Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Infarkt bolí vždy jen na hrudníku a pomůže ho rozchodit a rozkašlat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

S infarktem se s velkou pravděpodobností během života setkáte- u sebe, u známých, u své rodiny. Pojďme se podívat, co v takovém případě dělat.

Článek

Infarkt patří mezi ischemické choroby srdeční a je jedním z nejčastějších lidských zabijáků naší planety. Vaše srdce, pokud ho nemáte z kamene, je sval, který ke své funkci potřebuje přívod krve s kyslíkem a živinami. To mu zajišťují koronární cévy. Pokud se nějaká z koronárních cév ucpe, okresek srdce, jež zásobovala krví, začíná pomalu odumírat. A ano, to docela bolí.

Pokud už vás omrzel život jako takový a chtěli byste si ho okořenit nějakou srdeční záležitostí, tak 10 z 10 patologů doporučuje:

- Kuřte! Cigarety, doutníky, cokoliv. Látky zde obsažené totiž dokáží pomalu poškozovat cévní stěnu. A když vám to dost rychle nepoškodí cévy, tam aspoň plíce a rodinný rozpočet. A to se vyplatí.

- Jezte nezdravě! Hlavně tučné, smažené, sladkosti, fast foody, abyste hezky nabrali cholesterol a trans aminokyseliny. Tyhle látky se totiž dokáží ukládat do poškozené cévní stěny a v nejméně vhodnou dobu buď prasknout (a vytvořit tak tělem putující sraženinu) nebo úplně uzavřít průsvit cévy.

- Zvyšte si krevní tlak! Třeba takovým nadměrným stresem v práci a doma, to bude to pravé pro váš srdeční sval.

- Buďte muž před 50 či žena po 50 - estrogen totiž dokáže chránit cévní stěnu.

Kde infarkt bolí

Pokud se nějaká z cév srdce ucpe, způsobí to bolest. Kupodivu ale ne přímo bolest srdce, protože to nemá svoje nervy, které by bolest vnímaly. Nekróza (odumřelá tkáň) způsobená infarktem však dráždí okolní tkáně a tam se také bolest bude projevovat.
Pokud se ucpe některá z cév na přední straně srdce, bolest se projeví na hrudníku.
Ucpání cévy na spodní částí srdce bude dráždit nadbřišek- tento typ bolesti je dokonce u žen častější než bolest na hrudníku.

Může infarkt napodobit zablokovaná záda? Ano. Při ucpání cévy v zadní části srdce budete bolest vnímat především v oblasti zad.

Foto: Barbora Petrová

Bolest při infarktu nebývá jen na hrudníku, i když tam se projevuje nejčastěji.


Jaká bolest je pro infarkt typická

Tady je bohužel odpověď dosti neuspokojivá, protože infarkt může bolet různě:

- tlak za hrudní kostí, jako by vám na hrudníku stálo stádo nosorožců

- bolest svíravá

- bolest tupá

- bolest vystřelující všemi směry- ne jen do malíčku levé ruky, ale i do ruky pravé, a dokonce i do prsteníčku! Klidně může vystřelovat do zad či do dolní čelisti.

Co má infartová bolest společného? Většina pacientů ji popisuje tak, že takovou bolest ještě nikdy nezažili. Tahle bolest je jiná, divná, nelepší se. Tahle bolest nemá polohu, ve které by se zlepšila.

Suma sumárum: jakákoliv divná bolest lokalizovaná od pupíku nahoru může být od srdce.

Může infarkt nebolet?

Bohužel ano. U diabetiků, kteří mají poškozená nervová zakončení, může infarkt probíhat bez bolestně. Proto je potřeba u nich věnovat velkou pozornost ostatním příznakům.

Doprovodné příznaky

K bolesti se může, ale také nemusí, přidat:

- dušnost- typický je stav, kdy pacient bez zadýchání nedořekne větu

- nevolnost, zvracení

- studený pot

- bezvědomí

- srdeční zástava

Co teď?

Infarkt si doma neodoperujete. A bohužel si ho doma ani nepotvrdíte/nevyvrátíte. Volejte 155 již při podezření. Oni se vás na vše vyptají a rozhodnou se, jaký bude další postup. Pokud si podezření potvrdí i dispečer, vyšle vám rychlou pomoc.

Má babička léky, které si při tomto stavu bere? (Léčí se s anginou pectoris?) Tak ať si je vezme. Pokud ale nezaberou tak, jak je zvyklá, i jí tu záchranku zavolejte.

Máte doma acylpirin a záchranka ještě není za rohem? Tak ho dědovi dejte, 1 tabletu, aby ho rozkousal (lépe se vstřebá). Je to totiž antiagregans- lék zabraňující srážení krevních destiček. Krevní sraženinu v srdíčku to sice nevyléčí, ale zabrání jejímu zvětšování.

Chce to klid

Záchranka je již na cestě? Do té doby postiženého posaďte, klidně ať se předkloní a  zapře se o ruce- k dýchání tak zapojí i pomocné dýchací svaly. A hlavně ať se nenamáhá, takže žádné chození naproti zachránce, žádné uklízení bytu (aby vás v nemocnici nepomluvili), žádné zběsilé převlékání do reprezentativního spodního prádla či pokus o rozkašlání, jak to psali na internetu. Čím více se bude srdce namáhat, tím více bude potřebovat kyslíku, který se ale nedostane za ucpané místo. Takže s námahou se zhoršuje i nekróza na srdci.

Buďte připraveni na nejhorší

Ruku na srdce- stav se může do příjezdu záchranářů zhoršit. Pokud babička ztratí vědomí, zakloňte jí hlavu a zkontrolujte kvalitu jejího dechu. Pokud se za 10 vteřin nenadchne 2× a to zcela normálně, tak jako vy, bude potřeba ji začít stlačovat hrudník.
Pokud se stav zhoršil/ nebo nevíte, co a jak, zavolejte zase 155, oni vám pomohou.

Shrnutí:

- Infarkt není jen bolest na hrudi

- Jakákoliv divná bolest od pupíku nahoru, vzniklá bez zjevné příčiny, může být od srdce

- Při podezření volejte 155, nechte postiženého v klidu a buďte připraveni


Zdroje:
- Kurzy první pomoci ZDrSEM
- Richard Češka: Interna
- Vojáček, Kettner: Klinická kardiologie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz