Hlavní obsah
Zdraví

Mýty první pomoci: Když ti zaskočí kus tlačenky, udělej si Heimlicha, třeba o roh stolu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Microsoft designer

Internetem v nedávné době proběhl článek i s podrobným (a ne zcela pochopitelným) návodem, jak si krok za krokem udělat Heimlichův manévr, když se dusíte. Pojďme se na tento návod společně podívat a vysvětlit si, proč je daný postup takový nesmysl.

Článek

Než se podíváme na onen zmiňovaný Heimlichův chvat a vysvětlíme si, proč je lepší si ho nechat udělat od kolegy či manželky než rohem stolu, mrkneme spolu na dušení trošku obecně.

Podrobněji je téma již zpracováno v článku:

Dušení cizím tělesem je velmi častý stav, který každý z nás během života bude řešit. Velmi často to dopadne dobře a kus jídla z dýchací trubice prostě a jednoduše vykašleme. Někdy to ale takhle jednoduše skončit nemusí.

Kašel je nejlepší kámoš

Pokud nějaký kus jídla nenajde správnou cestu do žaludku a vezme to přes slepou odbočku do trachey a průdušek, tělu se to líbit nebude. Začnete kašlat a to často pořádně. Je to totiž nejlepší řešení této delikátní situace. Kašel vám ve většině případů pomůže a jídlo se úspěšně dostane z dýchacích cest zpátky na talíř či na podlahu.

Tiché dušení je problém

Bohužel, některé kousky jídla nejsou tak malé, aby v dýchací trubici volně létaly a daly se vykašlat. Pokud jídlo jako špunt ucpe celý průměr průdušnice, máte velký problém. Tady už efektivně kašlat nejde, protože ke kašli potřebujete vzduch, a toho teď máte kriticky málo.

Co s tím?

Postup, který je doporučován evropskou resuscitační radou, je střídání úderů do zad s Heimlichovým manévrem. Na tuto pomoc ale budete potřebovat někoho navíc, sami to bohužel nezvládnete.

Údery do zad

Tuto formu první pomoci asi všichni známe a mnozí z nás si ji vyzkoušeli i na vlastní kůži. Opakované rázné údery do zad, mezi lopatky, mohou pomoct s uvolněním a posunem kusem kuřete v průdušnici směrem ven. Pokud 5 rázných úderů nepovede ke kýženému výsledku, je potřeba přejít k Heimlichovu manévru.

Foto: Barbora Petrová

Při dušení cizím tělesem, které není provázeno efektivním kašlem, postiženého 5× udeřte do zad mezi lopatky.

Heimlich

Cílem tohoto manévru je zvýšit nitrohrudní tlak opakovanými stlačeními nadbřišku, které tlačí na bránici, náš největší dýchací sval.

Jak na to

Kolega se postaví za vás a obejme vás. Jednu pěst položí mezi váš pupík a konec hrudní kosti, druhou ruku položí na svou pěst. Poté 5× prudce stlačí nadbřišek směrem k sobě a nahoru. Když budete mít štěstí, váš život bude zachráněn a kus rohlíku poletí ven. Když tolik štěstí mít nebudete, doporučení je vrátit se opět k 5 úderům do zad a takto to střídat, dokud se to buď nepovede, nebo neupadnete do bezvědomí.

Foto: Barbora Petrová

Ukázka Heimlichova manévru.

Návod, jak si udělat Heimlicha sám

Krok č. 1.: Nijak.

Proč si to sám neudělám

Na Heimlichův manévr opravdu potřebujete ruce navíc. Představa, že se opřete o zeď a sami si způsobíte takové údery do břicha, které povedou k vylétnutí cizího tělesa z úzké dýchací trubice, jak doporučuje autorka kontroverzního článku, je zcela mylná hned z několika důvodů:

1. Sami si takovýto úder neuděláte. Nevyvinete dostatečnou sílu. Nejen proto, že vlivem nedostatku kyslíku už nemáte dost sil.

2. Bez kyslíku toho moc nevymyslíte. Mozek prostě postupně začne stávkovat a vaše myšlení se začne zamlžovat.

3. Ono to docela bolí. A není moc lidí, co si dobrovolně budou způsobovat bolest, která při správném provedení může vést až k vnitřnímu krvácení z natržení některých přilehlých orgánů. (I proto by vás po úspěšném (či neúspěšném) Heimlichovi měl vidět lékař.)

4. Mimo jiné, žádná studie či oficiální zdroj tento postup, tedy udělej si sám, nedoporučuje.

A co třeba to naběhnutí na roh stolu?

I toto je neúčinné aneb zkuste chvíli nedýchat a pak se několikrát po sobě rychle rozběhnout a narazit vědomě břichem na nějaký roh.

Co mám teda dělat, když jsem na to sám?

Nalijme si čistého vína- tahle situace není zcela příznivá. A taky možná nedopadne dobře.

Co se dá vyzkoušet:

1. Zkuste kašlat. Ono to i vaše tělo bude opakovaně zkoušet samo.

2. Máte ještě síly navíc? Zkuste vyhledat pomoc. Otevřít dveře, zabušit na sousedy. Zkuste na to nebýt sami. Možná to zvládnete. A možná taky ne.

3. Máte ještě dost kyslíku a nemáte černo před očima? Zkuste zavolat záchranku, třeba přes aplikaci Záchranka, kde je i možnost uvést, že nemůžete mluvit. Jak moc je to ale realizovatelná rada, nechám na vás. Ale aspoň si tu aplikaci předem stáhněte do telefonu.

Aplikace Záchranka je totiž schopná na 2 kliknutí nejen zavolat záchrannou službu, ale i odeslat SMS s vaší polohou.

Suma Sumárum

Heimlicha si sami neuděláte. Pokud se dusíte, nedokážete kašlat a nikdo s vámi není, je to fakt dost nedobrá situace.

Zkuste na to nebýt sami.

Stáhněte si aplikaci Záchranka.

A zajděte na nějaký praktický kurz první pomoci, kde si zmiňované manévry vyzkoušíte nanečisto a naživo, abyste hlavně vy dokázali někomu jinému zachránit život.

Zdroje:

ERC guideliness 2021

Kurzy první pomoci ZDrSEM

Richard Češka: Interna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz