Hlavní obsah
Zdraví

AED - Laický defibrilátor, jak ho použít a je to vůbec bezpečné? Nemůže mi to ublížit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Chytrá mašinka, co dokáže pomoct zachránit život, je jednoduchá na obsluhu a čím dál dostupnější na veřejných místech. Že jste o ní slyšeli, ale moc toho vlastně nevíte? Že se jí bojíte? Tak si o těch nejdůležitějších informacích pojďte přečíst.

Článek

Co to je, to AED?

AED - automatizovaný externí defibrilátor je mašinka, která je schopná pomocí elektrod nalepených na pacienta podat elektrický výboj a tím zrestartovat jeho srdce, pokud je to potřeba.

To je ale jenom pro doktory a zdravotníky, ne?

Kdepak. AED je navržené tak, aby ho zvládla ovládat i vaše babička. Krabička po otevření/zmáčknutí tlačítka začne mluvit a sdělovat vám srozumitelné pokyny, co a jak máte udělat. Některá AED mají dokonce obrazovku, na které vidíte pokyny v obrazové formě.

Kde se to dá najít?

AED naleznete na veřejných místech, kde je velká koncentrace lidí - nádraží, stadiony, obchodní centra, letiště, některé stanice metra,… Dá se najít i venku. Hledejte zelenou ceduli, kde je vyobrazené srdíčko s bleskem. Když se budete nudit, koukněte například do aplikace záchranka (spoiler: stáhněte si jí, je to skvělá věc, ale o ní si povíme zase příště), kde objevíte (mimo jiné) mapu nejbližších AED ve vašem okolí.

Foto: Jakub Staněk- fotograf ZDrSEM

A jak se k němu dostanu?

Buď je uložené a dostupné někde na recepci (někdo vám ho vydá) či je uzamčené v krabici a pověšené na stojanu/na zdi. Některá AED jsou dostupná bez kódu, stačí jen otevřít příslušnou schránku a AED z ní vyjmout. Jiná jsou zabezpečena kódem, který vám sdělí dispečer záchranné služby.

Mám AED a stojím nad člověkem v bezvědomí. Co teď?

Bacha, velká chyba. Pokud je člověk v bezvědomí, ale dýchá normálně, pro žádné AED neběhejte. Zůstaňte u postiženého, zakloňte mu hlavu (vyřešíte tím zapadnutí jazyka), sledujte kvalitu jeho dechu a čekejte na záchranku.

A pokud člověk nedýchá normálně, začněte mu hlavně stlačovat hrudník.

AED dokáže pomoct, ale bez kvalitní resuscitace život nezachrání

Resuscitace, tedy kvalitní mačkání hrudníku, má vždy tu nejvyšší prioritu.

Člověku, který se neprobral na oslovení ani zatřesení a dýchá nějak divně (lapá po dechu jako kapr, chrčí, divně otevírá pusu, dýchá nepravidelně) či nedýchá vůbec, začněte mačkat hrudník, a to:

- mezi bradavkami, na hrudní kosti

- 5 cm do hloubky (velikost krabičky Tic taců)

- rychlostí skoro 2× za vteřinu

Pokud na to nejste sami, tak někdo může běžet pro AED. Pokud na to sami jste, prostě jen stlačujte hrudník, než vás vystřídá záchranář z ErZety.

Resuscitace jede v plném proudu, AED je přinesené. Co teď?

Otevřete krabičku s AED či zapněte startovací tlačítko. AED na vás začne mluvit, tak ho poslouchejte a řiďte se jeho pokyny.

Nejprve po vás bude chtít, abyste roztrhli obal s elektrodami, vyjmuli je z obalu a nalepili je na holý hrudník pacienta. Z toho vyplývá:

- že je potřeba odstranit z pacientova hrudníku všechny vrstvy oblečení aneb vyhrnujte/rozepínejte/trhejte

- elektrody mají jednu stranu lepivou, aby se opravdu dobře přilepily na kůži

Elektrody

Vždy jsou potřeba 2. Lepí se do polohy, která je i znázorněná na každé z nich- jedna vpravo pod klíční kost, druhá vlevo pod prso. V této poloze je mezi elektrodami dlouhá osa srdce. Variant lepení je sice více, avšak tato pozice je nejvýhodnější. Pokud je například pacient hodně chlupatý na hrudi, dají se elektrody nalepit pod podpaží do úrovně bradavek.

Obě elektrody jsou spojené kabelem s defibrilátorem. Poté, co jsou správně nalepené, dostanete další pokyn.

Foto: pixabay

Elektrody v originálním obalu.

„Nedotýkejte se pacienta, probíhá analýza rytmu.“

Tak teď je teprve čas na chvíli přerušit resuscitaci. Do téhle doby jste stále hrudník statečně mačkali - i během „svlékání“ pacienta, i během nalepování elektrod. Proto už je možná i jasnější, proč na použití AED musí být více zachránců.

Na to, aby se AED rozhodlo, zda pacientovu srdci pomůže elektrický výboj, potřebuje chvilku klidu.

Foto: Jakub Staněk- fotograf ZDrSEM

Resuscitace probíhá i za lepení elektrod.

Výboj? Ne vždy

Bohužel ne každý srdeční rytmus se dá napravit elektrickým výbojem (jde například o asystolii, či třeba normální srdeční rytmus). Proto se AED někdy rozhodne výboj podat a někdy zase ne.

„Výboj doporučen. Nedotýkejte se pacienta. Zmáčkněte tlačítko pro podání výboje.“

Pokud je rytmus srdce defibrilovatelný (zpravidla se jedná buď o bez pulsovou komorovou tachykardii či komorovou fibrilaci), AED vám oznámí, že se rozhodlo podat elektrický výboj. Na to je potřeba, abyste zmáčkli blikající tlačítko. A předtím je potřeba, aby se nikdo pacienta nedotýkal, jinak dostane pecku taky. A to vážně nechcete.

„Výboj byl podán. Zahajte resuscitaci.“

Hned po podání výboje můžete, ba dokonce musíte, opět zahájit stlačování hrudníku.

Výboj co 2 minuty

AED je schopno co 2 minuty vyhodnotit srdeční rytmus a rozhodnout se k podání dalšího výboje. Pokyny budou stejné, jako u výboje prvního.

Dá se to použít i na děti?

Některé defibrilátory mají takzvaný dětský režim, který je potřeba aktivovat. Buď si jej zvolíte hned úvodu, nebo je například potřeba do stroje zasunout speciální kartu (dětský klíč). AED tím hlavně redukuje velikost výboje, který je pro dětské pacienty potřeba menší.

Pokud AED dětský režim nemá, poraďte se záchrannou službou, zda to na dítě lepit máte, či ne (někdy to je s výhodou, někdy to nedává smysl - třeba u novorozence).

Elektrody se na dětském hrudníčku nesmí navzájem dotýkat, proto se někdy lepí do alternativní polohy: jedna na hrudní kost a druhá mezi lopatky.

Dětských resuscitací naštěstí není mnoho. A většina z nich ke kvalitní resuscitaci AED nepotřebuje - velmi často se nejedná o problém se srdcem, ale o poruchu dechu (dušení cizím tělesem, tonutí). I proto je tak důležité do dětí během resuscitace hlavně dýchat a né hledat AED.

Závěrem

Použití AED je velmi jednoduché. Zbytečně se ho nebojte a použijte ho, pokud je k tomu důvod (vyzve vás k tomu dispečer či sami víte, kde ho najít). A ano, nejlepší je si to vyzkoušet nanečisto, třeba na nějakém kvalitním praktickém kurzu první pomoci.

Foto: Jakub Staněk- fotograf ZDrSEM

Nácvik použití AED na kurzu první pomoci od organizace ZDrSEM.

Shrnutí:

- AED - poslouchej ho a řiď se instrukcemi.

- Je to jednoduché! A bezpečné. Zvládne to i tvoje babi.

- Mačkání hrudníku má vždycky přednost před hledání AED.

- Pokud jsi sám, kašli na AED a kvalitně mačkej hrudník!

Zdroje:

Kurzy první pomoci ZDrSEM: www.zdrsem.cz

ERC Guidelines 2021

https://www.zachrankaapp.cz/aed

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz