našich vlastních slov.

Nakonec, každá situace, kdy se takový malý „prohřešek“ stane, je příležitost k poučení – jak pro dítě, tak pro rodiče.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz