Hlavní obsah
Názory a úvahy

Negativní reakce na pozitivní zkušenosti s islámem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Můj minulý článek o islámu sklidil řadu negativních komentářů. Některé z nich bývají takovým univerzálním zaklínadlem těch, které ovládá strach, nebo nenávist, aniž by tušili proč. Rozhodl jsem se tedy některé myšlenky dovysvětlit a okomentovat.

Článek

Dovolil jsem si hodně, když jsem ve svém posledním článku popsal své pozitivní zkušenosti s islámem. Okamžitě se diskuze zaplavila údivnými komentáři a zcela jasnými názory, co se v muslimských zemích smí, co nesmí a proč je dobré se mít před muslimy na pozoru. V lepším případě jsem byl označován za naivního troubu. Aby bylo jasno, nikdy a nikde jsem neobhajoval islámský terorismus. Psal jsem o svých zkušenostech s naprosto běžnými lidmi, jako jsme my, kteří se potkáváme třeba na této platformě. Neobhajoval jsem migraci, gheta a protesty v Evropě. Psal jsem o zkušenostech s lidmi, kteří žijí své běžné životy v zemích, které nám jsou kulturně velmi odlišné, a přesto jsem se mezi nimi cítil dobře, vítaný a v bezpečí. Protože se objevilo mnoho komentářů, snažících se na nutně na něco negativního upozorňovat, nebo mi podsouvat, rozhodl jsme se nejčastější z nich vybrat a věnovat jim trošku času a krátkou úvahu, nebo vysvětlení.

Máš naivní pohled turisty, který vše viděl jen z hotelového rezortu. Ne, nemám a v rezortu jsem nikdy ubytovaný nebyl. Cestoval jsem vždy na vlastní pěst a bydlel v hotelech, hostelech, stanech nebo přespával u lidí, které jsem ten den ráno ještě ani neznal. Abych si udělal názor na Arábii, četl jsem knihy o Arábii a vypravil jsem se tam. To samé u dalších zemí. Netvrdím že mám univerzální pravdu, ale jsem ji mnohem blíž, než kdybych dřepěl doma a utvrzoval se ve smém omylu s ostatními, kteří se mýlí.

Ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim. To je samozřejmě omílaný nesmysl, který se v diskuzích mezi lidmi vyskytuje stejně tak často, jako porcování kuřat v debatách o průměrné mzdě. Terorismus motivovaný náboženstvím je samozřejmě reálný problém, ale náboženské přesvědčení zdaleka není jedinou příčinou terorismu. Nejvíce útoků se v Evropě ve jménu džihádu stalo, nebo bylo plánováno v roce 2017. Tehdy šlo o rovných 33 útoků. Ve stejném roce ovšem také došlo, nebo mělo dojít ke 137 útokům, jejichž motivem byl separatismus a nacionalismus, nebo 24 útokům provedených přívrženci levice a anarchismu. Ve výsledku je to jedno, jestli vás zastřelí džihádista, nebo separatista, terorismus v Evropě i ve světě je a pravděpodobně bude.

Ale co násilí v Íránu? To se ti nehodí do krámu, že ho nezmiňuješ? Nesnažím se obhajovat násilí nikde a nikdy ho ani nevyhledávám. Čímž samozřejmě neříkám, že neexistuje. Konkrétně v Íránu se jedná hlavně o násilí represivních složek vůči obyvatelstvu za účelem udržet se u moci. Což je z jejich pohledu pochopitelné, i komunisté u nás se o to snažili a nechali mlátit lidi obuškama. To, že je někde totalitní vláda, ale ještě nic špatného nevypovídá o běžných lidech. S těmi jsem se setkával především a s nimi jsem měl jen pozitivní zkušenosti.

Neumím si představit, že bych v muslimské zemi venčil psa, nebo se bavil s holkou. Tak si kupte letenku, začněte zlehka a leťte třeba do Albánie nebo do Turecka. Ne v každé zemi žije v domácnostech více psů než lidí, tak jako u nás, ale chovat psa je možné i třeba v Íránu. Jen to zkrátka není běžné a lidé na to nejsou historicky zvyklí. Chovají jiná zvířata. Bavit se s holkou v Arábii nebo Íránu už je složitější a jako turistovi se vám to mimo nějaký kontakt v rámci například její práce spíše nepodaří. Pokud vás ale místní pozvou domů, možné to bude, ale záleží na tom, kde a jak moc tradiční rodina, jaká příležitost apod. Mladí Arabové jsou třeba v kontaktu s mladými Arabkami prostřednictvím chatovacích aplikací.

Proč u nich nejsou kostely a u nás mešity ano? Jsou u nich kostely. Například v Iráku jsou kostely, v Egyptě jsou kostely, v Sýrii jsou kostely, v Íránu jsou kostely a v Palestině je dokonce kostel na místě, kde se narodil Ježíš.

Islám není kompatibilní s jinou kulturou. Ani křesťanství by nebylo kompatibilní, pokud by došlo ve velkém k migraci křesťanů třeba do muslimských zemí. S námi by přišly naše zvyky a tradice a přineslo by to také určité třenice. Naštěstí žijeme v blahobytu a nemáme důvod naše prostředí opouštět. A bylo by skvělé, kdyby ani oni nemuseli opouštět to své.

Obhajuješ muslimy a problémy svádíš na politiky. Obhajuji hlavně zdravý rozum a jeho občasné použití. Nikde neříkám, že neexistuje islámský terorismus a ghetta v evropských městech. Rozhodně z toho nemám radost a v žádném případě si nepřeji nic takového u nás. Pokud ale taková ghetta vznikla, někdo to musel umožnit. Pokud ti lidé začali mít důvod opustit svou zemi, někdo ten důvod musel zapříčinit. Ne náhodou bývá tím důvodem válka. A válku začínají politici. A taky ji končí. A když ji ukončí špatně, zadělají na další problémy.

Zdrojem radikalismu není bída, ale náboženské přesvědčení. U jednoho z tisíce to tak třeba být může, například Osama bin Ladin pocházel z velmi bohaté rodiny. Ale většina radikálů se rodí v místech s bezvýchodnou situací. Jedna věc je, když naši předci trpěli v dobách raného kapitalismu, ovšem budovali světlé zítřky a věřili v ně. A druhá věc je, když nemáte co budovat a padají na vás bomby. Nedokážu si představit, že by prosperující země byla líhní radikálů, načež někdo kontroval Belgií a bruselskou čtvrtí Molenbeek. Ano, Belgie je sice prosperující země, ale Molenbeek je čtvrť osídlena z velké části muslimskými obyvateli, kteří tam přišli pravděpodobně z výše uvedených důvodů z neprosperujících zemí. Je to něco jako stát ve státě, jsou tam muslimské obchody, restaurace, ženy tam chodí zahalené. Problém lidí tam žijících je nízká kvalifikace a třeba neznalost místního jazyka. Klidně si tu čtvrť můžete projít, je jen kousek od centra Bruselu.

Článek plný polopravd, dezinformací, mýtů, předsudků. Vše zjednodušeně popsáno. Ano, problematika je popsána jednoduše nebo někdy jen naznačena. Odpovídá to formátu tohoto média. Nepíšu zde diplomovou práci ani zprávu pro OSN a nemám iluze, by to někdo četl, kdyby článek byl takto rozsáhlý. Máte-li svou osobní zkušenost, podělte se o ni, vždy můžeme diskutovat. Pokud o něčem napíšete, že je to polopravda, nebo mýtus, aniž byste své tvrzení potvrdili, nebo vyvrátili, nebo uvedli na základě čeho si to myslíte, pak je to jen takový výkřik do tmy.

Pohostinnost je v islámu povinná, proto se k tobě chovají hezky. Spíše bych řekl, že je zakořeněná a upřímná. A je jen škoda, že není povinná i v křesťanství.

Zdroje:

https://www.consilium.europa.eu/cs/infographics/terrorism-eu-facts-figures/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám