Hlavní obsah
Zdraví

Echinokokóza: Nákaza z lesních plodů, která ohrožuje život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Ilustrativní obrázek, nejedná se o foto měchožila.

Dělá to většina z nás. Ovoce a zeleninu před snězením umyjeme. Zvyk, který nás někdy obtěžuje, nám jindy může prodloužit zdraví. A že borůvky a jahody z lesa neoplachujete? Měli byste. Může vám to zachránit život.

Článek

Nebezpečný nezvaný host, který není vidět
Tasemnice liščí, také zvaný jako měchožil bublinatý, je parazit, který sice hoduje nejraději na psovitých šelmách, avšak jiné zvíře, člověka nevyjímaje, používá jako přestupnou stanici. A nevhodného mezihostitele, člověka nevyjímaje, bez léčby či při pozdním odhalení - zabije.

Echinokokóza- nákaza vzácná, ale závažná
Napadený tvor (pes či liška) vylučuje ve stolici vajíčka měchožila. Jeho životním cílem je být sežrán hlodavcem, ve kterém se z vejce vyvine larva. Ta přes stěnu střeva proniká do krevního oběhu a začne tvořit po těle zvířete cysty. Když nemocneho hlodavce uloví nic netušící liška a sežere kontaminované maso plné cyst, měchožil se v jejím trávicím systému dovyvine a začne klást vajíčka, která se opět vydávají spolu s liščí stolicí do světa.
Problém nastavá, pokud kontaminovanou potravu nesní hlodavec, ale člověk. Myši ke svačině většinou nemíváme, ale lesní borůvkou či jahodou málokdo pohrdne. A pokud ji předtím navštívila nemocná liška…

Cysty v játrech
Larva měchožila se ze střeva provrtá do krve a nejčastěji se usídlí v játrech. Zde roste a to velmi pomalu. Desítky let. Takže o ní mnohdy nevíte, protože se ani nijak neprojevuje, nákaza je mnoho let asymptomatická.

Cysty všude v těle…
Bohužel ne vždy si jako cílovou destinaci zvolí játra. Někdy odcestuje do plic, žaludku či mozku. A asi je vám už jasné, že ne ve všech případech to bude končit dobře.

Kdy nastanou problémy
Cysty rostou nepozorovaně mnoho let. Až značná velikost či nepříznivá lokalita (mozek) vyvolá obtíže typické pro dané místo. Bohužel, obtíže jsou dost nespecifické, společné pro mnoho dalších onemocnění, proto i diagnostika bývá často zdlouhavá.

Symptomy
Parazit v játrech způsobí ikterus (žloutenku), bolesti břicha, zvětšení jater, únavu.
Pokud se larva zapouzdří v plicích, příznaky mohou být od problémů s dýcháním, chronický kašel, až po například vykašlávání krve.
Cysta v mozku se může začít projevovat velmi brzy. Bohužel ne vždy se kvůli svému umístění dá operovat.

Jak na to doktor přijde aneb diagnostika je pro fajnšmekry
Vzhledem k různorodým příznakům se na onemocnění často nepomýšlí.
Na RTG/CT/MRI snímku mnoho let vypadá jako obyčejná neškodná cysta, později ji lze zaměnit za nádor. To nejhorší, co se může stát, je do tohoto ložiska píchnout bioptickou jehlou pro odběr vzorku na histologické vyšetření. Dojde totiž k rozsevu parazita, následné reakci těla vyúsťující v anafylaktickou reakci, sepsi či v lepším případě pouze k založení nových parazitických ložisek.
Definitivní dagnóza se potvrdí na infekční klinice.

Léčba
Pokud to jde, tak chirurgické odstranění celé cysty je nejlepší možnou volbou. Bohužel ne vždy to kvůli jejímu umístění lze.
Další možností je dlouhodobá léčba chemoterapeutiky, minimálně 24 měsíců.
A pokud na tyto silné léky parazit nereaguje a ložisko nelze odstranit chirurgicky, berou se chemoterapeutika do konce života.

Není to časté onemocnění

I když v posledních letech počet nakažených lidí vzrůstá, pořád je to kolem několika diagnostikovaných případů ročně. Takže jich opravdu není mnoho. Na druhou stranu, kolik je reálné nakažených lidí, kteří zatím nemaji problémy, nevíme.

A kdo by si chtěl dobrovolně okořenit život měchožilem, když prevence je tak jednoduchá.

Rada do života
Zbytečně se neděste, onemocnění je spíše vzácné. Než si ale pochutnáte na lesních plodech, umyjte je. Snížíte tím riziko možné nákazy a doživotních problémů.

A šiřte informace dál, třeba tím zachráníte zdraví i někomu dalšímu.

ZDROJE:

  • https://www.wikiskripta.eu/w/Echinococcus_multilocularis
  • Jiří Beneš: Infekční lékařství
  • www.prolekare.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz