Hlavní obsah
Zdraví

Ze života anesteziologa: Když pacient během operace nespí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Anestezie. Pod tímto pojmem si většina z nás představí spánek navozený léky. Avšak kouzlo anestezie spočívá v tom, že jednu operaci lze provést hned několika způsoby. Celková anestezie, epidurální, subarachnoideální, blokády nervů, …

Článek

Dnes se společně podíváme na zoubek jednomu tipu anestezie, při kterém operaci nemusíte prospat.

Subarachnoideální anestezie - takové to píchnutí do zad

Též nazývaná jako spinální anestezie. Je to metoda, při níž se lokální anestetikum vpraví do prostoru v páteři, čímž se zablokuje přenos nervových vzruchů. Chirurgové mohou vesele operovat, ale vy nic necítíte.

Zase ta anatomie

Míchu obklopují tři obaly. Těsně na míchu a míšní kořeny naléhá pia mater spinalis (měkká plena), poté arachnoidea spinalis (pavučnice), a nakonec dura mater spinalis (tvrdá plena).

Mezi měkkou plenou a arachnoideou leží subarachnoideální prostor - a o ten nám teď jde.

Tento prostor najdeme vcelku snadno - proudí zde totiž mozkomíšní mok.

Mozkomíšní mok

Je to tekutina bezbarvé až nažloutlé barvy. Chutná sladce. (Jo, ten, kdo to poprvé popsal… fuj.)

Tvoří se převážně v mozkových komorách, odkud putuje obklopit mozek a míchu. Jeho hlavní funkcí je tvářit se jako polštář a tlumit nárazy do hlavy, dále udržovat stálé prostředí pro mozkové buňky.

V těle ho máme asi 150 ml a denně se ho vytvoří dobrého půl litru. Takže to přežijete, když si ho trochu ukápneme do zkumavky při lumbální punkci nebo při spinální anestezii.

O co nám jde při spinální anestezii

Tento tip anestezie vyvolá znecitlivění a znehybnění části těla pod místem vpichu. Takže při operaci nejen že nevnímáte žádnou bolest, ale pod vpichem (většinou od pasu dolů) necítíte vůbec nic.

Výhody spinální anestezie

  • Při operaci se vyhneme celkové anestezii, což je u některých pacientů s velkou výhodou (u hodně starých, obézních, s rizikem zajištění dýchacích cest, u pacientů s obtížnou intubací v anamnéze, u těžkých astmatiků či pacientů s CHOPN…).
  • Anestetika vydrží v zádech několik hodin. Takže vás po operaci operační místo nebolí!
  • Umrtvená oblast přichází k sobě postupně, takže máme čas na nastavení adekvátní léčby bolesti.
  • K lokálnímu anestetiku se může přidat speciálně upravený Morphin - působí proti bolesti a v zádech vydrží působit až 24 hodin.

Kde se to píchá?

U spinální anestezie je potřeba, abychom ji neaplikovali nad L1-L2 (lumbální) obratlový prostor. Do této úrovně páteře totiž dosahuje mícha.

K bezpečné orientaci nám slouží trik s kostí kyčelní. Horní část lopaty kosti kyčelní je v úrovni L3-L4, prostor nad tímto meziobratlovým prostorem je tedy pro spinální anestezii ještě bezpečný.

Takže nemůžu ochrnout?

Přesně tak. Vpich se vede vždy pod 2. bederní obratel, abychom se míše vyhnuli.

Na jaké typy operace lze spinální anestezii využít?

Jak již vyplývá z předchozího odstavce, spinální anestezie se využívá u operací, které jsou pod pupkem. Kýly, operace dolních končetin, urologické operace (prostata, močový měchýř), některé gynekologické a porodnické výkony (císařský řez).

Jak to probíhá na sále krok za krokem?

Spinální anestezii nebo aplikaci spinálního Morphinu je nutné udělat ještě před operačním výkonem.

Po příjezdu na sál vám zprovozníme infuzi a změříme tlak. Anesteziolog si ještě před punkcí zkontroluje, zda máte v pořádku srážlivost krve a zda není nějaký důvod, proč by se spinální anestezie nesměla udělat (například pokud berete léky na ředění krve, je potřeba je před operací včas vysadit).

Punkce se dělá buď v poloze na boku nebo v sedě. V obou případech po vás budeme chtít polohu kočičky - respektive jejího hřbetu. Vyhrbíte se v zádech v místě punkce, uvolníte ramena a bradu skloníte na hrudník.

Nejprve si anesteziolog najde na vašich zádech ideální prostor pro punkci. Poté se již vše začne odehrávat za přísně sterilních podmínek. Prostor natřeme desinfekcí. Ve sterilních rukavicích na záda nalepíme sterilní operační roušky. A pak už jdeme na samotnou akci.

Foto: Barbora Petrová

Spinální jehla.

Námi zvolené místo opíchneme lokálním anestetikem - ucítíte vpich a pálení v místě aplikace - ale velmi rychle to odezní, jak anestetikum začne působit. Poté pomocí spinální jehly hledáme v zádech prostor s mozkomíšním mokem. Ten začne pomalu kapat v momentě, kdy dorazíme jehlou do cíle. Nakonec se jen aplikuje požadované anestetikum/Morphin a máme hotovo.

Foto: Barbora Petrová

Detail spinální jehly.

Jak to budete vnímat na těle?

Hned po aplikaci anestetik začnete cítit teplo v nohou. Teplo může přecházet v brnění. Chvíli s nohama ještě budete moct hýbat, což do začátku operace přejde.

Anestetikum v zádech působí 4-6 hodin. Do nohou se vám poté začne vracet cit, a až úplně nakonec se k sobě vrátí i hybnost. Takže se nelekněte, pokud už cítíte dotyky, ale ještě s nohama nemůžete hýbat. Brzy zas budete skákat přes nemocniční kaluže.

Nejčastější (a rozhodně ne vždy se vyskytující) komplikace

  • Diskomfort při zavádění jehly

Někdy to jde rychle a bez obtíží, na první vpich - po chvilce je hotovo. Někdy to ale takhle idylicky nejde. Jehlou vedeme vpich naslepo, orientujeme se jen pomocí obratlových výběžků. Někdy jsou špatně hmatné, jindy nám v průchodu jehly překáží kus kosti. Takže to může chvíli trvat. Pokud to jde, vydržte, výsledek stojí za to.

  • Bolest při zavádění jehly

Může se stát, že během punkce ucítíte nepříjemnou bolest - většinou střelí do jedné nohy. Řekněte nám, do jaké strany to vystřelilo, my změníme směr vedení jehly.

  • Bolest hlavy

Neboli postpunkční cefalea- na tuto problematiku, projevy a léčbu se podíváme podrobněji v dalším článku.

Aby se zabránilo bolestem hlavy, které mohou po punkci nastat, doporučuje se 12 hodin po punkci ležet a nezvedat se do sedu/stoje.

Shrnutí

Spinální anestezie se nemusíte bát. Děláme ji nejbezpečněji, jak to jen jde. Neochrnete po ní. Ještě několik hodin po operaci díky anestetikům v páteři necítíte bolest, což je skvělé.

Doufám, že jste se dozvěděli zajímavé informace, které vám třeba v budoucnu pomohou v rozhodování, jakou anestezii k operaci zvolit.

Pokud máte vlastní zkušenosti či dotazy, neváhejte se s nimi podělit do komentářů

Zdroje:

Praxe anesteziologa v nemocnici

Jindrová Barbora: Praktické postupy v anestezii

Paul G. Barash: Klinická anesteziologie

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz