Hlavní obsah
Zdraví

Jak probíhá operace endoprotézy kyčle či kolene aneb řezání pilou a mlácení kladivem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Microsoft designer

Totální endoprotéza kyčelního či kolenního kloubu je v nemocnicích čím dál častější operací. Možná čeká i vás či vaše blízké. Pojďte si přečíst o tom, jak to bude probíhat na operačním sále.

Článek

Než nastane očekávaný den D a z vás se stane částečný robokop, potkáte se s několika doktory. Kromě praktického lékaře a ortopeda navštívíte i anesteziologa. Ten zkontroluje, zda máte všechna k operaci potřebná vyšetření s výsledky a posléze vám představí možné metody anestezie.

Anesteziologické metody ve zkratce

Na tyto 2 ortopedické operace se hodí následující typy anestezie:

1. Celková anestezie

To je taková naše klasika použitelná (téměř) vždy. Na sále vás uspíme a po výkonu probudíme. Více si o této metodě můžete přečíst v článku:

2. Spinální anestezie

Díky této metodě anestezie necítíte během operačního výkonu a dokonce ještě několik hodin po operaci žádnou bolest, a přitom zůstáváte při vědomí (vyhnete se tak celkové anestezii). A to se v některých případech rozhodně vyplatí, například:

• u pacientů s možným či již potvrzeným obtížným zajištěním dýchacích cest

• u velmi starých pacientů

• u velmi obézních pacientů

• u pacientů s těžkých astmatem či CHOPN

Spinální anestetika se aplikují do páteřního kanálu a to do místa, kde již není mícha. Takže je to bezpečné. A ano, neochrnete po tom.

Látky vpravené do zad zamezí vnímání čehokoliv (tlak, bolest, dotyk, pohyb) na dobu zhruba 6 hodin.

Více si o této metodě můžete přečíst v článku:

3. Epidurální anestezie

Tato anesteziologická metoda je podobná metodě předchozí. Také se aplikuje před operací do zad do oblasti páteře. Výhody oproti anestezii spinální jsou:

• Do zad se zavádí tenoučká hadička (epidurální katetr), která zde může zůstat i několik dní po operaci (a až měsíc při speciální úpravě).

• Epidurální katetr se může použít jak k anestezii, tak k léčbě pooperační bolesti- mohou se jím podávat velmi silná analgetika po operaci.

I o této metodě jsem již sepsala podrobný článek:

4. Aplikace spinálního Morphinu

V některých nemocnicích je možné ke všem metodám přidat ještě aplikaci Morphinu, který se opět vpraví speciální jehlou do míšního prostoru. Působí jako velmi silné analgetikum, a to až 24h po aplikaci.

Je dobré vědět, že výše zmíněné metody se mezi sebou mohou kombinovat. A že ke každé ze zmíněných metod částečné anestezie se dá doplnit „přispání“ v podobě sedace- neuspíme vás tvrdě, ale jen do příjemného stavu omámení či zatloukání špačků.

Operace při vědomí

A teď se již pojďme podívat na to, jak bude samotná operace probíhat.

Po příjezdu na předsálí operačních sálů si nejprve několik různých pracovníků ověří vaše základní údaje, jako je vaše jméno, rodné číslo či stranu, která se bude řezat.

Poté si vás již převezme do svých rukou anesteziologický tým a odveze si vás na sál. Zde vám zajistíme žilní vstup, změříme tlak, nalepíme ekg, nasadíme na prst saturační čidlo na měření množství kyslíku v krvi. Když je vše v pořádku, aplikujeme vámi zvolenou kombinaci anestetických metod. Vše s vámi budeme komunikovat- co vás čeká, co teď děláme, co budete pociťovat. Pokud jste zvolili metodu spinální či epidurální anestezie, velmi rychle začnete pociťovat postupné umrtvování citlivosti a hybnosti od pupíku směrem dolů až po nehet malíčku na noze.

Po aplikaci látek do zad nastupuje do akce skupina ortopedická. Správné napolohování pacienta je půlka úspěchu operace, takže se s vámi bude teď dost cvičit. V obou případech (jak na endoprotézu kolene, tak na endoprotézu kyčle) skončíte na zádech s různě napolohovanou a podloženou operovanou končetinou. Na operaci kyčle budete mít stejnostrannou ruku zavěšenou nad hrudníkem a operační stůl bude lehce naklopený do strany. U operace kolene budete mít obě ruce na područkách kousek od těla.

V obou případech se vám někde v oblasti hrudníku objeví zástěna z roušky, díky které na operaci, bohužel, neuvidíte.

Někdy po/během polohování vám na obličeji přistane obličejová maska, do které vám budeme pouštět kyslík.

Pokud jste se domluvili na „přispání“, tedy sedaci, pravděpodobně už budete poklimbávat a dost možná si to po operaci ani nebudete pamatovat.

První řez

„To už se operuje?“ je velmi častá věta, kterou od vás brzy (či později) po začátku operace slýcháváme. Když operace začne, ve většině případů si toho pacient ani nevšimne, protože řezání do kůže či pálení drobného krvácení prostě a jednoduše díky anestezii necítí.

Někdy se ale stane, že anestetika podávaná do zad nenasednou dokonale a kůže zůstane nepatrně citlivá. Pokud k tomu dojde, operace se zastaví, pacient dostane další dávku velmi silných léků na bolest a hned potom se přispí/uspí, podle situace a pacientem pociťovaného diskomfortu. Vaše spokojenost je pro nás na prvním místě a rozhodně chceme, aby vás během operace nic nebolelo.

Operace v plném proudu

Během operace si s vámi anesteziolog či anesteziologická sestra povídají, uklidňují vás a hlavně dohlíží, aby vaše životní funkce šlapaly jako hodinky.

Pokud vám do žíly neproudí propofol na spaní, uslyšíte i všechny zvuky operace. Řezání pilou, údery kladivem, zvuky odsávačky, specifické pachy, sem tam nadávku následovanou tichým napomenutím „Pacient nespí, pane doktore“. Ano, toto je typická hudba operačních sálů. Někomu nemusí být příjemné cokoliv z toho poslouchat. Pokud by vám to vadilo, dá se s tím opět i během operace něco dělat, anesteziolog vám rád dá něco na spaní.

Co je ale jisté- sice cítíte různé zápachy, ale necítíte žádnou bolest.

Při těchto dvou ortopedických operacích na vás opravdu vezmou pilu i kladivo. Vše jsou samozřejmě profi pomůcky používané zkušenými doktory. Na druhou stranu, ty rány kladivem jsou někdy opravdu ohlušující a zvuk pily příjemný asi jako skřípaní nehtů po školní tabuli.

Zašijte to, kolego

Jakmile uslyšíte tato slova, už je skoro vyhráno. Endoprotéza je na svém místě a teď už se jen všechny struktury operované oblasti sešijí do původního stavu. To bude ještě chvíli trvat, ale nejhorší část operace už máte za sebou. Po došití se rána omyje a zalepí. Anesteziologický tým vás odstrojí od všech hlídáčků a kabelů a vy se pomalu přesunete na JIP. Po operaci kyčle vás většinou ještě před odjezdem ze sálového traktu čeká RTG focení, aby se ověřilo, že je kyčelní endoprotéza na svém místě.

Závěrem

Operace ani anestezie se nemusíte zbytečně děsit. Pokud vám cokoliv není jasné, neváhejte se doktorů zeptat.

A i když má spousta pacientů z operace strach, po operaci odjíždějí s úsměvem na tváři. A na pokoji ostatním nocležníkům pochvalují, jak to i bez špuntů do uší bylo nakonec fajn.

Foto: Barbora Petrová

ZDROJE:

Práce anesteziologa na operačním sále

Doporučené postupy u ortopedických operací

https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2017/04/03.pdf

Barash G. Paul: Klinická anesteziologie, Grada, 2015

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz