Hlavní obsah
Zdraví

První pomoc u dětí: Jak na resuscitaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotograf ZDrSEM Jakub Staněk - zveřejněno se souhlasem

Resuscitace dítěte. Psychicky nejnáročnější situace, kterou za život dítěte můžete zažít. A když se to naneštěstí opravdu stane, chcete být připraveni a vědět, co a jak máte dělat.

Článek

Nejčastějším důvodem, který vyúsťuje v resuscitaci dětí, je dušení cizím tělesem.

Pokud dítko něco vdechlo, nekašle a rudne/šedne, je zásadní se to z něj snažit dostat. Nejefektivnějším způsobem jsou údery do zad a stlačení nadbřišku (Heimlichův manévr)/stlačení hrudníčku. Podrobněji jsem téma dušení dětí zpracovala v předchozím článku:

Foto: Barbora Petrová

Údery do zad u malého dítěte. Výprasková poloha=přes koleno.

Pokud dítě ztratí vědomí, údery do zad mu bohužel už život nezachrání. Naopak, nevhodně zvolená první pomoc může snížit jeho šanci na přežití. A ta se každou minutou v bezdeší děsivě snižuje.

Dítě nereaguje? Jednej rychle

Dítě, které je šedivé v obličeji a je neprobuditelné, potřebuje okamžitou první pomoc.

Pokud netušíte, co se stalo, děťátko je šedivé a nereaguje ani na vaše volání ani na třesení rameny, zkontrolujte kvalitu jeho dechu. Nejprve je potřeba mu zaklonit hlavu: dejte 2-3 prsty jedné své ruky pod jeho bradičku a dlaň druhé ruky na jeho čelo. Poté tahem za bradu a tlakem na čelo zakloňte hlavu. U dětí starších 1 roku lze hlavu zaklonit co nejvíc to půjde.

Foto: Barbora Petrová

Záklon hlavy.

Dětem, kterým ještě nebyl 1 rok, v podstatě jen srovnáte hlavičku do roviny, aby špička nosu směřovala vzhůru.

Zkontroluj dech

Skloňte se k obličeji dítěte a sledujte jeho hrudníček. Nyní byste v nejlepším případě měli cítit jeho dech na své tváří a vidět, jak se mu hrudníček v pravidelných nádeších zvedá.

Foto: Barbora Petrová

Kontrola dechu. Cítíte dech na své tváří, sledujete pohyby hrudníčku.

10 vteřin mezi životem a resuscitací

Nyní 10 vteřin sledujte, jak dítě dýchá. Je to pravidelné? Jsou to minimálně 2 nádechy za 10 vteřin? Musíte se rozhodnout. Buď dýchá normálně nebo ne. Pokud nedýchá/nedýchá normálně nebo si jeho dechem nejste jisti, zahajte resuscitaci.

Dýchej!

Dle statistik je nejčastější příčinou resuscitace u dětí právě dušení cizím tělesem. Toto děstké tělíčko v sobě nemá dostatek kyslíku. Proto je tak důležité do něj při resuscitaci dýchat.

Lepší ořech v plíci, než-li mrtvé dítě

Pokud si kladete otázku, zda má cenu do dítěte dýchat, když má dýchací cesty něčím ucpané, nejste sami. A odpověď je jednoduchá: smysl to rozhodně má. Vy se totiž dokonce snažíte cizí předmět zafouknout do jedné z plic, aby se uvolnila cesta k plíci druhé.

Jak a kolik dýchat

U dítěte staršího jednoho roku zakloňte hlavu, uspěte nos, obejměte svými ústy jeho ústa a vdechněte do něj.

Foto: Barbora Petrová

Umělé dýchání.

U dětí mladších jednoho roku před vdechy pouze srovnejte jeho hlavičku do roviny.

Dítě není balonek, takže ani objem vzduchu při umělém dýchání není potřeba veliký. Sledujte při vdechu jeho hrudník- jakmile se začne zvedat, je v něm vzduchu dostatek.

Začátek resuscitace

Na začátku resuscitace se doporučuje do dítěte 5× vdechnout. Pokud to nezabralo a dítě se stále neprobírá, je potřeba mu začít stlačovat hrudníček.

Neboj se zmáčknout

Stlačování bude probíhat uprostřed hrudníku mezi bradavkami. Stlačit chcete 1/3 předozadního rozměru hrudníku- někdy to jde jen pomocí palců, někdy jednou rukou a někdy je potřeba stlačovat jako u dospělého oběma rukama.

Foto: Barbora Petrová

Resuscitace dítěte.

Pokud jste nikdy neprošli žádným kurzem první pomoci zaměřeným na děti, tak poměr stlačování a dýchání je 30:2 s 5 úvodními vdechy.

Pokud za sebou máte kurz zaměřený na dětskou první pomoc, doporučují evropské resuscitační postupy poměr 15:2.

Foto: Barbora Petrová

Resuscitace miminka.

Cílem resuscitace je nahradit funkci srdce a krevního oběhu. Srdce mačkáte mezi hrudní kostí a páteří a vypuzujete tak krev do těla. Chvíli trvá, než se vytvoří takový tlak, který povede i k prokrvení mozku- a o mozek nám jde především. Proto resuscitaci co nejméně přerušujte, protože při delším přerušení námi vyresuscitovaný tlak krve rychle klesá. I přerušení na umělé vdechy by nemělo trvat déle než 5 vteřin.

Kdy volat záchranku

Resuscitační postupy uvádějí hned několik variant, kdy zavolat 155:

  • Jste na to sami a nevíte co dělat? Volejte okamžitě.
  • Je vás víc? Tak jeden volá a druhý zachraňuje.
  • Jste sami, ale víte, jak resuscitovat? Tak udělejte 5 úvodních vdechů. Pokud u sebe máte telefon, volejte. Pokud u sebe telefon nemáte, pokračujte 1 minutu v resuscitaci (30:2 nebo 15:2) a poté se shánějte po telefonu.

Co když to špatně vyhodnotím? Co když dítě resuscitovat nepotřebuje?

Jamile někomu zmáčknete hrudník (ať už je to dítě nebo dospělý člověk), záhy uvidíte, zda je to potřeba nebo ne. Ono to docela bolí, takže člověk, který mačkat hrudník nepotřebuje, se tomu bude bránit.

Co když něco pokazím…

Obavy, že něco uděláme špatně, že to ještě naším zásahem zhoršíme, jsou normální a prožívá je spousta z nás. Pokud se dítě nebrání mačkání hrudníku, tak je v natolik závažném stavu, že se bez vaší pomoci nemá šanci vrátit mezi živé. Takže prostě něco dělejte, teď už nemáte co zkazit. To nejhorší se již stalo. A i když vaše pomoc nebude dokonalá, pořád vytváří alespoň nějakou naději v této jinak beznadějné situaci.

Zkuste si první pomoc u dětí nanečisto. Navštivte praktický kurz první pomoci, kde si první pomoc vyzkoušíte v simulovaných situacích. Věnujte tomu pár hodin ze svého nabitého programu. Protože až se něco opravdu stane, bude už na nějakou přípravu pozdě. A vy chcete vědět a umět, co máte při záchraně dětského života dělat.

Foto: Barbora Petrová

Kurz první pomoci od ZDrSEM.

Shrnutí:

  • Dítě nereaguje na oslovení ani na zatřesení? Zakloň mu hlavu a zkontroluj dech.
  • Nedýchá? Nedýchá normálně? Zahaj resuscitaci.
  • Začni 5 vdechy, poté mačkej hrudníček a střídej to s umělým dýcháním.
  • Volej záchranku, pomůžou ti!

Zdroje:

ERC guidelines 2021

Kurzy první pomoci ZDrSEM

Praktická výuka na 3. lékařské fakultě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz