Hlavní obsah
Zdraví

Ze života anesteziologa: Když se řekne epidurál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Fakta a zajímavosti o epidurálu aneb co byste o něm mohli chtít vědět.

Článek

Co je epidurální katetr?

Jedná se o tenoučkou hadičku, která se zavádí do páteře, respektive do páteřního kanálu.

Kam s ním

Epidurální katetr se nejčastěji zavádí do bederní či hrudní části páteře. Zajímavostí je, že by se dal aplikovat klidně i do krční oblasti- ale s tím se v dnešní době v podstatě nesetkáváme.

Důvodem, proč je možné bezpečně zavést epidurální katetr kamkoliv do páteře, je lokalita. Zavádí se do prostoru, kde není mícha.

Trocha té anatomie

Mícha je chráněna třemi obaly. Těsně na míchu a míšní kořeny naléhá pia mater spinalis (měká plena), poté arachnoidea spinalis (pavučnice) a nakonec dura mater spinalis (tvrdá plena).

Mezi měkkou plenou a arachnoideou leží subarachnoideální prostor- zde se nachází mozkomíšní mok. Do tohoto prostoru se aplikují látky při spinální anestezii/analgesii, provádí se zde lumbální punkce při nutnosti odběru a vyšetření mozkomíšního moku.

Při aplikaci epidurálu nás ale zajímá ještě jiný prostor- mezi tvrdou plenou a žlutým vazem (ligamentum flavum)- prostor epidurální.

Epidurál na bolest i na operaci

Touto tenoučkou hadičkou můžeme aplikovat léky, které buď vedou k vyřazení bolestivých stimulů (analgesie) nebo látky, které mohou na čas umrtvit námi zvolenou oblast (anestezie).

Všechny látky lze dávkovat opakovaně a i několik dní (až měsíců) po operaci, dokud má pacient katetr v zádech.

Někteří pacienti si mohou katetr odnést domů (léčba chronické bolesti).

Na jakou operaci vám epidurál nabídnou

Operací, kde je z epidurálu možné profitovat, je celá řada. Tak například: ortopedie (umělé náhrady kyčle, kolene), urologie (operace prostaty, velké břišní operace), chirurgie (operace hrudní, břišní, cévní), gynekologie (u většiny větších operací).

No a nezastupitelnou roli hraje epidurál na porodnici. Zde dokáže zmírnit bolestivé kontrakce aniž by je potlačil a měl vliv na postup porodu, lze ho použít místo celkové anestezie u císařského řezu nebo například při manuálním vytažení neodloučené placenty po porodu.

Foto: Barbora Petrová

Epidurální anestezii lze použít u císařského řezu.

Takže s epidurálem můžete na operaci koukat

Samozřejmě nadsazeně řečeno. Koukat vás (většinou) nenecháme.

To, že se operace dá zvládnout bez uspání (bez celkové anestezie) jen s epidurálním katetrem, je u některých pacientů obrovská výhoda. Jedná se například o pacienty:

- které se bojíme intubovat. Ať už z důvodu předchozího obtížného zajištění dýchacích cest v minulosti nebo kvůli neoptimálním podmínkám v oblasti dýchacích cest (deformity).

- u obézních pacientů se zvyšuje riziko, že bude problém se zajištěním dýchacích cest po uspání, proto i u nich je s výhodou pouze částečná anestezie (neboli neuroaxonální blokáda)

- hodně nemocní pacienti- i u nich je s výhodou, když si během operace dýchají sami a mohou s námi komunikovat.

Nechci se koukat, chci během operace spát

I to je možné. Epidurál se dá použít klidně jenom jako další alternativa léčby bolesti po operaci, takže lze tuto metodu kombinovat s celkovou anestezií.

Také je možné operaci vést v epidurální anestezii a pacienta k tomu sledovat- podávají se léky, které vedou ke zklidnění a útlumu vědomí, ale nezpůsobí úplné uspání.

Kdy se epidurál nesmí zavést?

Kontraindikace zavedení epidurálního katetru jsou například:

- poruchy srážlivost krve

- málo krevních destiček

- nesouhlas pacienta

- infekce v místě vpichu

- těžké deformity páteře

Proč je epidurál tak moc fajn

  • velmi dobře funguje v tlumení velkých pooperačních a jiných bolestí
  • léky lze aplikovat opakovaně
  • po zavedení do zad ho lze ponechat od několika dní až na 3 měsíce
  • tlumení bolesti nastupuje rychle (řádově během minut)
  • má minimum nežádoucích účinků

Aplikace

Poloha, ve které se epidurální katetr zavádí, je buď v sedě nebo v leže. V obou případech je potřeba udělat kočičí hřbet: svěsit a uvolnit ramena, hlavu spustit na prsa a lehce se vyhrbit v oblasti zavádění. Nejprve si pohmatem na vašich zádech najdeme správnou lokalitu, kam chceme epidurál zavádět. Počítáme to od horní hranice lopaty kosti kyčelní, zde se nachází lumbální obratle L3-L4. (Toto místo a místa pod ním jsou vhodná a bezpečná pro aplikace spinálních látek, protože mícha v těle dosahuje k lumbálnímu obratli L1-L2. O spinální anestezii si povíme něco zase příště.)

Toto bylo nanečisto. Po natření zad dezinfekcí se již vše dělá za přísně sterilních podmínek. Až desinfekce na zádech zaschne, nalepíme na místo určení operační roušky. Zvolené místo opíchneme lokálním anestetikem a až začne působit, začneme s aplikací epidurálu speciální Tuohyho jehlou. To, co ucítíte při průchodu jehlou zády, je tupý tlak, né výrazná bolest.

Foto: Barbora Petrová

Tuohyho jehla.

Jak poznáme, že jsme tam

Z epidurálního prostoru nám naproti nic nepoteče, protože mozkomíšní mok teče o prostor hlouběji (ve supraarachnoideálním prostoru). Pro epidurální prostor je ale typický podtlak a po průniku pocit ztráty odporu. Jedna z metod, jak to zjistit, je následovná: na Tuohyho jehlu máme nasazenou bez odporovou stříkačku. Průchodem svaly a ligamenty zad cítíme ve stříkačce odpor. Po protětí žlutého vazu (někdy doprovázeno lupnutím- ale vy ho neslyšíte, žádný strach) se ve stříkačce ztratí odpor a lze jí volně zmáčknout.

Skoro hotovo

Do epidurálního prostoru nasoukáme přes Tuohyho jehlu katetr, který je opravdu tenoučký. Nakonec si ověříme, že jsme ve správném prostoru tak, že do hadičky aplikujeme testovací dávku anestetika. Nic by to s vámi nemělo dělat. Pokud ale začnete cítit nějaké divné pocity jako pálení, brnění, teplo v částech těla pod vpichem, víme, že katetr není na svém místě a vytahujeme ho ven.

Když je všechno v pořádku, katetr se zalepí k zádům a je hotovo.

Foto: Barbora Petrová

Epidurální katetr je opravdu tenká hadička, v zádech ji po aplikaci necítíte.

Je to nepříjemné, ale stojí to za to

Aplikace katetru není procházka růžovou zahradou. Je to nepříjemné, může to chvíli trvat (počítejte minimálně 10-15 minut, ale i déle), ale výsledek rozhodně stojí za to.

Mě to ale bolelo!

Někdy se může stát, že cestou do epidurálního prostoru zavadíme o nějaký nerv. To pak zabolí. Je důležité se moc nehýbat a říct nám, kde to zabolelo. Buď to bude někde uprostřed, nebo to bude ostrá bolest vystřelující do strany. My pak změníme místo/směr vpichu, abychom o nerv nezavadili znovu.

Nemůžu ochrnout?

V prostoru, kam zavádíme epudirální katetr, není mícha. Ta se nachází o prostor hlouběji. Takže rizika ochrnutí se opravdu bát nemusíte.

Můžu na té hadičce ležet?

No jasně, že můžete. S epidurálem se můžete hýbat, chodit, ležet.

Tak snad jsem napsala vše podstatné, co byste se o epidurálu mohli chtít dozvědět. Pokud máte ještě nějakou otázku či nejasnost, nebojte se zeptat v komentářích.

Shrnutí:

- epidurálu se nemusíte bát

- aplikace chvíli trvá, ale výsledek stojí za to

- pomůže nejen během operace, ale i v léčbě pooperační bolesti

Zdroje:

Praxe anesteziologa v nemocnici

Paul G. Barash: Klinická anesteziologie

Jindrová Barbora: Praktické postupy v anestezii

www.akutne.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz