Hlavní obsah
Zdraví

Ze života anesteziologa: jak to probíhá na operačním sále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Zlí jazykové praví, že anesteziologové na sále jenom spí a pijí kafe (a nechávají na podlaze loužičky). My toho však umíme mnohem víc. Například probouzet (se).

Článek

Práce anesteziologa je rozmanitá. Mimo sály umíme pečovat o ty nejkritičtěji nemocné pacienty na resuscitačním oddělení. Umíme se postarat o pacienty v ambulanci bolesti a pomoct jim. Umíme i mluvit s ještě nespícími pacienty a připravit je před operací na anestezii na sále.

Umíme vás nejen uspávat, ale i vzbudit.

Co se bude dít, až přijedete na sál, než sladce usnete?

Při příjezdu na sál se vás sálový personál bude hodně ptát, a to mnohokrát na to samé. Některé informace jsou natolik důležité (vaše jméno, rodné číslo, strana operačního výkonu, alergie), že se na ně budeme ptát opakovaně. Mějte s námi trpělivost, předcházíme tím závažným (a mnohdy neopravitelným) chybám.

Příprava na celkovou anestezii

Na sále se na vás vrhne anesteziologická sestřička. Poté, co se vás zeptá na vše důležité, na vás nalepí ekg elektrody, na ruku vám navlékne manžetu na měření krevního tlaku (který se bude měřit zhruba co 5 minut), na prstě vám přistane kolíček nazývaný saturační čidlo - toho kluka známe všichni z doby covidové.

Foto: Pixabay

Saturační čidlo.

Poté vám píchne kanylu do ruky, pokud ji již nepíchla sestra na oddělení.

A pak už do světel sálových reflektorů nastoupí anesteziolog.

Pokud jste se v anesteziologické ambulanci domluvili na aplikaci epidurálního katetru/periferního nervového bloku/spinálního Morphinu, tak nyní nastal čas na jejich provedení. Ale o těchto metodách se rozepíši v jiném článku.

Teď jdeme spát.

Ze všeho nejdřív si budete dýchat kyslík přes obličejovou masku. To se dělá z důvodu preoxygenace: zvýšení koncentrace kyslíku ve vašem těle. Poté již začneme se samotným uspáváním.

Nejčastěji se úvod do anestezie dělá aplikací léků do žíly. Je to rychlé a méně nepříjemné než úvod inhalační pomocí plynu. (Protože ty naše plyny docela smrdí. Myslím ty anesteziologické.)

Foto: Pixabay

Inhalační anestetika: Desfluran a Sevofluran.

Jako první vám do žíly podáme lék proti bolesti. My tomu říkáme panáček na pojišťovnu, protože tenhle opiát dokáže pěkně zamotat hlavu. (Pokud je motání hlavy hodně nepříjemné, zavřete si oči. Brzy to přejde.)

Poté již následuje lék způsobující usnutí. Propofol, lék krásných snů. A často erotických. Nebo pracovních, ale ty nechcete. Propofolem se předávkoval Michael Jackson, ale o něm se vám zdát taky nechce.

Pokud je nutné zajistit dýchací cesty intubací, po usnutí dostanete ještě lék na svalovou relaxaci. Po něm se zavede do dýchacích cest intubační kanyla, přes kterou s vámi během operace budeme pomocí ventilátoru dýchat.

Hotovo, spíte

Pokud je to potřeba, po vašem uspání ještě před prvním řezem operatéra zajistíme další cévní vstupy, jako třeba centrální žilní katetr nebo katetr arteriální. Centrál se zavádí pod sono kontrolou nejčastěji do oblasti krku a slouží jako dlouhodobý cévní vstup (až na měsíc), mohou se do něj aplikovat léky dráždící cévní stěnu periferních žil na ruce nebo se u některých operací používá k odsátí vzduchové embolie (operace v oblasti hlavy-neurochirurgie, ORL).

Arteriální katetr zavádíme především z důvodu kontinuální kontroly krevního tlaku v čase. Nemusíme čekat, až se tlak změří pomocí manžety na ruce, ale vidíme ho hezky na monitoru a s menší odchylkou, než jakou dělá tlaková manžeta na paži.

Během operace vás anesteziolog hlídá jako strážný anděl. Kontrolujeme ekg, krevní tlak, puls. Dále parametry ventilace, abychom vám je ušili přímo na míru. Staráme se, aby vás to během operace a po ní moc nebolelo.

Probouzení

Po operaci vás většinou probudíme ještě na sále. Z krku vám vytáhneme intubační kanylu, abyste nám s ní neodjeli domů. A ze sálu už frčíte dál na své cestě za uzdravením.

Jestli máte nějaké dotazy k tomu, jak to na sále chodí nebo byste si rádi přečetli nějaké téma ze sálového/anesteziologického života, napište mi to do komentářů.

Foto: Pixabay

Zdroje:

Praxe anesteziologa v nemocnici

Jindrová Barbora: Praktické postupy v anestezii

Paul G. Barash: Klinická anesteziologie

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Operační sál

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz