Článek
Bacillus cereus- vetřelec z uvařené rýže
Bacillus cereus je bakterie, která žije všude. V půdě, v prachu, ve střevech, ve vodě. Velmi dobře se jí daří v uvařené rýži a těstovinách.
Tvoří spory (tedy klidová bakteriální stádia, která přežívají i velmi nepříznivé podmínky)- tyhle malé potvory jsou adaptované na nehostinné podmínky. Přežijí toho hodně a jsou vždy a všude připraveny se rozmnožovat.
Zvracení a průjem
Při správné konstelaci hvězd (při optimální teplotě a prostředí) se bakterie dokáže rychle pomnožit a produkovat 2 typy toxinů, které jsou připravené nám znepříjemnit den (ano, naštěstí pro nás nákaza nepřetrvává dlouho).
Toxin zvracecí: Tento toxin způsobí zvracení, obvykle do 1-6 hodin po vychutnání kontaminované rýže.
Toxin průjmový: Tenhle toxin je pěkně na prd. Přivodí vám průjem a to po 6-16 h po konzumaci bacilla. Naštěstí- jak rychle přijde, tak i odejde a to většinou do 24 hodin.
Kontaminaci nezabráníme
Bohužel, tenhle malý bakteriální prevít je všude, takže není v našich silách zabránit kontaminaci potravin jeho odolnými sporami. Co ale můžeme dělat je zabránit jeho množení v již uvařeném jídle.
Jak zamezit množení
Pokusy na bakterii prokázaly, že se chce rozmnožovat při teplotě 30-35 oC a maximálně v sauně o 55 stupních. Naopak se odmítá množit při teplotách pod 10 oC či nad 60 oC. [1]
Co z toho vyplývá?
- Po uvaření jídlo hned podávejte a snězte, nedovolte bacillu plodné podmínky.
- Pokud jídlo nesníte, ukliďte ho co nejdříve do lednice. Ideálně do 2 hodin od uvaření.
- Rýži z lednice zpracujte do 24 hodin. A nedělejte z ní později sushi.
- Rýži z ledničky ohříváte? Tak to pořádně ohulte. Vzpomeňte, alespoň 60oC. A co po ohřátí nesníte, zlikvidujte. Rozhodně to neohřívejte podruhé. Jen pokud si potřebujete podomácku vyléčit zácpu.
- Našli jste ráno na sporáku v hrnci rýži od oběda? Tak je vcelku chytrý nápad jí nejíst a vyhodit. Nebo si k ní alespoň přikousněte několik tabletek černého uhlí.
Campylobacter jejuni
Jedná se o jednu z nejčastějšího pachatele průjmových infekcí v ČR [2]. Onemocnění, které způsobuje (pro milovníky dlouhých slov: kampylobakterióza) se řadí mezi zoonózy- tedy přenášené zvířaty (takže i nakaženým člověkem, častěji ale savci a ptáky, domácí mazlíčky nevyjímaje). Nejčastějším zdrojem infekce pro člověka je drůbež (chlazená, ale i mražená), vepřová játra a mleté maso. Bakterie se po napadení svého hostitele zabydluje ve střevech a vylučuje se spolu se stolicí.
Omýváte kuřecí maso v kuchyňském dřezu před vařením? Tak už to nedělejte. Vodou rozstříkáte campylobaktera všude po okolí. A pak ho utřete do utěrky. Kterou pak utřete čistě umyté nádobí. Olalá- jedna rodinná alimentární nákaza je na světě.
Jak se ještě můžete úspěšně nakazit
Pokud stojíte o blízké setkání s campylobakterem, doporučuje se:
- pít nepasterizované mléko
- jíst pochybné steaky, řádně krvavé
- nebo třeba hovězí tataráček ve slevě
- připravovat syrové maso tam, kde připravujete i ostatní jídlo (hlavně to, co už se dál nevaří)
- moc často - nebo raději vůbec- si neumývat ruce, především po práci se syrovým masem
Jak se nákaza projevuje
Po snězení se campylobakter musí pomnožit a vytvořit svůj toxin, který vám pošle jako dárek na uvítanou do krve. Na to potřebuje 1-6 dní. Po rozbalení dárečku vás čeká bolest břicha, teplota a bolest hlavy. Dále očekávejte průjmy, velmi často s příměsí krve a hlenu. Tohle všechno si užijete zhruba na týden.
Listerióza
Onemocnění způsobené listerii monocytogenes. Tahle malá potvůrka patří mezi nejčastější původce alimentárních infekcí v EU a zabije v průměru 15-18 % svých nemocných pacientů [3].
Nebezpečná je především pro těhotné ženy (tedy pro jejich nenarozené miminko- způsobuje předčasný porod, potrat či novorozeneckou meningitidu), dále jsou více ohroženi senioři a lidé s poruchou imunity.
Jak se (ne)nakazit
Listerie je opět brebera, která se vyskytuje všude možně i nemožně. Hlavním hostitelem jsou hospodářská zvířata nebo špatně umyté ovoce/zelenina.
Nejvyšší pravděpodobnost nákazy je při konzumaci měkkých a zrajících sýrů a nepasterizovaného mléka. Dále jsou to potraviny určené k přímé konzumaci, které již neprojdou tepelnou úpravou- masové a zeleninové lahůdky, zmrzliny, uzeniny.
Nakazit se dokonce můžete porušenou kůží - jedná se o vzácnou kožní formu listeriózy, která bývá diagnostikovaná u lidí obstarávajících hospodářské zvířectvo nebo u veterinářů.
Zase ten průjem
Listerióza vám způsobí opět průjem, tentokrát bez příměsi krve. Dále bolest hlavy, nevolnost a zvracení. To vše po inkubační době 1-6 dní.
Léčba
Ve všech třech případech vás potrápí průjem s bolestí břicha. Proto léčba ve zkratce zní: hodně pít a čekat, až se vám uleví. Přejde to brzy samo.
Na průjem je fajn černé uhlí nebo Smecta.
Zásadní v léčbě je předejít možné dehydrataci a doplnit horem dolem pozbyté tekutiny- ne jen vodou (zvracením a průjmem ztrácíme i minerály)- existují speciální rehydratační nápoje, které koupíte v lékárně. Pro domácí kuchtíky postačí citrusový džus (draslík), který osolíte (sodík) a osladíte (glukóza). Dále si naordinujte dietu- nedráždivé potraviny, žádné mastné a tučné, ideálně dobře stravitelné. Takže suché pečivo, piškoty, vařená mrkev, rýže, těstoviny. Jen tu rýži/těstoviny od oběda už raději nejezte.
Shrnutí:
- uvařené jídlo dejte nejpozději po 2 hodinách do lednice
- neomývejte syrové drůbeží maso
- v těhotenství nejezte měkké sýry a nepasterizované mléko
Zdroje:
[1] https://www.nzip.cz/clanek/220-bacillus-cereus-infekce
[2] https://khsstc.cz/kampylobakterova-enteritida/
[3]https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Aliment%C3%A1rn%C3%AD_onemocn%C4%9Bn%C3%AD