Hlavní obsah
Seberozvoj

Vytvořte si osobní vizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Vytvoření osobní vize není jen o tom, že si sednete, hluboce se zamyslíte a najednou vás zasáhne ta pravá myšlenka. Definování osobní vize je proces, kde je potřeba se o sobě mnoho dozvědět a spoustu věcí si ujasnit.

Článek

Proč osobní vizi mít a k čemu je dobrá jsem zmiňovala v minulém článku. Pokud jste se po jeho přečtení rozhodli vytvořit si svou vlastní osobní vizi, nabídnu vám několik metod, možná cvičení, které vám s definicí osobní vize pomohou.

Jak to má vypadat?

Než se pustíme do jednotlivých nástrojů, pojďme se pobavit o tom, jakou formu může osobní vize mít. 

Vaše osobní vize může vypadat jakkoli, může být jen sepsaná na papíře, můžete mít myšlenkovou mapu, nástěnku s obrázky, sešit, nebo dokument v PC. Důležité je, abyste svou vizi někde ztvárnili a mohli se k ní vracet a pravidelně si jí připomínat.

Sama jsem všechny věci spojené s osobní vizí dlouho nosila v hlavě, až mě jeden úkol opravdu donutil to hodit na papír. Musím říct, že to má opravdu úplně jiný dopad, když to všechno vidíte pěkně pohromadě a hlavně, když si to kdykoli můžete otevřít a vše si připomenout. Papír si totiž všechno, co jste na něj napsali, pamatuje opravdu dokonale, narozdíl od lidské paměti, která je velmi nedokonalá. Chtít po své hlavě, aby si vybavila všechny detaily k vaší osobní vizi, je nemožné (pokud nejste Sheldon Cooper).

Nečekejte od sebe na první pokus mistrovské dílo, o tom to není. Nejdříve je dobré mít nějaký pracovní prostor na to, abyste si zpracovali všechna cvičení, otázky a zaznamenávali tam všechny své myšlenky. Z toho všeho vám nejspíše vyleze něco jako beta verze vaší osobní vize. Dát to pak do úhledné formy je pak až to úplně poslední (a ani to není nezbytné).

První úkol tedy zní, najděte si pracovní prostor a dejte své osobní vizi formu. Formu, která bude především vyhovovat vám.

Hodnoty

Vaše osobní hodnoty ve vaší osobní vizi musí zaujímat první místo. Osobní hodnoty jsou to, co vás ve vašem životě posílá správným směrem. Můžeme je chápat i jakýsi morální kompas. To vaše hodnoty rozhodují o tom, jak se zachováte v krajních situacích. Hodnoty jsou důvod, proč něco uděláme, nebo neuděláme.

Znejte svoje hodnoty

Jak svoje hodnoty najít? Zkuste si sepsat co ve svém životě opravdu chcete, jak se chcete chovat, jaký člověk chcete být a jak se chcete zachovat v náročných situacích. 

Najděte ale i to, co opravdu nechcete. Jak by měl vypadat váš život, abyste řekli, že to celý stojí za ho*no? Ne, nechci vás uvést do instantní deprese. Možná je definice toho, co nechcete dobrá cesta k uvědomění toho, co chcete. Protože když si představíte ten nejhorší životní scénář, nabízí se otázka, co máte dělat pro to, aby to tak za žádnou cenu nedopadlo. 

Zkuste si uvědomit, kde ve svém životě zažíváte nejsilnější emoce, ať už pozitivní, nebo negativní. Situace, kde jsou vaše emoce nejsilnější, pravděpodobně narážejí na vaše hodnoty. 

Nebo můžete zdarma použít nástroj pro pojmenování hodnot od Barrett values centre.

Foto: Barrett values center

Ukázka výsledků od Barrett values centre

Výhodou tohoto hodnocení a následných výsledků je primárně to, že nedostanete jen seznam hodnot, ale také pracovní list, ve kterém s hodnotami můžete dál pracovat.

Kde vaše hodnoty ožívají

Znát svůj hodnotový rámec a řídit se podle něj je pro mě jeden ze základních pilířů spokojeného života. Další krok je aktivně vyhledávat situace a činnosti, kde vaše hodnoty ožívají.  Zkuste si ke každé z vašich hodnot sepsat činnosti, které vaše hodnoty přímo podporují a také najděte další aktivity, se kterými byste mohli začít.

Když svoje hodnoty žijete a aktivně podporujete, jste spokojenější.

Hodnoty a vaše vize

Vaše hodnoty a činnosti, které je podporují hrají velkou roli ve vaší osobní vizi. Vaše vize musí být s vašimi hodnotami v souladu a ideálně by je měla aktivně podporovat. Umožňovat vám vaše hodnoty žít.

Pojmenujte si svoje hodnoty a zapište si je do svého „pracovního prostoru“.

Silné stránky

Silné stránky, nebo také vaše talenty, jsou schopnosti, díky kterým jste v tom, co děláte úspěšní a jak asi tušíte, je nezbytné svoje silné stránky znát, pochopit je a používat je nejen při naplňování vaší vize.

Jak své silné stránky objevit?

Jedna z nejlepších možností je použít psychometrický test silných stránek Gallup CliftonStrengths® (je zpoplatněn). V češtině můžete výsledky svého testu dostat například díky společnosti Inpram.

Musím říct, že už je to přes rok, co se svými talenty pracuji skrze tento nástroj a troufám si říct, že z hlediska osobního rozvoje mi to přineslo obrovský posun. 

Pokud nechcete do objevení svých silných stránek investovat peníze, můžete je zkusit najít a hlavně pojmenovat sami. Pravděpodobně jste se do teď úplně neignorovali a znáte se, takže minimálně tušíte, v čem jste dobří. 

Najděte si chvilku a odpovězte si na těchto pár otázek. Doporučuju se ke cvičení vracet a nenechat se odradit tím, že vás teď zrovna nic nenapadá.

Nástroj osobní úspěchy

Než se do toho pustíte, jen si upřesněme, co je myšleno osobním úspěchem. Nejde jen o velké a společensky uznávané úspěchy, jako vystudovat, získat dobrou práci, nebo třeba získat nějaké ocenění. Samozřejmě i tyhle události tam patří, ale zaměřte se i na události, které vy sami považujte za svůj osobní úspěch. Jsou to možná často situace, kdy jste si sami pro sebe řekli: „Páni, zvládl jsem to.“ 
Neomezujte se jen na školu a práci, zahrňte i úspěchy z roviny vztahů, vašeho mindsetu a třeba i překonání sama sebe.

  1. Sepište si co nejvíce vašich osobních úspěchů. Zkuste si jich sepsat rovných 100.

    Že je to hodně? Není, jen se nesmíte zaměřovat jen na ty velké životní úspěchy, ale hledat i ty malé opravdu osobní.

    Nepřistupujte k dalšímu kroku dřív, než si dáte dohromady dlouhý seznam svých osobních úspěchů. Klidně si na to dejte i více dní. Možná se vám vaše osobní úspěchy budou připomínat postupně. A určitě se na to nedívejte chronologicky, prostě je pište, jak vás to napadne. Vedle každého úspěchu si nechte prostor pro další poznámky.

    Nebojte, pokud nedáte dohromady celých 100, nevadí. Zkuste co nejvíc a použijte, co máte.
  2. Projděte postupně své osobní úspěchy a vypište si ke každému z nich, díky čemu jste ho dosáhli? Co vám pomohlo? jaké vlastnosti a dovednosti vám pomohly?
  3. Přijde vám, že se při hledání toho, díky čemu jste byli úspěšní, opakujete? To je v pořádku a je to přesně to, co hledáte. Co se vám odpovědích objevuje opakovaně? Toto jsou pravděpodobně vaše silné stránky. 

    Vypište si to, zkuste pojmenovat své silné stránky.
  4. Porovnejte to s vašimi domněnkami. V čem si myslíte, že jste dobří? A máte k tomu nějaké důkazy, nebo příklady? Doplňte to ke svým silným stránkám.
  5. Oslovte své nejbližší a zeptejte se jich, co jsou podle nich vaše silné stránky? 
    Tohle pro mě bylo těžší, než jsem předpokládala, ale odpovědi stály za to.

Prohlédněte si výsledky tohoto cvičení a sepište si své silné stránky do „pracovního prostoru“.

Kde zažíváte nejvíce flow

Znáte ten stav, kdy na něčem pracujete a ta činnost vás úplně pohltí? Nevnímáte čas, snadno řešíte nastalé problémy a celé vás to naplňuje energií a pocitem uspokojení. To je stav plynutí, stav flow (poprvé ho popsal ve své práci maďarský psycholog Mihaly Csikszentmihalyi). 

Kdy tento stav zažíváte nejčastěji? Je dost pravděpodobné, že tam, kde zažíváte flow, používáte své silné stránky. Tyto pro vás naplňující činnosti zohledněte ve své vizi.

Foto: Bára Janurová

Kde vzniká flow

Nástroj osobní SWOT analýza

Své talenty už znáte, je ovšem dobré znát i své slabé stránky. Sepište si je společně i s tím, jaké máte příležitosti a kde vidíte rizika a ohrožení. 

Díky osobní SWOT analýze se při tvorbě své vize můžete vyhnout rizikům a zároveň vám může ukázat, jaké příležitosti máte, což vám pomůže nejen při tvorbě, ale především při realizaci vaší vize.  Tato analýza vám pomůže jasněji definovat vaší vizi vzhledem k tomu co vám jde a naopak, co vám jde méně.

Foto: Bára Janurová

Osobní SWOT analýza

Vytvořte si svou SWOT analýzu.

Ikigai

Ikigai je japonské slovo, které označuje vnitřní stav naplnění. Stejně jako u předchozích nástrojů je potřeba, abyste si v klidu sedli a zamysleli se nad jednotlivými otázkami. Tam, kde se vaše odpovědi protínají, je vaše ikigai. 

O ikigai se můžete víc dozvědět třeba ve videu od Petra Ludwiga.

Foto: Bára Janurová

Ikigai

Najděte své ikigai a vložte ho do své osobní vize.

Přidejte to, co vás pohání

Doplňte ke své vizi to, co vás pohání a motivuje.  Může to být opravdu cokoli:

  • Lidé, kteří vás inspirují.
  • Oblíbené citáty.
  • Fotky, které vás vždy naplní energií.
  • Seznam toho, čím svou vizi naplňujete už teď.
  • Co vám pomáhá udržet se na cestě?
  • ….

Já mám ve svém dokumentu s osobní vizí například screeny pozitivních zpětných vazeb na mé tréninky a školení. Vždycky, když si říkám, jestli to dělám dobře, tak mi tahle „ego nástěnka“ ukáže, že asi jo.

Najděte to, co vás pohání a vložte to do své vize.

Co opravdu chcete?

Možná vám předchozí nástroje ukázali směr, kterým se chcete ubírat. To nejdůležitější je ovšem to, co opravu chcete. Co chcete ve svém životě dělat? Čím chcete naplňovat své dny? Jaký chcete být člověk? Co všechno chcete dokázat?

Až se jednou ohlédnete za svou životní cestou, co byste tam chtěli vidět? Co byste o svém životě a sobě chtěli říct, až doputujete k cílové rovince? 

Jak vás na vaší cestě za tím, co opravdu chcete, mohou podpořit vaše hodnoty a silné stránky?

Sepište si to do svého „pracovního prostoru“, kde tvoříte svou vizi.

Scházejte se sami se sebou

„Think about what you want today and you’ll spend your time. Think about what you want in 5 years and you’ll invest your time.“ If I want to be on track to achieve X in 10 years, what do I need to do today?
James Clear

Osobní vize je cesta a je potřeba k ní přistupovat. Je to něco, co se může měnit. Dělejte si na sebe pravidelně čas, kdy se budete ke své osobní vizi vracet, aktualizovat jí a doplňovat. 

Dávejte si schůzky sami se sebou a odpovídejte si na otázky, jak se vám daří osobní vizi naplňovat? Kam jste se od posledně posunuli? Jaké další kroky v následujícím období chcete podniknout, abyste svou osobní vizi naplňovali.

Znát svou osobní vizi totiž nestačí. Dlouhodobou spokojenost vám přinese až její naplňování. Jak říká japonské přísloví:

„Vize bez akce je sněním, akce bez vize je noční můrou.“

Naplánujte si schůzky sami se sebou.

Velký díl spokojenosti přichází ve chvíli, kdy si uvědomíme, že najít spokojenost není cíl, ale hledání spokojenosti je cesta. Najděte tu svou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz